Utulähettiläs vesibussin kyydissä kesällä. Taustalla näkyy Ruissalo.

Mun viisi suosikkinähtävyyttä Turussa

Turulla on tunnetusti pitkät perinteet teatterissa, tanssissa ja musiikissa. Turun Kaupunginteatteri oli ensimmäinen täyskunnallinen teatteri Suomessa, ja kaupunki vastaa Euroopan toiseksi vanhimmasta rockfestivaalista. Jo katukuva huokuu historiaa ja kulttuuria, minkä lisäksi erilaisia tapahtumia pidetään ympäri vuoden. Olit sitten liikunnan tai teatterin ystävä, löydät varmasti itsellesi mieluista tekemistä!

Kulttuurintäyteisestä kesästä inspiroituneena esittelen lyhyesti viisi omaa suosikkikohdettani, joissa olen Turku-vuosieni aikana vieraillut, ja joissa olisi helppo käydä kaupungissa käväistessä:

 

1. Föri

Suoranainen kulttuurikohde Föri ei välttämättä ole, mutta ikonisimpiin nähtävyyksiin se ehdottomasti kuuluu! Kyseessä on vanhin jokapäiväisessä käytössä oleva lautta, sillä se on rakennettu jo vuonna 1903. Föri kulkee Aurajoen puolelta toiselle Tervahovinkadun ja Wechterinkujan välillä, ja matkustaminen on ilmaista.

Fun fact: Förin nimi on kansainvälistä perää, sillä se tulee ruotsin kielen sanasta “färja” sekä englannin termistä “ferry”. Molemmat tarkoittavat lauttaa. Ensimmäinen asuntoni Turussa sijaitsi Itäisellä rantakadulla Förin lähellä, joten sain kunnian hyödyntää lauttaa jokapäiväisessä liikennöinnissäni.

 

2. Turun linna

Turun linna on ehdottomasti yksi Turun suosituimmista nähtävyyksistä, joka piti tietenkin itsekin katsastaa heti muutettuani kaupunkiin. Olen muun muassa osallistunut linnan synkempää historiaa kuvaavalle, Halloween-teemaiselle kauhukierrokselle sekä suorittanut pari tiskivuoroa keittiössä välivuoteni aikana. Sataman läheisyydessä seisovan linnan historia ulottuu 1200-luvulle asti, ja museokäytössä se on ollut puolestaan 1800-luvulta lähtien.

Tiesitkö, että Turun linna on myös suosittu vihkipaikka, ja että upeita saleja vuokrataan juhlapaikoiksi? Bucket listilläni onkin joskus järjestää keskiaikaiset juhlat, joiden avulla voisin matkustaa ajassa taaksepäin.

 

Turun linna sinistä taivasta vasten.

 

3. Paikallisteatterit

Olen useasti maininnut Instagramin puolella, että olen teatteri-ihminen, ja Turusta olin erityisen innoissani juuri sen aktiivisen kulttuurielämän vuoksi. Muuttaessani tänne hakeuduin Turun ylioppilasteatterin toimintaan, jolloin toimin muun muassa näyttelijänä, maskeeraajana ja lipunmyyjänä. Teatterin ansiosta kotiuduinkin kunnolla uuteen kotikaupunkiini ja sain uusia ystäviä. Suosittelenkin paitsi käymään monipuolisissa esityksissä, myös kiinnostuksen mukaan hakeutumaan itse teatterin toimintaan. Kaikille löytyy paikkansa, vaikkei itse lavalla olo kiinnostaisikaan!

Minulla on kuitenkin vielä useita paikallisteattereita näkemättä ja kokematta. Turku on tunnettu erityisesti tanssitaiteesta ja nukketeatterista, joten ne nyt ainakin täytyy vielä kokea! Toisinaan teatteria ei tarvitse edes lähteä etsimään, sillä koko kaupunki katuineen ja jokirantoineen toimii näyttämönä päivittäin. Muuta ei tarvitse kuin lähteä kaupungille.

 

 

4. Kakolanmäki

Keskusta-alueella, n. 40 m merenpinnan yläpuolella, sijaitsee Kakolanmäki, joka tunnetaan värikkäästä historiastaan. Vuonna 1858 mäelle rakennettiin vankila, ja vuoteen 2007 asti paikalla toimi keskusvankila. Sittemmin rakennukset on restauroitu asuntoja ja hotelleja varten. Museovirasto onkin määritellyt Kakolanmäen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Uskaltaisitko yöpyä mäen rakennuksissa?

 

 

Kakolanmäelle pääsee näppärästi joko kävelylenkin yhteydessä tai sitten funikulaarilla, eli mäen juurella operoivalla rinnehissillä. Sen kyydissä voi matkustaa kerrallaan jopa 30 ihmistä.

 

5. Kasvitieteellinen puutarha

Turun yliopiston vuonna 1924 perustama puutarha on sijainnut nykyisellä paikallaan Ruissalossa vuodesta 1956 lähtien. Tämä kaunis tyyssija koostuu useammasta sisätilasta ja ulkopuutarhasta, jotka kattavat yli 5000 eri kasvilajia. Puutarhaa ylläpitää Turun yliopisto, ja ensisijaisesti sen tehtävänä onkin avustaa biologian laitoksen tutkimusta sekä opetusta.

Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee n. 15 minuutin päässä Turun keskustasta, ja sinne on helppo matkustaa esim. vesibussilla. Siellä vierailusta onkin tullut itselle jokakesäinen perinne, sillä yhdistän samaan reissuun rantapäivän Saarronniemen uimarannalla.

 

Ruissalon kukkia pinkin, punaisen ja keltaisen väreissä.

 

Kuten huomaa, moni lempparikohteistani kerää viehätyksensä historian havinaan. Turussa mua kiehtoi alusta asti se, miten saumattomasti menneisyys ja moderni elämä kietoutuvat toisiinsa katukuvassa ja kaupungin toiminnassa. Itse asiassa moniin Turun museoista pääsee museokortilla, joten sen hankkimalla voi säästää itsensä tylsiltä hetkiltä!

Toki listasta puuttuu vielä monta merkittävää turkulaista nähtävyyttä, kuten Turun kirkot, ja itselläni on vielä listalla monta tulevaisuudessa valloitettavaa kohdetta. Kommentoi, mikä on sun lempikohde Turussa, tai missä haluaisit erityisesti käydä.

Kulttuurintäyteistä kesää!