Turun yliopiston opiskelijalähettiläät kuvassa

Nämä asiat olisin halunnut tietää yliopisto-opiskelusta etukäteen

Opiskelupaikan ottaminen vastaan vieraasta kaupungista, ja tämän perässä muuttaminen on monelle nuorelle joka vuosi iso askel elämässä. Kuva opiskelijaelämästä saattaa olla hyvinkin ruusuinen, ja vaikka opiskeluaika parasta aikaa onkin ihmisen elämässä, varsinkin alussa voi tulla vastaan asioita, joista olisi ehkä halunnut tietää ennen näihin suoraan pää edellä hyppäämistä ilman turvaköyttä vyötäröllä.

Asumiseen liittyvät haasteet – muutto omilleen

Asunto on monelle se tärkeä rauhoittumispaikka, jossa saa vapaasti rentoutua pitkän opiskelupäivän jälkeen. Tämän takia asunnon etsintä kannattaakin aloittaa mahdollisimman nopeasti opiskelupaikan saatua. Itse lähdin asuntoa metsästämään heti kesäkuussa vuonna 2020, kun sain tiedon siitä, että minut oli hyväksytty opiskelemaan kemiaa Turun yliopistoon. Minulle itselle täydellisen asunnon löytymiseen meni kuitenkin jopa kaksi kuukautta, eli homma ei välttämättä ole mikään nopea prosessi. Kannattaa muistaa, että samaan aikaan asuntoa hakee hyvin moni opiskelija, joten asuntomarkkinoilla kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Tämän lisäksi kannattaa muistaa hakea asuntoa opiskelija-asuntojen lisäksi myös yksityiseltä. Itse asun ihanassa, yksityisen henkilön tarjoamassa asunnossa, ja vuokra ei Turun seudulla päätä niin välttämättä edes huimaa yksityisissäkään asunnoissa.

Kun asunnon avaimet olivat vihdoin kädessä, olikin muuton aika. Itse muutin ensimmäistä kertaa omaan asuntoon yksin aloittaessani opiskelut – ja tämä taitaa olla yhteistä minulla hyvin monen muun opiskelijan kanssa. Itse muutossa yllätyin siitä, että kuinka pitkä prosessi se kokonaisuudessaan oli. Käsitykseni muutosta oli lähes sellainen, että tavarat vain tuodaan, kannetaan asuntooni sisälle, ja tämän jälkeen kaikki olisi valmista. Unohdin kuitenkin sen, että jo pakkaamiseen menee aikaa, ja myöskin tavaroiden saavuttua tänne, pitkän ja hikisen muuton saattelemana, tulee nekin vielä järjestellä. Laatikoiden valtameren purkamiseen saattaa mennä reippaalla tahdilla useitakin päiviä.

Ei sovi tietenkään unohtaa sitä, että vasta kaiken omaisuutensa yhteen paikkaan kerättyään voi huomata, että puolet tarpeellisista asioista puuttuvat, ja tilalla saattaakin olla esimerkiksi kolme paria ylimääräisiä koristetyynyn päällisiä. Sen sijaan esimerkiksi juustohöylä, saippuapumppu ja muuta pientä kodintavaraa oli jäänyt ostamatta tai hankkimatta. Vinkkini onkin tähän se, että ennen muuttoa kannattaa pitää listaa kaikista käyttämistään esineistä, olivat ne kuinka arkisia tahansa. Näin kaikki oleellinen päätyy lopulta muutossa mukana uuteen kotiisi.

Talouttaan kannattaa budjetoida

Näiden yllä mainittujen lisäksi yllätyin siitä, että kuinka paljon asuminen ja eläminen ylipäätään kustantaa. Vuokran lisäksi jo pelkkä kuukauden kauppalasku tuntuu lompakossa paljon. Elämistään kannattaa budjetoida, jotta vältyt heräteostoksilta ja turhilta hankinnoilta – näin oman kokemukseni perusteella säästö on huomattava. Näiden lisäksi itse tykkään ostaa tarvitsemiani tavaroita sekä vaatteita käytettynä – tällä säästää ehdottomasti sievoisen summan hankinnoissaan. Opiskelijan kannattaa käydä syömässä opiskelijaravintoloissa, joita Turussa löytyy useita. Monipuolisen aterian lisäksi säästät rahaa ja aikaa.

Lisää budjetoinnista kannattaa lukea opiskelijalähettiläs Julian blogikirjoituksesta.

Opinnot voivat olla aluksi hyvin uuvuttavia – et ole tämän fiiliksen kanssa yksin

Vaikka sinulla saattaa olla hyvinkin selkeä kuva siitä, mitä oma opiskelualasi käsittää, aina tulee vastaan yllätyksiä. Itse yllätyin ehdottomasti eniten koulujuttujen määrästä sekä siitä, paljonko näiden tehtävien tekemiseen menee aikaa. Tässä vaiheessa kannattaakin viimeistään aloittaa aikatauluttamaan tekemistään; opintoja, vapaa-aikaa ja harrastuksia. Kalenteriin kannattaa aina kuitenkin jättää myös sopivasti tyhjää, etteivät seinät nopeasti kaadu päälle sen kanssa, että paljonko sitä hommaa siellä kalenterissa on. Itse aloittaessani kalenterin pitämisen, en jossain kohtaa halunnut edes avata sitä moneen päivään, sillä tiesin, että aivan täyteen täyttämäni sivut saisivat minut lähinnä ahdistumaan. Aikatauluttaminen on kuitenkin taito, jonka voi oppia vain kokeilemalla ja tekemällä – jostain on aina uuden taidon kanssa aloitettava. Nykyään melkein kahden vuoden opiskelun jälkeen kalenterin sivut eivät enää pelota, ja olen oppinut täyttämään kalenteriani järkevästi.

“Monet kurssialueet ovat niin laajoja, että kaikkeen on mahdotonta syventyä tarkemmin.”

Kurssit saattavat näyttää paperilla edessäsi paljon helpommalta nakilta kuin ne todellisuudessa sitten ovatkaan. Nopeasti tulee vain katsottua, että luentoja on pari kertaa viikossa, ja tämän jälkeen kuuden viikon päästä tulee tentti – tämä on totta, mutta entä kaikki itseopiskelu tämän aikana? Itse olen monta kertaa ollut tilanteessa, että tentissä olen vasta havahtunut siihen, että en osaa todellakaan kaikkea vaadittua, ja olen käyttänyt opiskeluun ehkä hieman liian vähän aikaa. Tärkeintä tällaisissa tilanteissa on kuitenkin olla itselleen armollinen; monet kurssialueet ovat niin laajoja, että kaikkeen on mahdotonta syventyä tarkemmin.

Lisäksi haluan muistuttaa siitä, että valitsemasi ala ei ole välttämättä se, jota lopulta päädyt opiskelemaan. On ok olla epävarma, ja vaihtaa alaa täysin kesken opiskeluiden, jos tuleekin sellainen tilanne, että tämä ensimmäinen ala ei olekaan se oma juttu. Ennen virallista vaihtoa kannattaa kuitenkin kokeilla muutamia kursseja liittyen tähän toiseen alaan. Turusta löytyy meiltä löytyy paljon kaikkea mielenkiintoista, eli opiskelukaupunkiakaan ei välttämättä tarvitse vaihtaa tällaisessa tenkkapoossa.

Opiskelu-uupumuksen ja epätietoisuuden kanssa ei kannata jäädä yksin. Jo heti alkumetreillä olet oikeutettu hakemaan apua muun muassa opintopsykologien, opintoneuvojien ja yliopistopappien suunntalta. Lisäksi YTHS-terveyskysely kannattaa täyttää mahdollisimman pian korkeakouluopintojen alettua; sinut ohjataan näin oikean avun pariin. Lisäksi muut terveyteen liittyvien ongelmien selvitys saa näin tuulta siipiensä alle.

Opiskelijan vapaa-aika – pelkkää menoa ja meisinkiä?

Yksin muuttaessa myös oma tila ympärillä kasvaa, ja varsinkin yksin asuessa neliöt saattavat tyhjyydellään saada sinut tuntemaan olosi yksinäiseksi. Tässä kohden kannattaa ehdottomasti panostaa siihen, että vietät aikaa myös muualla, vaikka uusi asunto houkutteleekin alussa viettämään mahdollisimman paljon aikaa siellä. Lenkki luonnossa, kirjastoreissu tai ystävän tapaaminen helpottavat huomattavasti yksinäisyyden tunnetta.

“On tärkeää osallistua niihin tapahtumiin, jotka kiehtovat sinua itseäsi.”

Itselläni FOMO-ilmiö (eng. Fear of missing out) ei ole koskaan ollut niin vahva kuin yliopistossa. Alussa varsinkin pelkäsin jääväni porukasta ulkopuolelle sen takia, että en kaikkiin tapahtumiin ja illanistujaisiin joko jaksanut tai halunnut osallistua. Tämä pelko kalvoi sitten näinä yksinäisinä iltoina todella syvältä sisältä. Olen kuitenkin tajunnut juteltuani muiden opiskelijoiden kanssa tästä, että moni muu kärsii myös samasta, ja tullut myös siihen tulokseen, että ohjelmaa järjestetään niin paljon, että näihin kaikkiin on miltein mahdotonta osallistua, jos haluaa saada vuorokauden 24 tuntia riittämään. Ja vaikka moni saattaakin alussa painottaa kovasti sitä, että on tärkeää osallistua jokaiseen tapahtumaa, itse sanoisin ennemmin, että on tärkeää osallistua niihin tapahtumiin, jotka kiehtovat sinua itseäsi. Yliopistossa ainejärjestöt ja muut tahot järjestävät paljon kivaa tapahtumaa, mutta kannattaa muistaa kuunnella myös itseään ja omia voimavarojaan.

Tässä minulle ekana mieleen tulevat vinkit opiskeluun, jotka olisin halunnut tietää etukäteen. Näkyillään Turussa ensi syksynä opintojen merkeissä!

Kirjoittaja on Turun yliopiston opiskelijalähettiläs 2021-2022, tutustu Hillaan !