Näin puen opiskelijahaalarini
Syksy on taas täällä, ja opiskelijat palautuvat Turun yliopiston kampukselle! Opintojen alku merkitsee myös opiskelijatapahtumien alkua sekä haalarikauden käynnistymistä. Sen kunniaksi jaan minulle toimivan tavan, miten opiskelijahaalari puetaan ja sidotaan edustuskelpoiseksi.
Opiskelijahaalarien pukemisen vaihe 1: Kiinnitä haalarit
Joissakin haalareissa hyödynnetään nappeja, toisissa taas etualaa koristaa vetoketju. Pue haalarit noin vatsan keskivaiheille saakka. Lisää tämän jälkeen tukeva vyö ja kiristä sopivaksi.
Step 2: Asettele haalarien yläosa
Nosta haalarin yläosa selkää myöten ja taita kaulus piiloon. Pääosaa haalareissa näyttelee oman ainejärjestön tunnus, joka koristee vaatteen selkämystä, ja joka jätetään tunnistettavuuden vuoksi näkyviin.
Step 3: Vedä haalarien yläosa kiinni
Apunasi tässä toimivat hihojen saumat! Tartu ensin kiinni yläosan olkasaumoista ja vedä hihat niitä myöten eteen.
Tämän jälkeen paikanna kainalosaumat ja suorista niitä apuna käyttäen alalaita siten, että logo jää päällisin puolin näkyviin.
Step 4: Solmi haalarien hihat edestä tukevasti
Tässä vaiheessa on pääasia, että solmusta tulee tarpeeksi tiukka. Ylimääräisen kankaan voi taitella tasaisesti hihojen alle piiloon.
Meidän tiedekunnassamme on tapana ommella Lakimiesliiton haalarimerkki oikeaan hihaan kämmenpuolelle ja solmia hihat niin, että merkki jää päällimmäisenä näkyviin. Muutoin hihojen tarkemmalla asettelulla ei yleensä ole väliä!
Step 5: Tasoita haalarit selästä
Tämä on kenties aikaavievin ja tarkoin vaihe, sillä tarkoituksena olisi saada ainejärjestön logo näkyviin. Logon koko ja malli riippuu haalareista. Omieni selkäpuolta koristavat sekä ainejärjestön nimi että Turun yliopiston tunnus, mutta taittelen yleensä käytännön syistä näkyviin vain tekstiosuuden.
Mikäli peiliä ei ole saatavilla tai haluttua lopputulosta on muutoin vaikea saavuttaa yksin, voi hollilla olevaa kaveria pyytää avuksi!
Ja näin on haalarit (ainakin suurin piirtein) siististi solmittuna! Näitä joudutaan tunnetusti oikomaan useamman kerran kuluvan päivän tai illan aikana, ja toisinaan jätänkin yläosan vain roikkumaan vapaana. On myös toki useita muitakin tapoja solmia nämä upeat biletamineet. Kerro ihmeessä kommenteissa oma niksisi haalarien solmimiseen.
Ihanaa syksyn alkua kaikille!
- Kirjoittaja on oikeustieteen opiskelija ja vuoden 2021-2022 opiskelijalähettiläs, tutustu Suviin!
- Sinua voi myös kiinnostaa aiempi blogikirjoitus haalarimerkkien ompelemisesta.