Turun yliopiston opiskelija ainejärjestön lipun kanssa

Ajatuksia valmistumisesta

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös opiskelut. Mitä sitten, kun valmistuu? Tutkinto on kasassa ja seuraavaksi odottaa työelämä. Opintojen aikana olen monta kertaa haaveillut siitä, että saan maisterin tutkinnon kasaan ja pääsisin vihdoin aloittamaan oman uran rakentamista. Nyt valmistumisen kynnyksellä tämä ei olekaan enää niin yksinkertaista.

Viimeiset noin viisi vuotta olen ollut opiskelija. Se on ollut osa identiteettiäni ja olen elänyt opiskelijan arkea. Olen hyödyntänyt opiskelijaetuja, viettänyt pitkiä päiviä yliopistolla ja koneen ääressä sekä viettänyt lukuisia keskiviikko- ja torstai-iltoja erilaisissa opiskelijariennoissa. Viimeisen reilun vuoden olen myös ollut mukana ainejärjestön hallituksessa. Valmistuminen tarkoittaa minulle myös sitä, että joudun luopumaan opiskelijaidentiteetistä, joka on ollut hyvin iso osa minua. Vaikka valmistumisesta tulen olemaan ylpeä ja erittäin iloinen, tulee vastaan myös paljon ristiriitaisia tuntemuksia.

Mitä jään kaipaamaan opiskelija-arjessa?

Jään kaipaan yhteisöllisyyttä ja sitä tunnelmaa, joka kampuksella vallitsee. Jään kaipaamaan joustavaa päivärytmiä ja akateemista vapautta. Uuden oppimista ja onnistumisen tunteita siitä, kun pitkän ja työlään, mutta myös antoisan kurssin nopat kilahtavat vihdoin peppiin. Jännitystä liittyen odotettuun opiskelijatapahtumaan ja itse tapahtumia. Jään myös kaipaamaan sellaista turvallisuuden tunnetta, jota opiskelijana olen kokenut.

Kaikille nykyisille ja uusille opiskelijoille haluaisin antaa neuvoksi, että ottakaa opiskelijaelämästä kaikki irti, opiskeluaika on loppujen lopuksi hyvin lyhyt aika elämästä. Kannattaa rohkeasti lähteä esimerkiksi järjestötoimintaan mukaan, jos se edes vähän kiinnostaa. Järjestötoiminnan kautta olen itse saanut paljon uusia kavereita ja oppinut taitoja, joista minulla on tulevaisuudessa paljon hyötyä. Järjestötoiminnan lisäksi on myös paljon muita mahdollisuuksia tehdä opiskeluajasta ikimuistoinen. Jos opinnoissasi on tilaa sivuaineille, lähde rohkeasti sellaisille kursseille, jotka aidosti kiinnostavat. Aina ei tarvitse miettiä sitä, mistä kurssista olisi eniten hyötyä tulevaisuudessa.

Mitä odotan valmistumisen jälkeen?

Odotan sitä, että pääsen aidosti hyödyntämään yliopistossa opittuja asioita ja rakentamaan omaa urapolkua. Oon ainakin itse huomannut opintojen aikana, että omaa kehittymistä ja oppimista on välillä tosi vaikea huomata. Oma osaaminen kuitenkin konkretisoituu siinä kohtaa, kun sitä osaamista pääsee hyödyntämään. Odotan myös sitä, että opiskeluihin liittyvät asiat eivät pyöri jatkuvasti mielessä ja odotan sitä, että ei ole akateemista vapautta (kyllä, vaikka listasinkin sen jo aikaisempaan kohtaan), sillä välillä on ihan kiva mennä annettujen aikataulujenkin mukaan.

Kirjoittaja on vuoden 2022-2023 opiskelijalähettiläs, tutustu Nooraan.

Categories: opiskelu, opiskeluelämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *