Opiskelijoita Turun lääkiksen proffiksilla Turun VPK-talolla.

Parhaita hetkiä lääkiksessä

Muistelin omia lempparihetkiäni Turun lääkiksessä näin lukuvuoden lopun kunniaksi. Viisi vuotta on pitkä aika mutta toisaalta tuntuu, että lääkis on mennyt ihan hujauksessa ohi. Toivottavasti joku löytää näistä jutuista vaikka motivaatiota lukea valintakokeisiin, jotta tekin pääsette fiilistelemään näitä hetkiä vuorollanne.

Se hetki, kun tiesi pääseensä sisään opiskelemaan lääkikseen

Muistan edelleen sen kesätöiden kahvitauon, kun kuulin päässeeni lääkikseen. “Toisaalta en ehkä vieläkään usko, että oikeasti pääsin sisään. Ehkä sisäänpääsyni olikin virhe – älkää kertoko kenellekään!” Suuri odotus, jännitys ja työnteko palkitaan, kun lääkiksen ovet aukeavat. Tilanne tuo myös aivan uusia jännityksen aiheita; ehkä uusi koti ja kotikaupunkikin, tuntematon koulu ja paljon uusia ihmisiä. Kaikki uudet opiskelijat ovat onneksi samassa tilanteessa ja orintaatioviikoilla löydät varmasti samanhenkisiä tyyppejä jakamaan seuraavat 6 vuotta kanssasi.

Opintopolun teksti "opiskelupaikka vastaanotettu".
Elämän parhaita päiviä, kun sain tiedon päässeeni opiskelemaan lääkikseen!

Ihanat kurssikaverit ja muut opiskelijat

Lääkiksessä törmää moniin uusiin ja erilaisiin ihmisiin. Kurssit ovat hyvin tiiviitä ja kurssikavereihin tutustuu hyvin, kun kuuden vuoden aikana lähes kaikki kurssit ovat kaikille yhteisiä. Sekä koulussa ja sairaalalla että koulun ulkopuolisissa juhlissa ja tapahtumissa tapaa myös paljon muiden vuosikurssien opiskelijoita. Uskon, että kaikkien näiden ihmisten joukosta löytyy ne omanlaiset tyypit. Tulee ystäviä, kavereita, hyvän päivän tuttuja ja kollegoita, joiden kanssa jakaa ilot ja surut.

Kaksi lääketieteen opiskelijaa vuosijuhlilla iltapuvuissa.
Linnean kanssa Proffiksilla 2022.

 

Lääketieteen opiskelijoita sohvalla ryhmäkuvassa.
Klinikkaryhmän kanssa Porissa.

Lääkiksessä opiskelun klinikka-vaihe

Lääkiksessä opiskelu jakautuu ikäänkuin kahteen osaan: preklinikkaan ja klinikkaan. Ensin preklinikassa opiskellaan paljon teoriaa, normaalin elimistön toimintaa ja sairauksien taustoja. Kahden ja puolen (pitkältä tuntuvan) prekliinisen vuoden jälkeen päästään vihdoin kliiniseen eli käytännönläheisempään opetukseen sairaalalle. Tuntuu ihanalta päästä tapaamaan potilaita, nähdä opiskeltuja sairauksia käytännössä ja päästä syventämään oppimistaan lääkäreiden ja muiden ammattilaisten oppiin sairaalan toimintoihin. Lisäksi saa toki pukeutua valkoiseen takkiin ja smurffeihin. Meidän kurssilla klinikan alkua varjosti koronapandemia, mutta rajoitustoimien hellittäessä päästiin mekin kiinni klinikan ihanuuteen.

Lääketieteen opiskelijat kävelevät tunnellissa poispäin kamerasta.
Klinikassa sairaalan tunnelit tulevat tutuiksi eikä enää eksy niin usein.

Kun tuntee, että on oppinut jotain

Ne hetket, kun osastokierrolla osaa vastata seniorin kysymykseen oikein. Saa otettua potilaalta verinäytteen valtimosta tai poistettua luomen onnistuneesti. Haastattelee ja tutkii potilaan ja sen jälkeen osaa ehdottaa oikeaa diagnoosia ja hoitoa. Joskus jopa potilas kehuu kandia osaavaksi ja kiittää hyvästä hoidosta. Näissä hetkissä tuntee, että kaikella sillä opiskelulla on ollut tarkoitus.

Lääketieteen opiskelija töissä otsalamppu päässä.
Korvatautien kurssilla oppi pikkuhiljaa tutkimaan korvat, nenän ja kurkun. Nielun peilitutkimusten onnistuessa teki mieli tuulettaa.

Kesätyöt omalla alalla

Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen pääsee usein tekemään ensimmäisiä amanuenssuureja eli lääkäriharjoitteluja. Amanuenssi seuraa lääkärin työpäivää, kirjoittaa potilastekstejä, tutkii ja haastattelee potilaita. Neljännen vuoden opinnot suoritettuaan, voi toimia lääkärin sijaisena osastolla ja viidennen vuoden jälkeen terveyskeskuksen vastaanotollakin. Kesätöissä pääsee kiinni oikeaan lääkärin työelämään ja saattaa jopa keksiä, mikä itsestä tulee isona. Toisaalta 4. vuoden jälkeen kesätöissä myös vastuu tulee tutuksi, mikä saattaa jännittää ja kuormittaakin. Kesän jälkeen voi iloita, kun huomaa että kaikesta selvittiin.

Lääketieteen opiskelijan nimikyltti kesätöissä.
Nimikyltissä luki ensimmäistä kertaa “lääkäri” 4. vuoden jälkeen kesätöissä.

Juhlat ja perinteet lääkiksessä

Elämä ei saa olla pelkkää työtä, joten lääkiksestäkin löytyy omat huvituksensa. Turun lääkiksessä on perinteisesti tehty opiskelujen aikana yhteisiä kurssimatkoja. Jokainen vuosikurssi järjestää vuosittain perinteiset kurssibileet, usein jonkin lukuvuoden kurssien kunniaksi. Paikalle on tervetulleita kaikki kurssilaiset, muiden vuosikurssien edustajat sekä opetushenkilökunta. Kerran vuodessa järjestettävät Proffikset eli Proffajuhlat kerää uudet ja vanhat lääkisläiset arvokkaisiin, kaksipäiväisiin rientoihin, joista ei perinteitä puutu. Myös poikkitieteelliset tapahtumat eli yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa pidettävät juhlat ovat osa lääkisläisen lukuvuotta. Suurimpana ehkäpä vappu ja erilaiset approt keräävät turkulaiset ja ulkopaikkakuntalaisetkin opiskelijat yhteen.

Vanha rakennus valaistuna pimeällä joen varrella.
Kurssimatkalla Pietariin käytiin myös jokiristeilyllä.

 

Juhlien esiintyjä, yleisön seassa myös flamingo-uimalelu.
Lääkiksen kurssibändit esiintyvät monissa juhlissamme. Tällä kertaa oli vähän eksoottisempaakin yleisöä paikalla.

 

Lääketieteen opiskelija vihreässä iltapuvussa.
Proffiksilla oli kivaa!

 

<3 Utulähettiläs Henna

Kirjoittaja on opiskelijalähettiläs 2021-2022, tutustu Hennaan!