Turun yliopiston opiskelijoita vierekkäin Turun jokirannassa

Alkoholittomuus ja opiskelijakulttuuri

On kiva huomata, miten ihan pelkästään vuoden sisällä keskustelu alkoholittomista opiskelijatapahtumista on saanut tuulta siipiensä alle. Ainejärjestöt ja toimijat järjestävät entistä enemmän tapahtumia, joiden luonne poikkeaa stereotyyppisestä alkoholipitoisesta opiskelijatapahtumasta. Miksi sitten kirjoittaa aiheesta? Koska olen huomannut, miten helposti ajautuu ajattelemaan itsestään, että on poikkeuksellinen alkoholittomuuden suhteen ja siinä mielin saattaa jopa kokea yksinäisyyttä tapahtumista poisjäämisen seurauksena. Kuluneiden parin vuoden aikana yliopistossa olen kuitenkin havainnut ympärilläni valtavasti ihmisiä, jotka jakavat kanssani samoja ajatuksia.

Vaikka alkoholittomuuden suhteen ajattelisi monen opiskelijatapahtuman olevan itselle epämieluinen, ei kuitenkaan kannata jättää täysin osallistumatta itseään kiinnostaviin vain sen vuoksi, että siihen liittyvät ennakkoluulot tuntuvat vievän vallan. Pois pääsee halutessaan aina eikä kukaan pakota menemään uudestaan, jos siltä tuntuu. Huolimatta käydyistä opiskelijatapahtumista, huomasin nauttivani usein enemmän lenkille menemisestä tai perheen kanssa ajanvietosta. Omalla kohdallani kyse ei ole niinkään siitä, että tapahtumissa olisi mielestäni liikaa alkoholia (joskin sitäkin välillä olisi), vaan koen saavani ilon olevan suurempi muunlaisessa tekemisessä. Näin jälkiviisaana voisin kuitenkin todeta, että ensimmäisenä vuotena kannattaa antaa mahdollisuus useammalle erityyppiselle tapahtumalle. Jos approt eivät tunnu omalta jutulta, voivat sitsit olla paljon hauskempi tapahtuma. Turussa järjestetään myös esimerkiksi herkku- ja kirppisapproja, jotka ovat sellaisinaan aivan uniikkeja tapahtumia hyvin erilaisella konseptilla.

Näin vielä lopuksi haluan esittää myös toisen näkökulman aiheeseen, joka on osallistuminen itse ainejärjestön, jaoston tai kerhon toimintaan. Se on ennen kaikkea mainio tapa tutustua uusiin ihmisiin sekä päästä järjestämään tapahtumia, jotka voivat olla täysin uudenlaisia. Mikäli osallistuminen ei tunnu juuri tähän hetkeen sopivalta, kannustan kuitenkin ilmaisemaan toiveita ja ajatuksia eteenpäin tapahtumien järjestäjille, sillä ilman palautetta ja toiveita on vaikeampaa laajentaa tapahtumakirjoa.

Osallistuit opiskelijatapahtumiin sitten alkoholijuoman tai mocktailin tilaajana, kannattaa rohkeasti kokeilla mikä tapahtuma tuntuu itselle mukavimmalta tai vastaavasti tuntuuko, että ilon saisi jostain muualta. Yliopiston yksi parhaista puolista on se, että ympäriltä löytyy valtavasti erilaisia ja eri asioista kiinnostuneita ihmisiä, eikä kenenkään tarvitse tunkea itseään tiettyyn muottiin.

Kirjoittaja on vuoden 2022-2023 opiskelijalähettiläs, tutustu Lauraan.