Seminaari Turun kirjamessuilla.

Turun tapahtumatarjonta opiskelijalle

Opiskelijat viettävät Turussakin omanlaistaan elämää, johon kuuluu paljon vain opiskelijoille suunnattuja tapahtumia. Entäs sitten, jos opiskelijajärjestöjen tapahtumat eivät syystä tai toisesta kiinnosta, mitä tekemistä sitten löytyy? Turussa järjestetään paljon ei-opiskelijalähtöisiä tapahtumia, joissa on kuitenkin huomioitu opiskelijat ja joihin opiskelijoita toivotaan. Näitä ovat esimerkiksi Turun päivä ja Turun kirjamessut, jotka olen ottanut esimerkeiksi tähän tekstiin. Lopusta löytyy vielä lyhyt tapahtumalistaus.

Turun päivän approt ja kirjamessut

Turun päivänä (syyskuun kolmas sunnuntai) järjestetään Turun päivän approt. Approt tarkoittavat tapahtumaa, jossa saadaan kartta ja kierretään kartalle merkittyjä paikkoja. Joka paikasta saa leiman (joskus leiman saanti vaatii tuotteen ostamista) ja kun leimoja on kerätty tarpeeksi, kartta palautetaan ja sen vastineeksi saa haalarimerkin. Turun päivän appro on täysin maksuton ja kartan kohteina on mm. useita museoita, jätevedenpuhdistuslaitos ja palolaitos, suurin osa kohteista on kuitenkin keskustan alueella ja approilla ei välttämättä tarvitse käyttää kulkuvälinettä. Turun päivänä järjestetään myös muuta ohjelmaa. Approt on kuitenkin erityisesti opiskelijoille suunnattu ja se on mahtava tapa tutustua kaupunkiin.

Turun kirjamessut ovat syys-lokakuussa järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma. Opiskelijaystävällisen tapahtuman tuntomerkki on opiskelija-alennus: tämä tarkoittaa, että paikalle odotetaan ja halutaan opiskelijoita. Turun kirjamessuilla opiskelijat oli huomioitu tietenkin myös meitä kiinnostavien esitysten muodossa, lisäksi joillain ständeillä myytiin haalarimerkkejä.

Esimerkki kirjakaupasta Turun kirjamessuilla. 

Yksin vai yhdessä?

Opiskelijatapahtumaan on mukava lähteä kaverin kanssa, mutta joskus porukkaa ei saa kasaan. Jouduin itse käymään Turun kirjamessuilla yksin, mutta se ei haitannut messujen kokemista. Messuilla järjestetään esityksiä seitsemällä lavalla samanaikaisesti, joten tekemistä kyllä riitti. Lisäksi sain rauhassa tutkiskella myyntikojujen sisältöä. Löysin tapahtumasta myös samanhenkisiä opiskelijoita, joita ei varmaankaan olisi haitannut lyöttäytyä yhteen loppupäiväksi, eli seuranpuutetta tässä tapahtumassa ei tarvitse pelätä!

Turun päivän approilla kävin kaverin kanssa ja oli todella rattoisaa kiertää kohteita ja jutella samalla jonkun kanssa. Toisaalta jouduimme tekemään pari kompromissia siitä, missä käymme, koska olimme varanneet rastien kiertelylle liian vähän aikaa.

Tapahtumaa ei mielestäni kannata jättää väliin vain sen takia, ettei saa kaveria mukaan, sillä usein paikalta löytää mukavaa porukkaa ja joskus voi olla mukavaa vaihteluakin käydä tapahtumissa yksin. Ajan kuluessa myös oppii, mitkä tapahtumat ovat niitä, joihin ei tahdo mennä ilman kavereita ja missä tapahtumissa on hauskaa yksinkin.

Opiskelijahaalareihin pukeutunut henkilö poseeraa kaverinsa kanssa Turun kirjamessuilla.
Tapahtumissa voi päästä juttelemaan tuntemattomillekin.

Tietoa kirjamessuista:

Sijainti: Tapahtuma järjestetään Turun messukeskuksessa neljässä eri salissa (muistakaa käydä myös yläkerrassa!).

Saavutettavuus: Suoraan messukeskukselle kulkee fölin (Turun paikallisbussi) linja 100, joka lähtee keskustasta. Muillakin busseilla pääsee paikalle. Yliopistolta messukeskukselle pyöräilee n.30min. Tapahtuma on esteetön, mutta puolen päivän jälkeen ruuhkainen.

Ruokailu: Omien eväiden syöminen on sallittu. (Jos ei ollut, olen pulassa.😉) Messukeskuksen yhteydessä on ravintola, mutta se ei tarjoa opiskelija-alennusta. Kirjamessujen kanssa samaan aikaan messukeskuksessa järjestetään Ruoka- ja Viinimessut, jonka alueelta voi käydä ostamassa purtavaa.

Tarjonta: Seminaarien lisäksi messuilla on kirjakauppojen, antikvariaattien, kustantamojen ja kirjallisten yhdistysten pisteitä. Lisäksi löytyy mm. teatterien, museoiden, muiden yhdistysten ja puolueiden pisteitä sekä ”krääsä”kojuja. Messut ovat loistava tilaisuus tavat kirjailijoita.

> Lisätietoa Turun kirjamessuista

Kuvassa kirjoittaja otaa selfietä kuvataiteilija Elina Helkalan ja tietokirjailija-arkeologi Ilari Aallon kanssa. Kirjoittajan kädessä on Aallon ja Helkalan kirja.
Pääsin tapaamaan idoleitani: Elina Helkala ja Ilari Aalto. Kädessäni pitelen heidän tekemäänsä kirjaa.

Tekemistä opiskelijalle Turussa:

  • Opiskelijahintaiset liput teatteriin ja filharmoniseen orkesteriin
  • Festarit (Oletko käynyt animaatiofestareilla?)
  • Keskiaikaiset markkinat, joulumarkkinat, kaikki muut markkinat,
  • Turun linnan turnajaiset
  • Opiskelijahintaiset liput museoihin
  • Museoiden yö, Taiteiden yö
  • Taiteen talo
  • Useilla ainejärjestöillä on verenluovutusryhmä ja luovuttaessa saa haalarimerkin

Kirjoittaja on vuoden 2023-2024 opiskelijalähettäjä, joka rakastaa Turun kulttuuritarjontaa. Tutustu Aadaan

Categories: opiskeluelämä, tapahtuma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *