Oveen teipattu paperi, missä lukee "tavoitteet 2025:".

Näin saavutan tavoitteeni tänä vuonna

En herkuttele enää koskaan, teen 400 opintopisteen edestä kursseja, juoksen maratonin kahdesti viikossa, opettelen soittamaan kymmentä instrumenttia, ja sitten vielä…

Vuosi on vaihtunut uuteen. Sen mukana myös lukuisat meistä tekevät erilaisia uuden vuoden lupauksia ja asettavat tavoitteita, mitkä haluavat tulevana vuoden aikana saavuttaa. Siinä samassa, näin tammikuun loppupuolella, on monen tavoite tai lupaus saattanut jo ehtiä murentua.

Vuosia sitten ensimmäisillä opiskeluviikoillani lukiossa meille tuli puhumaan olympiatason pikaluistelija ja nykyinen kansanedustaja Mika Poutala. Hän oli käynyt saman urheilulukion ja tuli motivoimaan toiveikkaita nuoria urheilijoita. Poutala puhui tuolloin tavoitteiden asettamisesta. Vaikka se on ominaisuutena urheilijoille erityisen tärkeä, tulisi mielestäni jokaisella olla tavoitteita. Jotain, mistä saada ’draivia’ jokapäiväiseen elämään. Tässä blogissa haluankin jakaa Poutalan vinkit hyvän tavoitteen asettamiselle.

Näin asetat tavoitteen oikein

Nämä askeleet löytyvät Poutalan kirjoittamasta kirjasta Mitä menestyminen vaatii? (2015). Voin lämpimästi suositella sen lukemista kaikille. Olisin itse toivonut lukeneeni teoksen jo sen julkaisuaikoihin, mutta mieluummin vasta nyt kuin ei koskaan.

1. Tavoite tulee olla yksinkertainen ja mitattavissa

Ensimmäinen vaihe on tavoitteen hyvä määrittely. Jos oma tavoitteeni olisi ”suoriutua kevätlukukauden opinnoista hyvin”, milloin tiedän sen tulleen saavutetuksi? Riittääkö, että saan kaikki aloittamani kurssit tehtyä? Tavoittelenko kenties kolmen keskiarvoa, vai haluanko saada kaikista kursseista arvosanan viisi? Kun ensimmäisestä arvioidusta kurssista tuleekin nelonen, on helppo siirtää tavoite pykälää alemmas, jos kerran tavoitteena oli ”suoriutua hyvin”.

Poutala antaa hyvän metriikan onnistuneen tavoitteen kirjoittamiselle:

Tavoitteen tulisi olla niin yksinkertainen, että viisivuotias lapsikin ymmärtää, onko se toteutunut vai ei.

Jos tavoitteeni olisi alkujaan ollut ”saada jokaisesta kevätlukukauden kurssista vähintään arvosana kolme”, ymmärtää viisivuotiaskin tavoitteen jääneen saavuttamatta, jos Pepistä löytyy kyseiseltä ajankohdalta arvosana kaksi.

Pari esimerkkiä helposti mitattavissa olevasta tavoitteesta:

Luen enemmän kirjoja.
Luen kymmenen kirjaa.

Suoritan ahkerasti kursseja.
Suoritan 30 opintopistettä.

2. Tavoite tulee kirjoittaa ylös

Kun yksinkertainen ja mitattava tavoite on määritelty, kirjoitetaan tavoite ylös. Kirjoitettu tavoite tulee asettaa johonkin itselle näkyvään paikkaan, kuten puhelimen/tietokoneen taustakuvaksi, kodin seinälle tai vaikkapa kalenterin kanteen. Poutala esittää, että kun tavoitteen näkee joka päivä, rupeaa ihminen alitajuisesti ymmärtämään sen tärkeyden ja siten tekemään töitä päivittäin sen eteen.

Omankin jääkaappini ovessa on nyt kaksi paperilappusta, joiden sisältö muistuttaa itsestään joka päivä.

Minulla on päässäni selkeä ajatus tästä tavoitteesta.
Kirjoitan tavoitteeni paperille, jonka teippaan kylpyhuoneen oveen.

3. Deadline

Monelle varmasti kurssitöissä on tuttua, että esimerkiksi esseen tekemistä tulee vitkuteltua viimeisen iltaan saakka. Kun aikaa on enää muutamia tunteja, istutaan koneen ääreen ja tykitetään lopputulos kerralla valmiiksi. Työ tulee palautetuksi, määräajan puitteissa. Jos aikarajaa ei olisi, essee olisi tässä tapauksessa todennäköisesti jäänyt odottamaan ”sopivampaa hetkeä”.

Poutalan mukaan aikaraja on parhaita keinoja saada ihminen tekemään itselleen suunnitelma ja pitämään siitä kiinni. Tavoitetta saavuttaessa se auttaa hahmottamaan jäljellä olevan ajan, jonka perusteella voi pohtia, mitä pitää parantaa ja tehdä nopeammin. Aikarajan puuttuessa moni asia jää tekemättä ja saattaakin unohtua täysin.

Olin itsekin merkannut julkaisevani tämän blogin tammikuussa. Olisin halunnut julkaista sen tammikuun alussa, mutta koska en ollut merkinnyt riittävän selkeää päivämäärää ylös, sain istahdettua alas ja tehtyä sen vasta nyt, pari viikkoa myöhemmin kuin olisin halunnut.

Luen kymmenen kirjaa.
Luen kymmenen kirjaa 31.5. mennessä.

Teen kurssin tentin jossain vaiheessa.
Teen kurssin tentin ensimmäisessä tenttiperiodissa, joka järjestetään  9–15.3.

4. Tee realistinen suunnitelma

Kun tavoite on tiedossa, kirjoitettu ylös ja sillä on aikaraja, tehdään suunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi. Poutala suosittelee tekemään suunnitelman niin, että joka päivä pystyy tekemään jotain konkreettista tavoitteen eteen. Suunnitelmaa tehdessä on kuitenkin tunnistettava ja muistettava omat realiteetit. Jos opiskelee täysipäiväisesti, tekee töitä siinä ohessa, käy useasti viikossa harrastuksissa ja osallistuu aktiivisesti ainejärjestötoimintaan, voi tuskin varata viittä tuntia päivittäin tavoitteen saavuttamisen edistämiseen.

Poutala muistuttaa, että lepopäiviä tulee pitää ja ikäviä sattumia, kuten sairastelua, saattaa kohdata. Oma suunnitelma kannattaa säätää siten, että tekee joka päivä tuplasti minimimäärän. Jos kymmenen kirjan lukeminen toukokuun loppuun mennessä vaatii kymmenen sivua päivässä, aseta tavoitteeksi lukea 20 sivua päivittäin. Tällöin, jos kohdallesi ei osu ylimääräisiä muuttujia, pääset helposti oman aikataulusi edelle.

Suunnitelman osaksi on hyvä asettaa välitavoitteita, jotka auttavat pysymään kärryillä omasta etenemisestä. Kirja-esimerkissä kannattaisi esimerkiksi helmikuun loppuun mennessä olla kaksi kirjaa luettuna. Jos välitavoitteeseen ei pääse, voi säätää omaa suunnitelmaa. Tässä tapauksessa esimerkiksi lukemismäärää, lukemalla päivittäin vähintään 25 sivua 20 sivun sijaan.

Lähden fiilistelemään ja katselemaan, jos saisin tavoitteeni saavutettua.
Teen itselleni selkeän ja arkeeni sopivan suunnitelman välitavoitteilla.

5. Just do it!

Kun ensimmäiset neljä vaihetta on suoritettu, on tärkeimmän aika: tee se! Ilman aloittamista ja ensimmäisen askeleen ottamista kohti tavoitetta, kaikki edelliset vaiheet ovat turhia. Jätä siis jossittelu ja ylimääräinen ”sitten kun” -pohdinta pois ja ryhdy toimeen jo tänään!

Katselen tätä tavoitetta lähempänä kesää…
Otan ensimmäisen askeleen kohti tavoitettani heti!

Sillä lailla! Toivottavasti koit tämän tekstin hyödylliseksi ja rupesit pohtimaan itsellesi tavoitteita tulevaan vuoteen. Mikäli haluat perehtyä asiaan syvällisemmin, suosittelen vahvasti etsimään aiemmin mainitun kirjan käsiisi ja lukemaan sen.

Tsemppiä kaikille omien tavoitteiden saavuttamiseen!

Kirjoittaja on vuoden 2024-2025 UTU-lähettiläs. Tutustu Okkoon!