Miltä näytti kasvatustieteilijän neljäs opiskeluvuosi?
Aurinko paistaa sisään feeniksin ikkunoista, kirjastossa saa jo olla aivan rauhassa, ja kesäloma opiskeluista häämöttää parin viikon päässä. Hyvä hetki siis opiskelun sijaan pohtia vähän kulunutta lukuvuotta! Kulunut vuosi sisälsi opintojen osalta mulle paljon kaikkea uutta ja jännittävää, ja tässä pieni kurkkaus siihen.
Kandi pakettiin ja maisterivaihe käyntiin
Syksyllä tuntui ihanalta palata yliopistolle, koska edellisen kevään olin viettänyt vaihdossa Ruotsissa. Pääsin jakamaan kokemuksia opiskelukavereille, ja pääset myös lukemaan niitä täältä. Pari viikkoa ennen varsinaista opintojen aloitusta istuin jo kuluttamassa Edun kirjaston penkkejä, jotta saisin kirjoitettua kandin valmiiksi. Tein vielä viimeisiä silauksia työhön syyskuun aikana, ja syyskuun lopussa valmistuin kasvatustieteiden kandidaatiksi – hurraa! Mulle ei todellakaan ollut itsestäänselvää, että valmistuisin kandiksi jo syksyn alussa, sillä vaihto oli sekoittanut mun opintoaikataulua jonkin verran. Olinkin siis todella tyytyväinen, että syyskuun jälkeen sain keskittyä toden teolla pelkästään maisterivaiheen ensimmäisiin kursseihin. Oikeastaan heti kun kandi oli palautettu, alkoi graduaiheen miettiminen ja graduseminaarit. Meidän laitoksella gradun tekeminen aloitetaan tosiaan jo heti neljäntenä vuonna, ja siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Moni on vasta juuri saanut kandin valmiiksi, mutta toisaalta on kiva, että graduprosessille on varattu reilusti aikaa.
Vihdoin alkoi opettajaopinnot!
Viime keväänä pääsin opettajan pedagogisiin ja erityisopettajaopintoihin, joten syksyllä alkoi myös näiden opintojen kurssit. Nykyään tutkintorakenne on hieman erilainen, eli jos erityisopettajaopinnot kiinnostaa, niin niille on ihan oma tutkintonsa, josta löydät lisätietoja täältä. Meitä ei siis ole enää montaa, jotka aloittaisi opeopinnot näin myöhäisessä vaiheessa opintoja, mutta mulla ne koitti nyt neljäntenä vuonna. Syksyllä päästiinkin oppimaan matematiikan ja äidinkielen perustaitojen opettamista, ja myös ensimmäiseen harjoitteluun Normaalikouluun. Harjoittelussa oli tiivis tunnelma, kun meitä oli siellä yli sata erityisopettaja- ja luokanopettajaopiskelijaa. Kolme viikkoa Norssilla marraskuussa meni vauhdilla, ja sen jälkeen olikin enää muutama luento ja kirjallinen työ ennen joululomaa.
Kevään kirjastopäivät
Jos syksyllä lukujärjestys oli aivan täynnä, niin keväällä se on ollut sitäkin tyhjempi. Alkukeväästä oli muutama graduseminaari ja luento, mutta sen jälkeen pitkälti itsenäistä työtä. Istumalihaksia onkin koeteltu erinäisissä kirjastoissa ympäri kampusta. Asioiden aikaansaaminen tuntui välillä todella vaikealta, ja oli sellainen olo, että saanko tältä keväältä ikinä yhtäkään opintopistettä. Huhtikuun alussa kutsui kuitenkin taas Norssi, ja tällä kertaa kuuden viikon harjoittelu yläkoulun puolella. Yläkoulumaailmasta kokemusta löytyi tasan oman yläkoulun verran, joten taas oli opittavana paljon kaikkea uutta. Kuusi viikkoa meni kuitenkin vauhdilla, ja mukaan tarttui paljon uusia kokemuksia ja fiilis siitä, että yläkoululaisten kanssa haluan työskennellä vielä uudestaankin. Harjoittelun jälkeen oonkin taas siirtynyt istumaan eri kirjastoissa, koska muut hommat ei oikein edistyneet harkan aikana. Vielä on pari viikkoa aikaa saada loputkin esseet ja muut kirjoitettua, ennen kuin on aika suunnata kesäksi harjoitteluun kehittämään oppimateriaaleja.
Muutakin kuin opintoja
Opintojen ohella tähän vuoteen on mahtunut vaikka ja mitä muutakin. Monia tunteja oon viettänyt meidän speksin, eli opiskelijoiden musiikkiteatterin parissa. Se projekti huipentui huhtikuussa seitsemään loppuunmyytyyn näytökseen ja hurjan hyvään palautteeseen, joten ei voi olla muuta kuin ylpeä. Lisäksi nyt kevään aikana oon päässyt kotikansainvälistymään, kun oon toiminut kv-tuutorina ja kansainvälisenä ystävänä vaihto-opiskelijoille. Näiden lisäksi oon yrittänyt pitää itsestäni huolta henkisesti ja fyysisesti mahdollisimman hyvin, ja ottanut aikaa myös levolle ja rauhoittumiselle.
Nyt on aika mennä kirjoittamaan viimeiset esseet tälle lukuvuodelle, ja sen jälkeen suunnata kohti kesää ja erilaista arkea. Mukavaa kesää just sulle miten ikinä sen vietätkään – ja toivottavasti nähdään syksyllä kampuksella!
Kirjoittaja on kauden 2023-2024 opiskelijalähettiläs. Tutustu Katariinaan tästä.