Kansainvälisiä Turun yliopiston opiskelijoita.

Tavoitteena kansainvälisyys

Kun puhutaan opintojen kansainvälisyydestä, monille tulee ensimmäisenä mieleen vaihto-opiskelu. Se on toki loistava mahdollisuus kokea eläminen toisessa maassa ja parantaa kielitaitoja. Joillekin vaihtoon lähteminen ei kuitenkaan sovi esimerkiksi elämäntilanteen vuoksi tai ajatus toisessa maassa asumisesta voi tuntua liian suurelta muutokselta. Kansainvälisyyttä voi kuitenkin tuoda mukaan opintoihinsa lähtemättä kotikampukselta. Tässä neljä eri tapaa kansainvälistymiseen kotikampuksella!

Kansainvälisenä tuutorina toimiminen

Vaihtarielämään pääsee osaksi myös toimimalla tuutorina vaihto-opiskelijoille ja muille kansainvälisille opiskelijoille. Kv-tuutoreilla on tärkeä rooli kansainvälisten opiskelijoiden opastamisessa uudessa maassa: he muistuttavat näitä hoitamaan tarvittavat asiat, menevät vastaan Suomeen saapuvia opiskelijoita ja auttavat näitä löytämään oikeat paikat.
Turun yliopiston kansainväliset palvelut tarjoaa hyvän koulutuksen uusille kv-tuutoreille. Lisäksi kv-palveluiden puoleen voi kääntyä aina, jos vaihtarilla on haastavampia kysymyksiä tai ongelmia. Tuutorin ei siis tarvitse tai kuulukaan olla kävelevä tietopankki, vaan tärkeämpää on olla läsnä ja tukea ja tsempata vaihto-opiskelijaa. Kv-tuutorina toimimisessa hienointa onkin uusien ihmisten tapaaminen ja erilaisista kulttuureista oppiminen.

Kansainväliset kieli-illat

Jos tuutorointi tuntuu liian paljon aikaa vievältä panostukselta tai jos tavoitteena on ennemminkin kielenoppiminen, kansainväliset kieli-illat voi olla hyvä vaihtoehto. Kieli-illat ovat kieli- viestintäopintojen keskuksen koordinoimia, mutta opiskelijoiden itsensä suunnittelemia ja toteuttamia tapaamisia, joissa kokoonnutaan opiskelemaan kieltä ja tutustumaan kansainvälisiin opiskelijoihin ja heidän kulttuureihinsa. Eri kielille on omat ryhmänsä. Tapaamisia voidaan järjestää esimerkiksi kahviloissa tai jonkun kotona kokkaamisen merkeissä, eli kovin tiukkapipoisesta toiminnasta ei ole kyse.

Kielikaveritoiminta

Kielipiirejä ei nykyään järjestetä joka lukukausi, mutta vaihtoehtona niille on myös itsenäisempää kielikaveritoimintaa. Tällä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelijat voivat tavata pareittain tai pienissä ryhmissä ja opettaa toisilleen kieltä – kyse voi olla omasta äidinkielestä tai vain kielestä, jonka hallitsee muusta syystä hyvin.

Kielten opiskelu Kieli- ja viestintäopintojen keskuksessa

Kieli- ja viestintäopintojen keskus tarjoaa kieliopintoja 11 eri kielessä ja eri tasoilla. Keskuksessa voi syventää olemassa olevia taitojaan, treenata esimerkiksi puhuttua englannin kieltä tai alkaa opiskella kokonaan uutta kieltä. Joihinkin kieliin on tunkua, joten ilmoittautumisissa kannattaa olla tarkkana!

Jokeri: Heittäytyminen

Yliopiston noin 20 000 opiskelijasta 8 prosenttia on kansainvälisiä opiskelijoita. Monet kansainväliset opiskelijat haluaisivat tutustua enemmän myös suomalaisiin opiskelijoihin, mutta eivät tiedä, miten lähestyä näitä. Heittäydy ja juttele kansainvälisille opiskelijoille tai ota osaa kansainvälisiin tapahtumiin ja saat paitsi kansainvälistä kokemusta, myös uusia tuttavuuksia.

Kirjoittaja Lotta Junnila LinkedInissä.
Kirjoittaja on englannin kääntämisen opiskelija ja innokas kansainvälistyjä.