Siisti kirjoituspöytä.

Uupumus opintojen aikana

Opintojen aikainen väsyminen ja uupumus ovat nousseet yhä enemmän otsikoihin ja keskusteluihin. Kaikki eivät väsy opintojen aikana, mutta minä ja moni muu on kokenut voimavarojen romahduksen yliopistossa. Miksi toiset väsyvät korkeakoulussa ja miten siitä päästään yli?

Yliopisto on muutakin kuin opiskelutaitoja

Hyppäys lukiosta yliopistoon on optimoitu, mutta silti työläs ja vaatii aivoilta paljon. Lisähaasteita saattaa tulla, jos takana on lukion sijaan amis, monta välivuotta tai toinen tutkinto ja työelämä. Opiskelu vaatii opiskelutaitoja, jotka voivat ruostua tai jäädä vajaiksi, oli tausta tai kokemus mikä tahansa. Yliopistossa opinnot ovat itsensä takana, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelemiseen tulee voida keskittyä ja siihen perehtyä ajan kanssa. Ei pelkästään kurssisisältöihin, vaan opiskelutekniikoihin, tukiviidakkoon, ympäröiviin ihmisiin ja loputtomaan päivämääräsuohon. Toiselle pärjääminen on helppoa, mutta toiselle itsestä loppuu annettava kesken kaiken.

Minulle korona-aika oli viimeinen naula uupumuksen arkkuun ja peli oli vihellettävä piip. Nyt jälkikäteen on vaikea selittää “mikä siinä oli niin rankkaa”. Luulin nauttivani etäopinnoista ja kasvaneesta vapaa-ajasta, mutta huomasinkin väsyväni joka päivä enemmän ja enemmän, kunnes yöunien jälkeen piti ottaa päiväunet heti perään, kun ei enää jaksanut. Itsensä johtaminen ei ole koskaan tullut minulle luonnostaan ja kun muiden opiskelijoiden ja kurssien vastaavien tapaaminen rajoittui olemattomiin, kyky hallita omaa aika katosi hiljalleen.

Palautumiseen saa monenlaista apua

Väsymyksestä ja uupumuksesta palautuminen yksin voi olla haastavaa, vaikeaa ja jopa mahdotonta, minkä takia suosittelen avun ja ratkaisujen hakemista hyvin pienellä kynnyksellä. Onneksi sitä tarjotaan myös yliopistonkin puolesta. Opintoneuvojista voi olla apua, jos haasteet liittyvät erityisesti opintoihin liittyviin asioihin, yksittäisten kurssien vetäjiltä voi puolestaan saada ratkaisuja päällä olevien suoritusten hoitamiseen. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvä reitti käsitellä kevyemmästä tasosta syvempään uupumuksen tilaan liittyviä haasteita terveydenalanammattilaisten kanssa. Olen saanut itselleni merkityksellisimmät ammattilaiset YHTS:n kautta ja he ovat olleet tärkeitä tekijöitä matkalla palautumiseen. Sain myös selkeyttä omiin tavoitteisiin ja urasuunnitelmiin Turun yliopiston työelämäpalvelujen (UTURekry) uraohjauskeskustelulla, joka helpotti purkamaan moniulotteista stressiä opintoihin liittyen.

Itselle tärkeää oli myös löytää syyt siihen, mitkä asiat ajoi uupumuksen partaalle. Muutoin palautessa ja voimavarojen lisääntyessä ahmii taas sylin täydeltä kursseja ja vapaa-ajan harrasteita tutulla lopputuloksella. Yliopistossa opintojen tasapainotukseen on onneksi monta tapaa omalähtöisestä opintojen hallitsemisesta yhteiseen opintosuunnitteluun vastuuopettajien kanssa. Koin myös tärkeäksi avoimen keskustelun läheisten kanssa. He saattavat nähdä arkesi erilaisena kuin sinä ja näkevät, jos lautanen alkaa taas täyttyä liikaa tehtävistä.

Kaikki eivät uuvu opintoihin

Yliopistoaika on toistaiseksi ollut elämäni parasta näistäkin haasteista huolimatta. Opintojen ympärille saa rakennettua tarvitsemaansa tukea erilaisten ohjauspalveluiden kautta eikä opintojen jälkeiseen elämään tarvitse välttämättä valmistua tukkaputkella ja “tämän viikon kun vielä jaksaa” -mentaliteetillä.

Ei kannata myöskään alkaa valmiiksi pelkäämään väsymistä, jos vointi on hyvä. Uupumus opintojen aikana näkyy paljon otsikoissa, mutta sitä ei kuulu pitää itsestäänselvyytenä tai jonain vaatimuksena oikeanlaiselle yliopistokokemukselle. Jos kuitenkin huomaat itsessäsi jatkuvaa väsymystä tai vaikeuksia suorittaa aloitetut tehtävät loppuun, kannustan tutkimaan syitä tai lähestymään yliopiston tarjoamia palveluita, sillä kenenkään ei tarvitse palaa loppuun yliopistossa. Siellä on kuitenkin tukea tarjolla, jos niin on päässyt käymään. On ihan okei olla välillä vähän väsynyt.

Itsensä johtamisesta on kirjoittanut myös utulähettiläs Maria blogikirjoituksessa Itsensä johtaminen – tulevaisuuden työelämätaito, johon yliopisto-opiskelu valmentaa päivittäin.

Aina välillä vähän väsynyt,

Anita

Kirjoittaja on vuoden 2022-2023 opiskelijalähettiläs, Tutustu Anitaan!