Riskienhallinta – lopputesti
Läpäisit tämä osion onnistuneesti! Yritäthän uudelleen. Kun yritys havaitsee ja ymmärtää ajoissa mahdolliset omaan alaan liittyvät sääntelyn muutospaineet ja muutosten vaikutukset omalle toiminnalleen, yritys voi ottaa muutokset ajoissa huomioon liiketoiminnan suunnittelussa. Ensisijaisesti tarkoituksenmukaista on itse omin toimin pyrkiä pienentämään riskien todennäköisyyksiä ja seurauksia, eli kontrolloida riskejä. Riskin siirto kolmansille osapuolille tulee kyseeseen vasta sen jälkeen, ns. kriittisten riskien kohdalla. Pienten ja epätodennäköistenkin riskien kohdalla on hyvä tiedostaa mahdolliset luotettavuusnäkökulmat asiakkaisiin nähden sekä muut kerrannaisvaikutukset.
Riskianalyysissä määritellään arvot riskihavaintojen vaikutuksille ja riskitapahtumien todennäköisyyksille. Tärkeää on miettiä riskien ja niiden todennäköisyyksien välistä suhdetta. Riskien hallinnointi on yrityksen ulkopuolisille kumppaneille osoitus laadusta ja organisointikyvystä. Jos esimerkiksi tarjouskilpailussa on mukana toimittajan arviointi, osoitus riskienhallintaan perehtymisestä voi vakuuttaa tilaajan. Riskien kartoittamiseen on parasta osallistaa koko yrityksen henkilöstö. Tämä tuo tietoa ja laajempaa näkökulmaa sekä sitouttaa ja vastuuttaa työntekijöitä. Verkostoriskejä aiheutuu mm. keskeytys- ja kuljetusongelmista, jonkin muun toimijan komponenteissa ilmenneistä laatuvirheistä ja/tai toimitusongelmista. Results
#1. Miksi yrityksen toimialan ja sen tuotteita koskevien säädösten ja määräysten seuraaminen on tärkeää yrityksen riskienhallinnan kannalta?
#2. Riskien siirto kolmansille osapuolille esim. vakuutusyhtiöille, ulkoistamisella tai rahoitusratkaisuilla on aina hyvä ja käyttökelpoinen ratkaisu.
#3. Pienet ja epätodennäköiset riskit kannattaa aina jättää vähemmälle huomiolle.
#4. Riskin vaikutukset ja sen suuruusluokka määrittävät kyseisen riskin kriittisyyden.
#5. Asianmukainen riskienhallinta voi toimia kilpailuvalttina.
#6. Yrityksen riskien kartoittamiseen kannattaa osallistua…
#7. Verkostoissa toimivissa yrityksissä verkostoriskejä aiheutuu mm. seuraavista syistä: