Turun yliopiston opiskelijoita opiskelijahaalareissa Aurajoen rannalla.

Mitä tarvitsee tehdä ennen opintojen alkua?

Ennen ensimmäistä opiskelusyksyä on paljon tehtävää ja pohdittavaa, kuten muuttojärjestelyt ja erilaiset paperihommat, kuten Kelan tukien hakeminen ja opiskelupaikan vastaanottaminen. Näistä ei kuitenkaan kannata ottaa turhaa stressiä, sillä asunto löytyy kyllä ja tuet ehtii hakea vielä myöhemminkin. Moni saattaa miettiä monia opintoihin liittyviä seikkoja, mutta ne selviävät varmasti tuutorien opastuksella ensimmäisten viikkojen aikana. Ennen kurssien alkua opintotarjontaa voi halutessaan tutkia Pepistä, mutta kurssivalintoja ei tarvitse kummemmin miettiä ennen syksyä.

Seuraavaksi käydään läpi tärkeimpiä valmisteluita ennen ensimmäistä yliopistovuotta!

Asunnon hankkiminen

Asunnon hankkiminen on isoin yksittäinen asia, mitä opintojaan aloittavan opiskelijan tarvitsee uudelle paikkakunnalle muuttaessa tehdä. Asuntoja löytyy niin yksityisiltä vuokranantajilta kuin opiskelija-asuntosäätiöiltäkin. Turussa opiskelija-asuntoja tarjoaa https://tys.fi/. Yksityisten asuntoja löytyy paljon eri asuntosivustoilta ja sosiaalisesta mediasta.

Etenkin ensimmäistä kertaa omaan asuntoon muuttaessa uuden kodin etsiminen saattaa tuntua hämmentävältä ja ahdistavaltakin, mutta useiden eri asuntojen selailu ja asuntonäytöissä käyminen useimmiten avartaa näkemystä siitä, millaisessa paikassa haluaa asua tulevan opiskeluajan. On myös hyvin tavallista muuttaa opiskeluaikana asunnosta toiseen, eli tämäkin mahdollisuus kannattaa muistaa, kun ensimmäistä asuntoa valitsee aikapaineen alla ja kilpailun ollessa kovaa juuri ennen opintojen alkua. Aina voi muuttaa ja katsella rauhassa tarjontaa sen jälkeen, kun on kotiutunut uuteen kaupunkiin ja saanut paremman käsityksen siitä, missä oman elämän tukikohdat siellä sijaitsevat 😊.

Tuet

Kelan tuet kannattaa hakea ennen lukuvuoden alkua, sillä käsittelyajat ovat tällöin yleensä hiukan normaalia pidemmät suuren hakemusmäärän takia. Opiskelijan tuista ja opintolainasta löydät enemmän tietoa Kelan sivuilta, mutta yleisimmät korkeakouluopiskelijan tuet ovat asumistuki ja opintotuki. Asumistukea ei toki voi hakea ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, mutta nämä kannattaa hoitaa kuntoon niin pian kuin mahdollista. Kelan pikaoppaasta löytyy selkeät ohjeet näistä.

Terveydenhoitomaksu

Ennen lukukautta tarvitsee muistaa myös huolehtia korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu kuntoon, tämän voi tehdä Kelan sivuilla helposti ja nopeasti. Tarkemmat tiedot löytyy täältä.

Lukuvuosi-ilmoittautuminen

Joka kesä ennen lukuvuoden alkua on tärkeä muistaa ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi yliopistoon ja maksaa lukuvuosimaksu. Tähänkin löytyy tarkemmat ohjeet yliopiston sivuilta.

Välineet kuntoon

Nykyään opinnoissa pärjää pitkälti tietokoneella, on siis tärkeää, että se toimii tarvittavalla tavalla. Yliopiston kirjastokortin hankkimiseen opastetaan opintojen alussa, ja useimmat kirjat löytyvät nykyään jo sähköisessä muodossa. Jos kirjoja haluaa ostaa paperiversiona, kannattaa kysellä vanhempien vuosikurssien opiskelijoilta omasta tiedekunnasta, josko heillä olisi niitä tarpeettomana.

Reipas ja avoin mieli

Tärkein kaikista on kuitenkin ennakkoluuloton ja avoin mieli! Tuet ehtii hakea ja sopiva asunto löytyy varmasti, vaikka loppukesästä helposti iskeekin paniikki jos vuokrasopimusta ei ole syntynyt vielä ja fuksiviikko lähestyy. Uudet kaverit ja kuviot odottavat, inspiroivia ja mielenkiintoisia kursseja unohtamatta. Opiskeluaika on monille ikimuistoista ja tapahtumarikasta aikaa, jolloin solmitaan elinikäisiä ystävyyssuhteita ja löydetään omia mielenkiinnonkohteita, joiden parissa lähteä tulevaisuudessa rakentamaan uraa. Lähde mukaan ainejärjestötoimintaan, kokeile erilaisia harrastuskerhoja ja käy erilaisissa tapahtumissa, et varmasti kadu mitään!

 

Kirjoittaja on vuodan 2022-2023 opiskelijalähettiläs Hetta, tutustu Hettaan!