Mihin ulkoilemaan Turussa? Tutustu retkeilypaikkoihin Turun seudulla

Olemme saaneet nauttia jo monista aivan ihanan aurinkoisista kevätpäivistä, jolloin meillä monella on tyypillinen suomalainen tarve lähteä ulos sinkoilemaan. Usein omaa kotiympäristöä pidemmälle ulkoilemaan lähteminen tuntuu kuitenkin niin isolta työmaalta, että se saattaa jäädä tekemättä. Pitäisi tutustua kohteisiin, selvittää miten näihin kohteisiin pääsee, millaisia reittejä paikka tarjoaa…

Ulkoilureittejä Turun lähistöllä on lukuisia. Olen itse niin sanotusti ”landelta” kotoisin, ja Turussa yksi minua houkutellut piirre oli se, kuinka lähellä luonto täällä on. Vartuin lapsuuteni kesät saaristossa pyörien ja tästä syystä merimaisema on minulle erityisen rakas. Turussa ihanaa on se, että sekä luontoon että saaristoon pääsee kulkemaan julkisilla hyvin päiväseltäänkin.

Madaltaakseni rimaa lähteä vaikka kesäisenä vapaapäivänä ulos, esittelen tässä muutaman kohteen joihin pääsee Turusta julkisilla ja joita voin lämpimästi itse suositella. Kuvailen kohteita hieman ja kerron, miten paikan päälle pääsee. Ehkä joku näistä tuntuisi sinulle inspiroivalta!

Ruissalo

Ruissalo on ehkä intuitiivisin ulkoilupaikka turkulaiselle. Minua Ruissalossa viehättää erityisesti sen merimaisema, villiniityt ja vanhat tammimetsät. Ruissaloon pääsee helposti esimerkiksi pyörällä tai Fölin bussilla numero 8. Bussi menee ihan Saaronniemen uimarannalle asti, mutta matkalla voi hypätä pois missä vain kohtaa saarta. Pyörällä olen ajanut usein Yliopiston kasvitieteelliselle puutarhalle, josta pääsee luontopoluille kätevästi. Kesäisin saarelle pääsee myös Fölin vesibussilla, joka lähtee Aurajoelta.

Ruissalon eripituisia luontopolkuja voi tutkia etukäteen esimerkiksi Turun kaupungin sivuilta. Oma lempparipaikka eväsretkelle ovat Kuuvannokan kalliot.

Musta koira istuu kalliolla ja katselee ohi lipuvaa laivaa.
Koirani Dara tykkää seurata Kuuvannokalla ohi lipuvia laivoja.

Kurjenrahkan kansallispuisto

Toinen turkulaisten kovassa suosiossa oleva ulkoilumaasto on Kurjenrahkan kansallispuisto. Kurjenrahkaan pääsee Turusta Fölin busseilla 21 ja 23, jotka ajavat Kuhankuonon pysäkille. Matkassa kestää vajaa tunti. Busseja kulkee ainakin vielä näin keväällä paremmin viikonloppuisin.

Kurjenrahkassa on useita eripituisia reittejä sekä päiväviereilulle, että pidemmälle patikalle. Luontoon.fi -sivustolta löytyy tietoa Kurjenrahkan reiteistä, saapumisesta ja kaikesta tarpeellisesta. Mikäli paikalle saapuu bussilla, yksi suosittelemani päiväreitti on 6 km pituinen Savojärven kierros. Kierros kulkee pitkälti pitkospuilla vaihtelevan suomaaston läpi. Kurjenrahkasta löytyy vuokrattavia mökkejä, laavuja ja telttapaikkoja, mikäli pidempi reissu kiinnostaa.

Pitkospuut kulkevat suomaaston läpi.
Kurjenrahkan pitkospuilla on miellyttävä kävellä.

Teijon kansallispuisto

Toinen kansallispuisto, mihin Turusta pääsee julkisilla on Salossa sijaitseva Teijo. Teijon maisemat ovat vaihtelevasti metsä-, järvi-, meri- ja suomaisemaa. Teijoon pääsee kulkemalla ensin junalla Saloon ja Salosta paikallisbussilla numero 3 Mathildedaliin kansallispuiston luontokeskuksen läheisyyteen. Salosta Teijon kansallispuistoon on matkaa noin 20km. Tietoa Salon paikallisbusseista löytyy Salon joukkoliikenteen sivuilta. 

Teijossa on monia eripituisia reittejä sekä päiväreissulle, että yön yli. Yöpyä Teijossa voi teltassa, varattavissa kodissa tai historiallisen ruukkikylän majoituksissa. Oma suositukseni päiväreissulle voisi olla esimerkiksi kauniit Sahajärven tai Matildajärjen kierrokset. Lisää tietoa Teijosta ja sen reiteistä löytää myöskin Luontoon.fi -sivustolta.

Järvimaisema ja sininen taivas.
Teijon kansallispuistossa Sahajärven pääsee ylittämään käsin vedettävällä köysilossilla.

Liedon Vanhalinna

Liedon Vanhalinna on Turun yliopistosäätiön kulttuurikohde. Ulkoilun yhteydessä kannattaa ehdottomasti käväistä myös Vanhalinnan mielenkiintoisissa näyttelyissä, jotka kertovat linnan historiasta. Vanhalinna sijaitsee 47-metriä merenpinnasta korkean Linnavuoren juurella. Linnavuorelta avautuu laajat näkymät Turun yli.

Liedon Vanhalinnalle pääsee Fölillä jäämällä kyydistä Hämeentiellä Vanhalinnanmäen pysäkillä. Kävelyä hiekkatietä pitkin jää tästä vielä noin kilometrin verran. Vanhalinnan kartanon ympärillä kulkee yhteensä noin 6km pituinen kulttuuri- ja luontopolku. Alueelta kulkee myös eripituisia pyöräily- ja melontareittejä. Minun haaveissa on joskus kulkea nämä melontareitit!

47 metriä korkea Linnavuori kohoaa peltojen keskeltä.
Linnavuori on peltomaiseman keskellä hyvin näyttävä kallio!

Katariinanlaakson luontopolku

Katariinanlaaksossa sijaitsee upea tammi- ja lehtometsäinen luonnonsuojelualue, jonne on rakennettu noin 2km pituinen luontopolku. Alueen eteläosa on kaunista rantaniittyä. Polun varrella sijaitsee myös Vaarniemen laavu ja lintutorni. Aivan luontopolun alkuun pääsee Turusta Fölin bussilla numero 13.

Vaikka rakennettu luontopolku on vain 2 km pituinen, voi metsikön polkuja jatkaa myös pidemmällekin. Koska Katariinanlaakso on luonnonsuojelualue, tulee kuitenkin muistaa, ettei välillä 15.4. – 31.7. alueella saa kulkea kuin merkityillä poluilla.

Kaislikon reunaa kulkee puinen laituri.
Katariinanlaakson luontopolku kulkee sekä jalopuumetsissä että merenrannalla.

Turun saaristo – Seili, Jurmo ja Utö

Kuten jo kirjoitinkin, saaristomaisema on minulle erittäin lähellä sydäntä ja voisin kertoa loputtomasti Turun saariston kohteista. Tässä nyt kuitenkin kolme suositustani, joihin pääsee liikkumaan julkisilla.

Turun saaristossa kulkee laaja lauttaverkosto ja useat näistä lautoista ovat jopa ilmaisia jalankulkijalle. Eräs suosittu retkikohde on synkän historian omaavaa Seilin saari. 1600- ja 1700 -luvuilla Seilin saarta käytettiin lepraa sairastavien, mielisairaiden ja ”yhteiskuntaan sopimattomien naisten” sairaalana ja elinikäisenä sijoituspaikkana. Tätä historiaa esitellään saarella esimerkiksi Seilin kirkossa ja päärakennuksen vanhassa potilashuoneessa. Meille biologian opiskelijoille Seili on varsin tuttu paikka, sillä saarella sijaitsee Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos, jossa suuri osa kenttäkursseistamme järjestetään.

Seiliin pääsee kesäaikaan lautalla suoraan Turusta noin kahdessa tunnissa. Lisätietoa ja aikataulut löydät esimerkiksi Seilin sivuilta.  Saarella ehtii siis hyvin käydä päiväseltäänkin, mutta myös yöksi voi jäädä saaren erityyppisiin vuokrattaviin mökkeihin, joihin voi myös tutustua Seilin sivuilta.

Ikkunasta näkyy vanhaa sairaalarakennusta.
Seilissä on ihanaa saaristolaista maalaismaisemaa.

Jurmon ja Utön saarille kulkee sama yhteysalus. Nämä saaret sijaitsevat kauempana ulkosaaristossa, ja lauttamatkassa meneekin pysähdyksistä riippuen 4-5 tuntia. Lauttamatka on kuitenkin maksuton. Lautta lähtee Nauvon Pärnäisten satamasta, johon Saaristobussi liikennöi Turusta. Olen itse vieraillut Jurmossa ja Utössä vain omalla veneellä, joten omakohtaista kokemusta lauttamatkasta ei vielä ole. Tänä kesänä olisi suunnitelmissa myös lauttamatka saarille. Näille saarille liikennöivä lautta on nimeltään m/s Utö, jonka aikataulut löytyvät Finferries:n sivuilta.

Lensin viime kesänä Jurmon yli ja tunnistin saaren ulokkeisen muodon lentokoneestakin.

Jurmo on hyvin erikoinen saari. Maaperä on kivistä ja saaren pitkät pyöreistä kivistä rakentuneet ulokkeet näkee jo Google Mapsin satelliittikuvistakin. Jurmon saari poltettiin Kustaa Vaasan toimesta, minkä takia saarelle on kasvanut erityisen rikas kasvilajisto. Jurmoon on myöhemmin palon jälkeen istutettu mäntyjä, jotka seisovat metsissäkin hauskasti riveissä ja ovat kaikki saman ikäisiä, kokoisia ja näköisiä. Majoittua Jurmossa voi vuokrattavissa mökeissä tai teltassa. Vierasvenesataman kaupasta saa usein muuten aivan taivaallista savukalaa <3.

Jurmon saaren pitkät kiviset rannat.
Tämä siskoni ottama kuva on ensimmäiseltä reissultamme Jurmoon vuonna 2011.

Utö sijaitsee aivan ulkomeren rajalla. Tästä huolimatta saarella on kuitenkin vakituisia asukkaita ja siellä sijaitsee myös peruskoulu. Utön punavalkoinen majakka on peräisin vuodelta 1814. Ihan oikeasti kiinnostavilla kierroksilla pääsee tutustumaan saaren historiaan ja kuulemaan Utössä tapahtuneista, satoja ihmisiä tappaneista haaksirikoista. Utössä voi yöpyä hotellissa, B&B-majoituksessa, vuokramökeissä tai omassa teltasta. Utöstä löytyy myös K-market. Lisätietoja majoituksesta löydät Utön hotellin sivuilta. Saarella yöpyminen on ehdottomasti suuri elämys arjen keskelle. 🙂

Kuva Utöstä, jossa näkyy kalliota, punavalkoinen majakka ja pieniä puutaloja.
Utön tunnelma on aivan erityinen: lämminhenkinen kylä keskellä ulkomerta.

Kuten sanoin, Turun seudulla ulkoilukohteita on lukuisia ja tässä pystyin antamaan suosituksia vain murto-osasta. Suosittelen tutustumaan myös esimerkiksi Piikkiön linnavuoren ulkoilureitteihin, Naantalin ulkoilureitteihin ja Pomponrahkan luonnonsuojelualueeseen.  Saaristobussi liikennöi osittain myös Kasnäsiin Kemiönsaarella, josta pääsee saaristolautoilla päiväksi tai yöksi esimerkiksi kehutulle Örön linnakesaarelle tai vaikka Bengtskärin majakkasaarelle käytännössä keskelle merta. Toivottavasti näistä vinkeistä olisi inspiraatiota jollekin ja onnistuisin madaltamaan rimaa ulos lähtemiseen!

Meillä opiskelijoilla on etulyöntiasema siinä, että pystymme usein irtaantua arjesta myös päiväsaikaan arkisin. Tätä kannattaa käyttää hyväksi, mikäli haluaa ulkoilla mahdollisimman omassa rauhassa. Toisena vinkkinä haluaisin rohkaista lähtemään ulos myös yksin. Useassa näistäkin kohteista olen käynyt yksin. Välillä syy on ollut se, että kukaan ei ole ehtinyt mukaan ja välillä se, että toivon erityisesti omaa rauhaa. Omin päin seikkailu selventää ihan erityisellä tavalla ajatuksia ja kohottaa itseluottamusta rutkasti.

Oikein mukavaa ja rauhottavaa tai seikkailunrikasta kesää kaikille! <3

Retkeilyä rakastava kirjoittaja on vuoden 2023-2024 opiskelijalähettiläs Kira. Tutustu Kiraan