Tapaus Milieudefensie v Royal Dutch Shell Plc

Tapauksen Milieudefensie vastaan Royal Dutch Shell Plc keskiössä ovat ympäristövastuu ja ilmastonmuutoksen torjunta. Alankomaalainen Milieudefensie yhdessä muiden järjestöjen ja yksilöiden kanssa haastoi oikeuteen Royal Dutch Shellin, joka on yksi maailman suurimmista öljy- ja kaasuyhtiöistä. Haasteessa Milieudefensie väitti Royal Dutch Shellin toiminnan kiihdyttävän ilmastonmuutosta ja loukkaavan ihmisoikeuksia.

Milieudefensien mukaan Shellin ja sen konsolidoitujen vuosittaisiin tilinpäätöksiin sisällytettyjen yritysten ja oikeushenkilöiden liiketoimintaoperaatioiden ja myytyjen energiahyödykkeiden aiheuttama kokonaisvuotuinen hiilidioksidipäästöjen määrä ilmakehään on niin korkea, että se muodostaa lainvastaisen teon Milieudefensieta kohtaan. Ympäristöjärjestön mukaan Shellin toiminta aiheuttaa vakavaa haittaa ympäristölle ja ihmisten terveydelle etenkin toiminnastaan aiheutuvien ilmastovaikutusten kautta. Syytteet perustuivat etenkin Shellin hiilidioksidipäästöihin ja yhtiön suunnitelmiin uusien öljy- ja kaasuprojektien kehittämiseksi, jotka lisäisivät näitä päästöjä vielä enemmän.

Haasteessaan Milieudefensie vaati Shelliltä konkreettisia toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja siirtymistä kohti kestävämpää energiaa. Kantajat perustelivat, että Shellin toiminta rikkoo ihmisten oikeutta terveelliseen ympäristöön ja että yhtiö on vastuussa ilmastonmuutoksen haitallisista vaikutuksista. Shellin tulisi vähentää tätä päästömäärää sopeuttamalla omaa toimintaansa.

Milieudefensie vaati Shelliä vähentämään päästöjään kaikilla osa-alueillaan (scopes 1-3). Päästöjä tulisi vähentää 45 prosenttia vuoden 2019 tasoista konsernin energiasalkun ja yrityspolitiikan kautta. Vaihtoehtoisesti päästöjä tulisi vähentää 35 prosentilla tai 25 prosentilla. Shell taaskin ilmoitti syytteiden olevan perättömiä ja huomautti tuomioistuimen olevan epäsopiva foorumi energiasiirtymään liittyville kysymyksille. Oikeudenkäynnin lopputulos oli se, että Shell on velvollinen vähentämään päästöjään kanteen mukaisesti.

Asiasta annettu päätös on valituskelpoinen ja siitä Shell on myös valittanut asiasta. Käsittely on aloitettu valitustuomioistuimessa huhtikuun alkupuolella 2024 ja jatkuu edelleen. Shell pysyy edelleen kannassaan, ettei sillä ole vastuuta asiakkaidensa käytöksestä ja siten ei myöskään vastuuta asiakkaidensa käytöksestä aiheutuvista ilmastovaikutuksista.

Vaikka tapaus on vasta muutaman vuoden vanha (2021), on siitä nopeasti tullut näkyvä osa ympäristöoikeudenkäyntien historiaa. Se on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta ja lisännyt keskustelua suurten energiayhtiöiden vastuusta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tämän kaltaisen haasteen menestyminen kansallisessa tuomioistuimessa on innoittanut vastaavanlaista liikehdintää myös muualla maailmassa.

Erityisen tapauksesta tekee se, ettei Milieudefensie vaatinut suoraan vahingonkorvausta aiheutuneista ilmastovahingoista, vaan vetosi julkiseen intressiin ja ihmisoikeuksiin. Ilmastolitigaatiossa tehokkaimmaksi tavaksi käyttää vahingonkorvausoikeudellisia sääntöjä on muotoutunut unohtaa kirjaimelliset vahingonkorvausvaatimukset ja tehdä vahingonkorvausoikeudesta julkisoikeutta. Näin tapausta ei voi sovitella yksityisesti, eikä se kaadu siihen, ettei tarkkarajaista vahingon kärsijää voi määrittää. Saa nähdä, millaisen päätöksen valitustuomioistuin antaa asiasta käsittelyn jälkeen.

Lähteet

Chiara Macchi – Josephine van Zeben, Business and human rights implications of climate change litigation: Milieudefensie et al. v Royal Dutch Shell. RECIEL Review of European Comparative & International Environmental Law, Vol. 30 No. 3.10.2021, s. 409-415.

Giabardo Carlo Vittorio, Climate Change Litigation & Corporate Responsibility. A Comment on ‘Milieudefensie and Others vs. Shell’ (2021). Global Law Initiatives for Sustainable Development, Climate & Environment Views, 2021.

Mayer Benoit, The Duty of Care of Fossil-Fuel Producers for Climate Change Mitigation: Milieudefensie v. Royal Dutch Shell District Court of The Hague (The Netherlands). Transnational Environmental Law. 2022 11(2), s. 407-418.

Wester van Gaal, Shell sets out its stall in climate case appeal. EUobserver, 3.4.2024. Viitattu 11.4.2024.

Ilmastotiimi