Maisemakuva Turun saaristosta

Mitä tehdä välivuosina?

Toisen asteen opintojen jälkeen voi tuntua vaikealta keksiä mihin seuraavaksi suuntaisi. Jatko-opintoihin hakeutuminen saattaa siintää edessä, mutta alan valitseminen ja kouluun hakeminen usein ottavat aikansa. Lukiosta tai ammattikoulusta valmistumiseen saakka monen elämässä on ollut suhteellisen selkeä ja oppivelvollisuuden sanelema opintoputki, mutta tämän jälkeen käytännössä kaikki ovet ovat avoinna. Mahdollisuuksien määrä voi tuntua ahdistavalta, mutta ennen kaikkea se kannattaa nähdä positiivisena asiana! 

Mikäli korkeakoulupaikkaa ei tänä vuonna irronnut, tai vielä ei tuntunut oikealta ajankohdalta hakea sellaista, tässä muutama vaihtoehto tulevalle vuodelle tai vuosille.  

Työelämä 

Moni, itseni mukaan lukien, hakeutuu töihin heti valmistumisen jälkeen. Motivaattorina toimii usein raha ja halu päästä hetkeksi irti opiskelusta. Mikään työkokemus ei ole huonoksi, joten töitä kannattaa hakea sellaisiltakin aloilta, jotka eivät välttämättä tunnu kaikista omimmalta heti ensimmäiseltä istumalta. Työpaikoilla tapaa erilaisia ihmisiä ja kokee paljon asioita, joita ei välttämättä ole myöhemmin elämässä mahdollista kokea. 

Matkustelu 

Reissaaminen ja erilaisten kokemusten kerryttäminen välivuosina on kannattavaa, oli kyse sitten kotimaanmatkailusta kansallispuistoissa tai esimerkiksi pidemmästä ajanjaksosta toisella puolella maailmaa au pairina. Opiskeluaikana matkustaminen saattaa olla hankalampaa taloudellisen tilanteen ja opintojen sanelemien aikataulujen vuoksi, joten mikäli siihen on tässä kohtaa mahdollisuus, suosittelen käyttämään sen. Kaikenlainen uusien kokemusten kerryttäminen ja itsenäisesti asioiden tekeminen avartaa ja luo uutta näkökulmaa, mikä on ehdoton vahvuus myöhemmin elämässä.

Avoin yliopisto 

Avoimessa yliopistossa voi ottaa kursseja eri aloilta, mikä voi selkeyttää ajatusta siitä, mikä mahdollisesti olisi oma juttu. Mikäli tiedossa on jo tietty ala jolle haluat pyrkiä, avoimen yliopiston kautta pääset tutustumaan syvemmin alaan, ja kerryttämään arvokasta tietoa esimerkiksi pääsykokeisiin lukemista silmällä pitäen. Kurssit ovat myös oppimistekniikoiden ja opiskelurutiinin kannalta hyvä tilaisuus testailla erilaisia metodeja, tutkia millainen oppija olet ja millaisella rytmityksellä asiat jäävät parhaiten mieleen. Usein avoimen yliopiston kursseja saa myös hyväksiluettua, eli voit kerryttää opintopisteitä jo ennen varsinaista tutkinto-opiskelua. Avoimessa pääsee tutustumaan myös uusiin ihmisiin ja yliopisto-opiskelun maailmaan. 

 

Kirjoittaja on vuodan 2022-2023 opiskelijalähettiläs Hetta, tutustu Hettaan!