Mitä me teemme

Projekti 1: Matkailuterveyden ja rokotetutkimuksen sosiaaliset ulottuvuudet

Hanke seuraa suomalais-kansainvälisen rokotetutkimuksen kulkua Suomessa ja Beninissä, länsi-Afrikassa. Kyseinen ripulirokotetutkimus on harvinaisen suuri kooltaan suomalaisen lääketieteen mittapuulla, ja yhdistää poikkeuksellisia toimijoita: suomalaiset turistit tutkittavina, kansainvälinen lääketehdas Scandinavian Biopharma, filantrooppinen sponsori Bill ja Melinda Gatesin säätiö, sekä suomalais-beniniläinen kulttuurikeskus Villa Karo Beninissä. Sosiologisen projektin tavoite on tutkia seurata kokeen kulkua, turistien kokemuksia osallistujina, sekä kokeen vaikutuksia kylässä ja Villa Karon toiminnassa. Perustuen etnografiseen kenttätyöhön, hanke luo lisää tietoa siitä kuinka kansainvälisiä lääkekokeita tehdään kehittyvissä maissa.

Projekti 2:  AMRn esiintyminen, lähteet ja ehkäsiy länsi-Afrikassa 

Antibiootit ovat mahdollistaneet ihmisten eliniän pitenemisen ja terveemmän elämän. Antimikrobiresistenssi, eli bakteerien vastustuskyky antibioteille, on kuitenkin kasvava ongelma, erityisesti kehittyvissä maissa. Mikrobiologisin, kliinisin ja sosiologisin menetelmin toteutettavassa projektissa tarkastellaan erityisesti köyhiä länsi-Afrikan maita, alueita joissa paikallinen kapasiteetti seurata AMRä on heikointa maailmassa. Projekti lisää ymmärrystä siitä, miten AMR geenit leviävät ja kuinka AMRn leviämistä voi ehkäistä.

Sosiologisessa osahankkeessa kerätään osallistavan tutkimuksen ja visuaalisten menetelmien keinoin tietoa AMR:än liittyvistä käytänteistä ja luodaan uutta tietoa paikallisten yhteisöjen tarpeisiin.