Lääkisopiskelijan vinkit valintakokeeseen
Elettiin kevättä 2017. Viimeisen ylioppilaskokeeni tein keskiviikkona ja loppuviikon varasin levolle ja kirjoitusurakasta palautumiseen. Seuraavana maanantaina alkoi kuitenkin seuraava, jopa suurempi opiskeluprojekti. Lääkikseen oli päästävä ja se vaati onnistumista valintakokeessa. Tein lukusuunnitelman, jonka pohjalta opiskelin valintakoemateriaalia noin kahden kuukauden ajan. 8 tuntia päivässä, 6 päivää viikossa. Joinakin päivinä jaksaminen ja keskittyminen ei todellakaan riittänyt ja lähdin kesken opiskelujen kirjastosta tekemään jotain mukavampaa. Yleensä seuraavana päivänä lukeminen ja laskeminen sujui taas jo virkeämmillä aivoilla. Opiskelun väleissä palauduin urheilemalla, syömällä, nukkumalla ja näkemällä ystäviä sekä perhettä. Joka viikko vähintään yksi päivä oli varattu lepäämiseen, minkä koen olleen yksi tärkeimmistä tekijöistä motivaation säilyttämiseksi.
Harjoituspääsykokeet menivät kerta kerralta paremmin. Ehdin tekemään enemmän tehtäviä, sain enemmän pisteitä ja jännitin joka kerta vähemmän. 17.5.2017 istuin valintakoesalissa 5 tuntia tehden jokaisen tehtävän niin hyvin kuin osasin. Muistan olleeni hämilläni, kun en jännittänyt tilannetta lainkaan. Kokeen jälkeen olin tyytyväinen suoritukseeni mutta seuraavat viikot jännitin, riittäisikö suoritukseni opiskelupaikkaan. Eräänä kesäisenä päivänä avasin Opintopolun kesätöissä kahvitauolla ja kyyneleet silmissä totesin päässeeni lääkikseen. Yksi elämäni ikimuistoisimmista päivistä.
Moni asia on valintakokeiden suhteen muuttunut vuodesta 2017, mutta parhaat vinkit ovat aina ajankohtaisia ja toimivat lähes mille vain alalle hakiessa. Tässä siis vinkit oman kokemukseni perusteella!
Aloita valmistautuminen hyvissä ajoin muttei liian aikaisin
Varsinkin suoraan lukion jälkeen jatko-opiskelemaan hakiessa on tärkeää pitää huolta riittävistä voimavaroista ja jaksamisesta. Abivuonna kannattaa keskittyä yhteen lukuprojektiin kerrallaan. Ensin luetaan ylioppilaskirjoituksiin, sen jälkeen valintakokeisiin. Monella alalla tämä tapahtuu joka tapauksessa, koska valintakoemateriaali julkaistaan vasta keväällä kirjoitusten jälkeen. Kuitenkin esimerkiksi omalla alallani lääkiksessä valintakoe perustuu lukion oppimäärään ja lukemisen voi aloittaa koska vain. Käytännössähän se aloitetaan jo lukion ensimmäisillä kursseilla ja sekä lukiossa opiskelu että kirjoitukset valmistavat myös valintakokeeseen. Mutta varsinkin nyt, kun myös ylioppilastodistuksella voi päästä sisään, kannattaa kirjoituksiin panostaa ja aloittaa valintakokeeseen tarkemmin valmistautuminen vasta niiden jälkeen.
Tee lukusuunnitelma
Kun kirjoitukset on taputeltu, on aika laatia lukusuunnitelma pääsykoetta varten. Mieti ensin omat vahvuutesi. Mitä jo osaat? Jos jokin asia on jo hallussa esimerkiksi kirjoitusten pohjalta, kannattaa sen kertailuun varata vain vähän aikaa. Jos taas jokin asia on täysin tuntematon ja haastava, täytyy miettiä kannattaako siihen uhrata paljon aikaa. Varsinkin laajassa valintakoemateriaalissa muiden, jo hiukan tutumpien asioiden opettelu hyvin, voi korvata yhden puutteen helposti. Lukusuunnitelmaa laatiessa aloitetaan suurista linjoista: kuinka monta viikkoa on aikaa ja kuinka monta aihealuetta pystyy omaksumaan viikossa? Tee suunnitelmasta riittävän joustava, jotta aikataulutuksesta ei tule lisästressiä. Muista aikatauluttaa myös vapaapäiviä! Suosittelen kahdenlaisia vapaapäiviä: rästipäivät ja luppopäivät. Toiset ovat päiviä, jolloin teet mahdollisia rästiin jääneitä asioita (jos niitä ei ole -> jes vapaapäivä!) ja toiset taas pidät vapaapäivinä, oli tilanne mikä tahansa.
Pidä motivaatio yllä
Motivaation ylläpitoon on monia yksilöllisiä keinoja. Vapaapäivät toimivat lähes kaikilla. Kun saat etäisyyttä opiskeltaviin asioihin ja päätä tuuletettua, alkavat ne kiinnostaa uudella tavalla. Samoin toimii liikunta, harrastukset ja kavereiden näkeminen. Älä unohda muuta elämää! Kun omana valintakoekeväänäni laskut alkoivat tökkiä, mietin miksi tätä oikein teen. Näin päässäni sen kirkkaanvalkoisen takin ja kiiltävän stetoskoopin sekä kuvittelin sen hetken, kun opintopolussa lukee ”Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa”. Eikä sen jälkeen tarvinnut kovin pitkään miettiä, jatkanko lukemista. Minulle hyvä tapa oli myös haaveilla tulevasta opiskeluarjesta lääkisblogien, -vlogien ja -musiikkivideoiden avulla. Halusin itsekin olla osa turkulaisia lääkisperinteitä. Etsi siis itsellesi oikeat tavat löytää motivaatio urakkaan.
Valmistautuminen valintakoetilanteeseen
Valintakoetilanne vaatii paljon muutakin kuin koealueen sisällön osaamisen. Tärkeimpänä tietysti hyvät eväät! Kaikkia helposti (yhdellä kädellä) syötäviä lemppareita ja sopivasti nesteitä muttei niin paljon, että vessakäynteihin tuhlaantuu aikaa. Kaikkiin valintakokeisiin ei saa ottaa eväitä, eli se kannattaa tarkistaa koekohtaisesti. Nauti eväät tällöin ennen koetta.
Ainakin lääkiksen valintakokeessa voi erilaisista koetaktiikoista olla hyötyä ajanhallinnan ja oman keskittymisen suhteen. Aloitatko eniten aikaa vaativista tehtävistä, mahdollisen aineiston lukemisesta, monivalinnoista vai helpoista tehtävistä? Valintakokeessa lohdullista ylioppilaskokeisiin nähden on se, että kaikkea ei todellakaan tarvitse tai voikaan osata. Jännittäminen kuuluu koetilanteeseen mutta liiallisena se voi pilata koko suorituksen. Harjoittele siis koetilanteen stressiä tekemällä esimerkiksi harjoituspääsykokeita tai vanhoja kokeita aikarajoissa (vaikka kaverin kanssa). Näin poistat stressiä, kun koetilanne on jo joiltakin osin tuttu.
Bonusvinkki lääkikseen: Laskurutiini!
Tätä ei voi liikaa korostaa. Laskemalla saa pisteitä nopeasti ja tehokkaasti. Laske niin paljon, että osaat kaavat, moolimassat ja vakiot ulkoa. Kun laskurutiini on hyvä, toimit kuin kone. Ei tarvitse edes ajatella, kun tehtävätyyppi on hyvin hallussa ja voit vain lisätä tuntemiisi kaavoihin tehtävän vaatimat luvut ja muuttujat. Laskurutiini nopeuttaa ”helppoja” tehtäviä ja aikaa vapautuu biologian teoriatehtäviin ja vaikeampiin laskuihin.
Vinkit lyhyesti:
- Aloita hyvissä ajoin muttei liian aikaisin
- Tee lukusuunnitelma ja muista myös muu elämä
- Pidä motivaatio yllä itsellesi sopivin tavoin
- Valmistaudu koetilanteeseen
- Laskurutiini lääkikseen!
Ja kaikista tärkein: luota itseesi ja onnistumiseesi!
Muista hakea Opintopolussa 16.-30.3.2022
Turun yliopiston ohjeita valintakokeisiin.
Kirjoittaja on Turun yliopiston opiskelijalähettiläs 2021-2022, tutustu Hennaan!