Poimintoja jakson 6 demotilaisuudesta

Oppiminen

Todistusten sähköistämistyö etenee. Tammikuun loppupuolella otettiin käyttöön itsepalvelutoiminto, jota kautta opiskelijat ovat tähän mennessä luoneet n.2700 opiskelutodistusta tai opintosuoritusotetta. Virkailijat voivat myös luoda ja lähettää dokumentteja massana esim. tietyn kurssin kaikille opiskelijoille. Sähköisiä tutkintotodistuksia aletaan myöntää 1.8.2024 alkaen.

Sähköisen opintosuoritusotteen tilaamisesta kuvakaappaus, jossa valitaan todistuksen kieli
Opiskelijat voivat tilata sähköisen opintosuoritusotteen Peppi-opintotietojärjestelmän Todistukset-välilehdeltä.

 

Moodleen rakennetaan oppimisanalytiikkaa. Kohortit-ominaisuudella opettaja näkee, kuinka moni kohortista eli opiskelijaryhmästä on suorittanut kurssin. Kohortit helpottavat myös kohortin jäsenten kursseille ilmoittautumista.

Kohorttien yhteenvetonäkymä Moodlessa
Moodleen rakennettu kohorttien yhteenveto -näkymä, josta näkee, kuinka suuri osa kohorttiin kuuluvista on suorittanut kurssin.

 

Kv-maisterihaun käsittelysovelluksen ensimmäinen tuotantoversio on ollut käytössä kevään yhteishaussa, johon tuli yli 10 000 hakemusta. Myös maaliskuussa ja toukokuussa järjestetään hakuja ja harkinnassa on, voitaisiinko sovellusta hyödyntää myös niissä.

Digivisio-hankkeessa Opin.fi-palvelun kehitystyö on hyvässä vauhdissa. Pilottityöskentelyssä on päästy testaamaan palvelua ja näillä näkymin ensi vuoden alussa tapahtuvaan käyttöönottoon valmistautuminen on alkanut. Peppi on päivitetty versioon, joka mahdollistaa sisältöjen siirtämisen Opin.fi-alustalle.

Hakunäkymä Opin.fi-palvelussa. Huomaa, että palvelu on vasta kehitysvaiheessa eli kuva on vasta hahmotelma lopullisesta hausta.
Hahmotelma Opin.fi-palvelun hakusivusta. Palvelua kehitetään jatkuvasti, eli näkymä tulee vielä kehittymään.

 

Tekoälyn käyttöön opetuksessa on laadittu ohjeita ja tukimateriaalia. Tekoäly opetuksessa -sivustolta🔒 löytyy mm. linkkejä kirjaston tekoälyoppaaseen, Eduhousen tekoälykoulutuksiin ja ohjeita Microsoft Copilotin käyttöön (vielä toistaiseksi käytössä vain henkilökunnalla).

Monivaiheinen kirjautuminen on keväällä laajenemassa myös opiskeluun liittyviin järjestelmiin. Jakson aikana suunnitelmia ja aikataulua tarkennettiin ja todettiin, että julkaistaan ennen näitä käyttöönottoja itsepalveluportaali, jolla monivaiheiseen tunnistamiseen liittyvät tunnistautumisvälineet voi nollata itsenäisesti. Käyttöönoton valmistelu on työn alla: opasvideo on tehty ja uudet ohjesivustot ovat työn alla. Monivaiheinen kirjautuminen tulee opiskelijoille käyttöön viimeistään lukuvuoden vaihtuessa.

Tutkimus

Tekoälyllä vauhditetun litterointityökalun konseptintestausversio on julkaistu. Kiinnostus palvelua kohtaan on ollut suurta ja palveluun syntyi jopa jonoja, vaikka sitä ei juurikaan ole mainostettu. Seuraavaksi tutkitaankin prosessointitehojen dynaamista kasvattamista öisin sekä koodataan järjestelmään status-viestejä, jotta käyttäjät näkevät jonotuspaikkansa ja litteroinnin edistymisen.

Litterointisovelluksen käyttöliittymä, joka on hyvin karsittu: Upload- ja Browse-napit, tiedostojen listauslinkki ja ohjelinkit.
Tekoälyllä vauhditettu litterointisovellus tunnistaa äänitiedostosta käytetyn kielen ja muuntaa puheen tekstiksi.

 

Laboratoriopäiväkirjojen sähköisen alustan eLabFTW:n käyttöönotto etenee: lanseeraus on näillä näkyvin seuraavan jakson aikana. Tämän jakson aikana palvelua on pilotoitu biotiedekeskuksessa ja lääketieteellisessä tiedekunnassa.

eLabFTW:stä esimerkki järjestelmästä kohdasta Database > Viewing an entry > Magnetometri -ohje
Sähköiseen laboratoriopäiväkirjaan voi dokumentoida laboratorioissa tehtävää tutkimusta digitaaliseen muotoon.

 

Tutkimusdatan keräämiseen käytettävässä RedCapissa on otettu monivaiheinen kirjautuminen (MFA) käyttöön. Datanhallinnan työkalujen ja palvelujen kehittäminen jatkuu. MyResearchData-portaaliin kootaan tutkijoille tietoa ja työvälineitä tutkimusdatan hallintaan huomioiden sen koko elinkaaren.

Kuvakaappaus MyResearchData-portaalistan etusivulta
MyResearchData-portaalista tutkijat löytävät tietoa ja työvälineitä tutkimusdatan hallintaan.

 

Kemikaalitietokanta ChemInventoryn uudistus etenee. Kyseessä on monimutkainen kokonaisuus, josta demossa esitelty ChemInventory Toolsin hakutoiminnallisuus on vain jäävuoren huippu.

Hakunäkymä ja haun tuloksia ChemInventory Toolsissa.
ChemInventory Toolsissa voi hakea kemikaalitietokannassa olevia kemikaaleja ja valita näytettävät kentät.

 

Tallennustilojen hallintatyökalun kehitys jatkuu. Taltio-manageriin on nyt lisätty mm. yksiköiden haku.

Taltio-managerin tilauslomake, jossa kenttiä täytetty ja alasvetovalikko Kategoriat avattuna niin, että alasvetovalikossa näkyy vaihtoehdot Replikoitava ja Sensitiivinen.
Taltio-managerissa voi tilata ja hallinnoida tallennustiloja.

 

UTUGS:n tohtoriohjelmien opiskeluoikeushaku on käynnistynyt ja nyt se toteutettiin ensimmäistä kertaa Opintopolussa. Todettiin, että lomakejärjestelmänä Opintopolku toimii hyvin, mutta hakemusten käsittely siellä on hankalampaa. Väitöskirjatutkijoiden vuosiraportointi toteutettiin tammi-helmikuussa UGIS-portaalissa ja sen aikana 1650 raporttia palautettiin UGIS-portaaliin. Vaihtoehtona vuosiraportointiin oli Webropol-kysely, johon palautettiin 124 raporttia ja ylläpitäjä siirsi raportin UGIS-portaaliin.

Opintopolussa näkyvä listaus Turun yliopiston tohtorihausta keväällä 2024
Turun yliopiston kevään 2024 tohtorihaku toteutettiin Opintopolussa.

 

UTUCris-tutkimustietojärjestelmän julkaisutietomalli on suunniteltu ja lomakkeita toteutetaan testattavaksi. Jatkossa julkaisutietoja täyttäessä valittavaksi tulee aiempien useiden kymmenten vaihtoehtojen sijaan kymmenen julkaisutyyppiä ja julkaisutyyppiä tarkennetaan alityypeillä. Muutosten tuotantoonvienti on aikataulutettu seuraavan jakson loppupuolelle.

UTUCris-järjestelmässä näkymä, jossa julkaisun julkaisutyyppi ja sen alatyyppi määritellään.
UTUCris-järjestelmässä julkaisua järjestelmään vietäessä valitaan jatkossa julkaistyyppi kymmenestä vaihtoehdosta ja sitä tarkentava alityyppi.

 

Yliopistopalvelut

Kumppanuuksienhallintajärjestelmässä on rakennettu yritykset ja yhteisöt ja lahjoittajat -osioita ja jatkettu alumnit-osiota ja sen tietovarastoon integrointia.

Näkymä kumppanuuksienhallintajärjestelmän yritykset ja yhteisöt -osiosta, yrityksen tietojen muokkauksesta.
Kumppanuuksienhallintajärjestelmään on rakennettu yritykset ja yhteisöt -osiota. Tässä kehitysympäristöstä kuva yrityksen tietojen muokkauksesta.

 

Yliopistolle on valmisteilla tekoälychat-ratkaisu, jonka kautta voisi käyttää eri palveluntarjoajien ratkaisuja. Näin tekoälypohjaisten palvelujen käyttöönotto olisi yliopistolaisille helpompaa, samoin niiden vertailu. Palvelu helpottaa myös tekoälypalvelujen kustannusten seurantaa.

Kuvakaappaus yliopistolla valmisteilla olevasta tekoälychat-palvelusta. Alasvetovalikosta voi valita käytettävän tekoälypalvelun.
Yliopiston tekoälychat-ratkaisussa voi alasvetovalikosta valita eri palveluntarjoajien palveluita.

 

Yliopiston kertakirjautumisjärjestelmä on päivitetty ja sen myötä mm. sisäänkirjautumisikkunaan saatiin käytettävyysparannus: nyt salasanan saa näkyviin salasanakentässä olevaa silmää painamalla.

Kirjautumissivu, jossa on painettu silmäikonia ja salasana on esillä.
Yliopiston kirjautumisjärjestelmässä näkee kirjoittamansa salasanan silmä-ikonia painamalla.

 

Tietovarastoraportteja on tehty opintopisteiden kertymän aikasarjoista ja kumulatiivisesta kertymästä. Rekrytointijärjestelmien datasta on OKM:ää varten koottu viranomaisraportointiin tilastoja: kuinka paljon hakuihin on tullut hakijoita per sukupuoli ja per kansalaisuus ja hakuun valittujen taustatietoja. Esihenkilöiden postituslistan automatisointi on viimeistelyvaiheessa – listaa on aiemmin päivitetty manuaalisesti ja jatkossa tietovaraston tietojen perusteella. Yliopiston tiketöintijärjestelmää ollaan siirtämässä uudelle alustalle ja useita jonoja on jo siirretty uudelle puolelle.

Pylväsdiagrammin yliopiston uudesta tiketöintijärjestelmästä. Uuteen järjestelmään on jonojen siirron myötä siirtynyt viikottain tuhansia tikettejä.
Yliopiston tiketöintijärjestelmästä löytyviä tilastoja. Uuteen järjestelmään siirretyt jonot näkyvät tilastoissa uusina tiketteinä.

 

Uusien puhelinten rekisteröinti MDM-järjestelmään🔒 aloitettiin 8.1.2024. Tukipalveluja on koulutettu järjestelmän käyttöön ja intraan laadittu ohjeistuksia ja dokumentaatiota.

Näkymä MDM-järjestelmästä, jossa näytetään, mitä Apple iOS-käyttöjärjestelmien versioita, MAC OS-versioita ja Android-versioita järjestelmään rekisteröidyissä laitteissa on käytössä.
MDM-järjestelmästä näkee mm. mitä käyttöjärjestelmiä ja niiden versioita yliopistolla on käytössä.

 

Yliopiston www-sivujen hakulomakkeisiin on rakennettu ominaisuus, jolla hakulomakkeiden kautta sivuille kohdistuvaa kuormitusta (esim. hakukoneiden crawlerit) rajoittaa sivujen toiminnan takaamiseksi. Yliopiston taidegalleria-sivusto on julkaistu. Yliopiston mediapankkia eli dokumenttien- ja kuvienjakopalvelua ollaan siirtämässä uudelle alustalle.

Lähes samanlaiset kuvat nykyisen ja uuden mediapankin etusivuista.
Uusi mediapankki on ulkoasultaan hyvin samanlainen kuin nykyinen. Nykyinen mediapankin etusivu vasemmalla, uusi oikealla.

 

Tulostusmäärien vähentämiskampanja on käynnistynyt ja materiaaleja laadittu sitä varten. On myös toteutettu tiedekuntakohtaisia raportteja, jotta yksiköissä voidaan katsoa, miten tulostusta voisi vähentää.

Tulostuskampanjan powerpoint, jossa kerrotaan, että vuoden 2023 tulostusmäärät vastaavat 404 puuta ja 100 000 euroa.
Tulostuskampanjalla kannustetaan yliopistolaisia harkitsemaan ennen tulostamista.
Categories: Luokittelematon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *