Kuvassa pato, josta vesivirtaa koskeen.

Yliopisto-opiskelijan tyypillinen päivä

Miltä se opiskelijan päivä ihan oikeasti näyttää? Mitä päivään sisältyy, missä välissä syödään ja missä välissä ehditään nähdä kavereita? Milloin nukutaan ja milloin käydään liikkumassa, ja jaksetaanko sitä edes raahautua koululle? Nämä kaikki ovat hyviä ja tärkeitä kysymyksiä, minkä takia aion kertoa millaisista komponenteista ainakin minun, lääketieteellisen tekniikan ja terveysteknologian opiskelijan, yksi tavallinen opiskelupäivä oikein muodostuu.

6:45 Herätys ja itsensä sängystä ylös kampeaminenKuva puurolautasesta, jossa puuron päällä marjoja ja jugurttia. Kuvassa myös kahvimuki, jossa kahvia, sekä romaanin alanurkka.

Urheilukelloni värinä herätys herättää tähän pimeään marraskuun aamuun. Kämpässä on niin kylmä, ettei lämpimän peiton alta haluaisi nousta. Mutta pakko se on vain kammeta itsensä ylös ja aamutoimille. Hampaiden harjaus, treenivaatteiden päälle laitto ja sängyn petaus. Tämän jälkeen pakkaan tarvittavat asiat treenikassiin: painonnostokengät, juomapullo, vaihtovaatteet, pyyhe ja läppäri johtoineen. Näillä pärjään tämän päivän.

Seuraavaksi aamupalan valmistukseen. Kahvi tippumaan, että sen voimin pystyy oikeasti heräämään kunnolla tähän päivään. Kahvin tippuessa alan keittämään puuroa, joka on jo useamman vuoden ajan toimittanut minulla aamupalan virkaa. Vielä päälle marjat, soijajugurtti ja maapähkinävoinokare, niin sillä selviää jo useamman tunnin. Aamupalan pyrin syömään aina rauhassa, samalla lueskellen kirjaa. Kun puurolautanen on tyhjä, siivoan nopeasti keittiön ja olen valmis lähtemään liikkeelle.

7:40 Ylös, ulos ja liikkeelle!

Koska marraskuun koleat ja pimeät aamut ovat saapuneet Turkuun, tarkoittaa se useampaa ulkovaatekerrosta ja heijastimia pyöräilijälle. Vaikka pyörällä pääseekin Turussa helposti kaikkialle, tuo loska- ja räntäsateet oman mielenkiintoisen ulottuvuuden pyöräilyyn, mikä ei aina aamuisin itseäni miellytä. Mutta ainakin siinä herää hyvin, kun nyrkin kokoiset märät räntähiutaleet osuvat vasten kasvoja pyöräillessä jokirantaa pitkin kohti kuntosalia. Kuntosalin pihalla hiki puskee kuitenkin useamman vaatekerroksen alta pintaan ja alkulämmittelyt onkin siis tältä päivältä hoidettu.

Kuvassa kuntosalin lattiaa. Lattialla yksi oranssi kahvakuula ja hieman jumppamaton kulmaa. Yläosassa muutamia salilaitteita, kuten levypainoja, penkkipunnerruspaikkaa sekä hack-kyykkylaitteen takaosa.

8:00 Aamusali pitää pääni kasassa

Olen aamutreenaaja, joten useimmat arkipäiväni alkavat jostain Turun korkeakouluopiskelijoiden liikuntapalveluiden eli CampusSportin kuntosaleista. Kun treenin tekee heti aamusta, voi loppupäivän keskittyä opiskeluun ja muihin asioihin. Treenistä saa myös hyvin energiaa loppupäivän luennoilla istumiseen, jottei aivan heti ala nukahdella luennoitsijan pitämään yksinpuheluun. Tämän aamun treeni sisälsi hieman maastavetoa, muutaman liikkeen käsille sekä vatsalihaksia. Vielä loppuun hetki juoksumatolla ja olen valmis suihkun kautta poistumaan salilta.

10:00 Opiskelua kirjastossa

Salilta siirryn yliopistonmäelle, Feeniks-kirjastoon, aloittelemaan päivän opiskeluita lempipaikkaani ikkunan edessä sijaitseville pöydille, joista avautuu näkymä yliopistonmäen aukiolle. Tänään pitäisi ainakin saada tehtyä fysiikan tehtävät valmiiksi, kirjoittaa yhdelle sivuainekurssille essee, joka käsittelee tekoälyä ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä, sekä jaksaa osallistua muutamalle luennollekin. Lähden purkamaan to do -listaa fysiikan tehtävistä. Onneksi opiskelukaverit ovat laittaneet kuvia omista ratkaisuistaan yhteiseen WhatsApp-ryhmäämme, joten tehtävät ovat nopeasti valmiita. Ehdin siis hyvin aloitella vielä tässä aamupäivällä tekoälyn esseetäni ja saankin alustavan kirjoitelman valmiiksi. Hyvillä mielin siis tarkistan eri opiskelijaravintoloiden tarjonnan ja päätän lähteä syömään läheiselle Assarin Ullakolle, joka löytyy aivan yliopistonmäen alapuolelta, päivän lounaani.

11:40 Ruokaa ja uunituoreita sämpylöitä Assarilla

Huh, onneksi ehdin ennen ruuhkaa syömään, sillä jonot jatkuvat lähes ulos asti. Tänään tarjolla oli rapeita kalapaloja, keitettyä perunaa ja monipuolinen salaattivalikoima, sekä juuri uunista tulleita ihanan pehmeitä sämpylöitä. Kyllä tästä tarjonnasta mieluusti maksaa sen 2,95 €. Ruokailun jälkeen palaan takaisin yliopistonmäelle, jossa päivän ensimmäinen luentoni pidetään.

12:15 Päivän ensimmäinen luentoKuvassa tietokone, jossa avoinna luentokalvot. Tietokoneen takana näkyy luentosalin etuosa, jossa kaksi valkokangasta ja niillä tekstiä.

Päivän ensimmäisen luentoni aiheena on signaalinvälitys, mikä kuuluu solu ja biomolekyylit -kurssiini. Suurin osa luennolla käsiteltävistä aiheista muistuu mieleen lukion biologian tunneilta, mutta joukossa on myös muutama uusi käsite, jotka kirjaan muistiinpanoihini. Merkkaan ylös myös, että luennon aiheita voisi kerrata vielä viikonloppuna, jotta tenttiin lukiessa kaikkea ei tarvitse opiskella ihan alusta lähtien.

Luento loppuukin hieman aikaisemmin, joten suuntaamme opiskelukavereiden kanssa kiltahuoneelle, eli ainejärjestömme Asklepion tiloihin, pitämään pienen hengähdystauon ja juomaan kahvia. Kiltahuoneella kahvin tippuessa autan muutamaa ystävää tietokantakurssin alkuviikon tehtävien kanssa. Tämän jälkeen puheet kääntyvät ainejärjestöhommiin ja tulevaan syyskokoukseen, jossa äänestetään uudesta hallituksesta. Spekuloimme, ketä haluaa uudeksi puheenjohtajaksi ja haluaako itse jatkaa omaa ’kautta’ hallituksessa.

14.15 Päivän toinen ”luento”, paremminkin keskustelutapaaminen

Kahvien juomisen jälkeen lähden päivän toiselle luennolle, joka kuuluu sivuaineopintoihini. Opiskelen sivuaineena tekoälyn monitieteistä opintokokonaisuutta, jossa käsitellään niin tekoälyn perusteita, kuin siihen liittyviä filosofisia kysymyksiä tai lainopillisia seikkoja. Tämän päivän tekoälyn etiikka -kurssin luento on oikeastaan enemmänkin keskustelutapaaminen, jossa keskustellaan itsenäisten tehtävien vastauksista ja pureudutaan ryhmänä joihinkin kinkkisiin ja moniulotteisiin eettisiin kysymyksiin, kuten voiko tekoälyllä olla fenomenaalinen tietoisuus. Keskustelut antavat uusia näkökulmia itselle, kun kuulee miten muut ovat kyseistä aihetta lähestyneet. Tapaamisen lopuksi kurssin vetäjä muistuttaa vielä esseiden palautuksen viimeisestä palautuspäivästä, joka on tämän viikon sunnuntaina.

Päivän luennot on nyt suoritettu ja on aika suunnata pyörän luokse ja siitä sitten kotiin. Kotimatkalla kurvaan vielä hakemaan lähikaupasta leipää ja banaaneita, jotka ovat päässeet loppumaan.

16.20 Kotona viimein

Kotiin päästyäni puran treenikassini, laitan läppärini lataukseen ja pyykit koneeseen. Tämän jälkeen alan valmistaa itselleni päivällistä, tofuwokkia, josta tiedän riittävän vielä seuraavallekin päivälle. Laitan tutun ja turvallisen podcastin taustalle soimaan, kun alan pilkkoa sipulia ja tofua, sekä kasviksia ruokaa varten. Samalla mietin päässäni, mitä voisin vielä lisätä keskeneräiseen esseeseeni tämän päivän keskustelun pohjalta kummunneista oivalluksista. Ruuan valmistuttua nautin sen taas kirjaa lueskellen, minkä jälkeen siivoan astia tiskikoneeseen ja tyhjennän pyykkikoneen. Vielä hetki Instagramin selausta ja kavereiden viikonloppusuunnitelmiin vastailua ennen esseen viimeistelyä.

18:00 Viimeistelyt ja iltaopiskelua vielä vähän

Kun olen saanut pidettyä pienen hengähdystaun, aloitan esseeni viimeistelyn. Luen sen läpi, korjailen kirjoitusvirheet ja lisäilen muutaman selvennyksen, jotta teksti olisi mahdollisimman sujuvaa. Loppuun kirjoitan vielä napakan yhteenvedon pääpointeista ja päätän, että paremmaksi en enää kirjoitelmaani saa. Palautan esseeni ja voin vetää tämän kohdan yli to do -listaltani.

Koska kello ei ole vielä paljon, käyn vielä läpi viime viikkoiset luentokalvot käyttöliittymäkurssilta, jotta olisin huomenna luennolla paremmin kartalla käsiteltävistä aiheita. Sen tehtyäni lopetan opiskelut tältä päivältä. Tarkistan vielä kalenteristani, etten ollut merkannut lähipäiville mitään akuuttia tehtävää tai asiaa, joka olisikin unohtunut.

19:30 Elpymishetki päivän menemisistä

Loppuillan pyhitän levolle. Käyn viemässä roskat ulos ja samalla teen pienen kävelylenkin läheisen urheilukentän ympäri. Ilma on selvästi marraskuisen hyytävä ja lähipäivinä on kai tiedossa luntakin, ainakin jossain muodossa. Mietin, että pakko se on koittaa vaihtaa itsekin nastarenkaat lähipäivinä pyörään, jotta olisi edes pientä turvaa liikkua pakkasella ja lumessa. Palattuani pieneltä happihyppelyltä, käyn suihkussa ja luen kirjaa lämpöisen viltin alla. Jossain kohtaa päätän tehdä vielä teetä ja sen kaveriksi jugurttikulhon, johon tulee baanaani. Nämä nautiskelen katsoen samalla jakson vielä Moderni perhe -nimistä tv-sarjaa.

22:30 Sänky ja unet kutsuvat

Pyrin pääsemään sänkyyn kymmenen ja yhdentoista välissä. Tänään päätin vielä lukea hetken kirjaa ennen nukahtamista. Lopulta asetan kellon soimaan huomen aamulle ja sammutan valot.

 

Kirjoittaja on vuoden 2023-2024 opiskelijalähettiläs. Tutustu Matildaan.