Kenelle kellot soivat

Espanjan sisällissodan muisto on jättänyt vahvan jäljen myös elokuvahistoriaan, André Malraux’n ajankohtaisesta Toivosta (L’Espoir, 1945) Carlos Sauran draamaan Oi, Carmela! (Ay, Carmela!, 1990). Viimeisen kymmenen vuoden aikana valmistuineista elokuvista Guillermo del Toron Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno, 2006) sijoittuu vuoteen 1944, ja vaikka sisällissota onkin jo takana, sen painostava perintö on kouriintuntuvasti läsnä.

Tunnetuimpia Espanjan sisällissotaan sijoittuvia elokuvia on Ernest Hemingwayn romaaniin perustuva, Sam Woodin ohjaama Kenelle kellot soivat (For Whom the Bell Tolls, 1943), päärooleissaan Gary Cooper ja Ingrid Bergman.Käsikirjoittaja Dudley Nichols vähensi tietoisesti Hemingwayn romaanin poliittisuutta, eikä dialogissa juurikaan viitata Francisco Francoon.

Suomessa Kenelle kellot soivat nähtiin ensi kertaa toukokuussa 1947.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *