Miten kursseja kannattaa valita?

Kurssivalinnat olivat helppoja ensimmäisenä vuonna, kun piti vain osallistua pakollisille kursseille. Tänä vuonna homma on mennyt hankalammaksi, koska kurssivalikoima on vähän liian laaja ja sekava. Kävin puhumassa valintojen teon vaikeudesta hops-opettajalle (opintoryhmän vastuuopettaja, verrattavissa luokanvalvojaan) ja hänen kanssaan teimme jonkinlaisen toimintasuunnitelman. Tässä on tuon keskustelun pohjalta laadittuja vinkkejä:

1. Jaa opiskelut kokonaisuuksiksi

Kokonaisuuksia on helpompi hahmottaa kuin yksittäisiä kursseja. Tämän vuoksi tykkään ryhmitellä kurssit erilaisiksi kokonaisuuksiksi, jotka sitten suoritan saman lukukauden -vuoden aikana. Esimerkkejä: sivuaine, moduuli tai muuten vain saman tyyppiset aiheet, pakolliset kurssit… Kieli- ja viestintäopinnot voi yrittää suorittaa kerralla, mutta kannattaa varautua siihen, ettet pääse siihen ryhmään, mihin halusit.

Huomioi, että joillain kursseilla on esitietovaatimuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kurssin käymistä tulee olla suoritettuna muita kursseja tai kokonaisuuksia, joskus myös tietyllä arvosanalla. Esitietovaatimukset löydät kurssin kuvauksesta Pepistä ja opinto-oppaasta.

2. Huomioi kaverit

Jos sinulle on tärkeää olla samoilla kursseilla kaverin kanssa, suunnitelkaa kurssivalinnat alusta asti yhdessä. Kannattaa kuitenkin kohdata myös se tosiasia, ettei kaikilla kursseilla ole kavereita tai edes tuttuja. Hyvä asia on, että joka kurssilta voi saada uusia tuttavuuksia!

Meemi, jossa on hämmästynyt Pikachu ja teksti "minä kun en puhunut kurssivalinnoista kavereiden kanssa, eikä luennolla ole ketään tuttua".

3. Älä pelkää itsenäisiä kursseja

Itsenäiset kurssit ovat yliopistossa hyvin yleisiä ja joudut (toki alasta riippuen) opintourasi aikana suorittamaan niitä. Jos itsenäisten kurssien tekeminen jännittää, niistä voi puhua esimerkiksi kyseisen kurssin vastuuopettajan tai hops-opettajan kanssa. Kavereidenkin kanssa puhuminen helpottaa. Kannattaa myös harkita, millä tavalla kurssin suorittaa, jos tähän on vaihtoehtoja. Monia itsenäisiä kursseja voi suorittaa myös kesällä.

4. Liikaa kursseja – liian vähän kursseja

Tavoiteajassa (5 vuotta) valmistuminen vaatii kolme viiden opintopisteen kurssia per periodi, kuusi per lukukausi ja 12 per lukuvuosi. Tämä voi kuulostaa paljolta ja se voi myös olla sitä. Jos taas määrä kuulostaa pieneltä, se voi olla sitäkin. Kannattaa kuunnella itseään ja ottaa (yleensä opintotuen rajoissa) sen verran kursseja, mitä pystyy suorittamaan. Jos huomaat, että olet ottanut liikaa kursseja, voit pudottaa niitä pois. Jos tekemistä taas on liian vähän, voit ottaa missä vaiheessa tahansa lukuvuotta itsenäisen kurssin suoritettavaksi.

Kaikista kursseista ei saa viittä opintopistettä. Viiden jälkeen yleisimpiä määriä ovat kolme, kaksi ja yksi. Tämä voi johtaa siihen, että saat välillä kasaan outoja opintopistemääriä, mutta sitäkään ei kannata säikähtää. Riittää, että lukuvuoden lopussa olet saanut kasaan suurin piirtein sen määrän opintopisteitä, mitä piti.

Kurssivalintojensa kanssa kamppailee vuoden 2023-2024 utulähettiläs. Tutustu Aadaan