Puolisen vuotta sitten istahdin pöydän äärelle, jännitystä riitti oikein kiitettävä määrä vatsanpohjalle asti. Toisella puolella pöytää oli muutama Turun Yliopiston edustaja ja neuvotteluhuoneen näytön jakoi edustaja Fudanin yliopistosta sekä vielä kolmas työmatkalla oleva Turun Yliopiston edustaja. En enää muista tarkkoja yksityiskohtia, mutta ajatukset ulosastuessani muistan selkeästi; ”Hyväksytty kaksoistutkinto-ohjelmaan, ensi syksynä Shanghaihin!”

Siitä alkoikin sitten järjestelyt melko nopeasti, apurahahakemuksia, kurssivalintoja sekä seikkailuja kiinalaisten nettisivujen kalligrafisessa viidakossa.  Kun pakan päälle asetetaan vielä opinnot ja työharjoittelu uudessa työpaikassa, oli kesä melko äkkiä paketoitu. En voi valehdella, etteikö muutama kirosana viisumihakemuksia täytellessä ja rokotuksia hankkiessa olisi karannut suupielestä. Tässä kohtaa osaan jo neuvoa tulevia Kiinaan (ja miksei muuallekin) vaihtoon lähteviä, älkää jättäkö mitään viimetinkaan. Tämän kesän ehdottomasti parhaimpia opetuksia oli unohtaa ”Tässä on vielä reilusti aikaa”-asenne. Vaikka tällä hetkellä tuntuukin siltä, että papereita on tullut täytettyä ainakin yhden sademetsän puun edestä, nyt rinkka pakattuna, huomisella päivämäärällä varustetut lentoliput pöydällä, mielentila on kaikkea muuta kuin turhautunut, kohta mennään!

Tulen kirjoittamaan tätä blogia sopeutumisesta paikalliseen kulttuuriin ja opiskelukokemuksistani Fudanin yliopistossa mahdollisimman usein vaihtojaksoni aikana. Pyrin myös täydentämään tekstiä mahdollisimman monilla kuvilla, jotta lukukokemuksen rinnalle saataisiin myös vähän silmäniloa. Toivon, että tämä blogi innostaa uusia opiskelijoita kiinnostumaan vaihdosta ja myös auttaa heitä valmistautumaan vaihtokokemukseen!