Vierailuluento: Utopioiden utopia

Kuva

Utopiapiirin syksyn 2014 ohjelman huipentaa vierailuluento keskiviikkona 3.12. klo 14-16 Aikala-salissa (Historicum, 2. krs, Kaivokatu 12). Vieraanamme on tuolloin yliopistonlehtori Marja Härmänmaa, joka esitelmöi otsikolla Utopioiden utopia. Italialainen älymystö ja ensimmäinen maailmansota. FT Marja Härmänmaa on italian kielen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän on perehtynyt erityisesti italialaiseen futurismiin ja Marinettiin, Gabriele D’Annunzioon, poliittisen ja mediadiskurssin kriittiseen tarkasteluun sekä italialaiseen fasismiin.

UAT 3.12.2014 - Härmänmaa NIKE

George Orwell: Katalonia, Katalonia

Lukupiirissä keskiviikkona 12.2. George Orwellin (1903-1950) kirja Katalonia, Katalonia (Homage to Catalonia, 1938). Teos perustuu kirjoittajan kokemuksiin Espanjan sisällissodassa vuosina 1936-37. Paikka: seminaarihuone Virkkunen, Minerva, Kaivokatu 12). Aika: klo 14-16.

 

Musiikki ja utopia

Kevään ensimmäisen kokoontumisen teemana on musiikki ja utopia. FL Kimi Kärki ja FT Pertti Grönholm kertovat Audible Futures -tutkimushankkeesta. Lisäksi perehdymme musiikin ja utopian suhteeseen kolmen ennakkoon luetun artikkelin kautta. Kokoontuminen pidetään 22.1.2014 klo 14-16 seminaarisali Virkkusessa (Minerva, Kaivokatu 12).

Vierailuluento – Kimmo Ahonen

FM Kimmo Ahonen (Yleinen historia, Turun yliopisto) pitää tiistaina 21.2.2012 UAT-ryhmässä alustuksen otsikolla Uskottavuuden illuusio 1950-luvun tieteiselokuvissa. Muukalaisten invaasio oli 1950-luvun yhdysvaltalaisen tieteiselokuvan keskeisiä aiheita. Ahonen kertoo, millä tavoin elokuvat kytkeytyivät oman aikansa uhkakuviin ja rakensivat lajityypille ominaista uskottavuuden illuusiota, joka erotti sen kauhuelokuvasta ja fantasiasta. Esimerkkiaineistona on elokuva Uhkavaatimus maalle (The Day the Earth Stood Still, USA 1951). Paikkana on Musiikkitieteen Salonki, huone V108,  Artium, katutaso (Kaivokatu 12). Tilaisuus alkaa klo 14 ja kestää klo 16 saakka. Tervetuloa.

Paul Alkon vierailee UAT-ryhmässä

Professori Paul Alkon (University of Southern California) vierailee teemaryhmässämme perjantaina 17.12.2010, jolloin järjestämme miniseminaarin liittyen ryhmäläisten tutkimusaiheisiin ja Alkonin omaan tutkimukseen. Tilaisuuteen mukaan haluavien tulee ilmoittautua Heli Paalumäelle tai Pertti Grönholmille viimeistään torstaina 16.12. Paikkana on Aikala-sali, Historicum, 2. krs.

Elokuva ja alustus – Tarkovski

Andrei Tarkovskin klassikkofilmi Nostalgia (Italia/NL,1983) luotaa syvältä ja visuaalisesti vaikuttavasti koti-ikävän ja irrallisuuden riuduttamaa ihmissielua. Tiistaina 10.11. esitettävästä elokuvasta ja sen taustasta alustaa lyhyesti Prof. Pertti Grönholm (Turun yliopisto, Yleinen historia). Esityspaikka on Historian laitoksen Aikala-sali (Sirkkalan kasarmi, Kaivokatu 12, 2. krs.) ja ajankohta  kello 15.30-18.

Tulevaisuudentutkimus – scifiä vai tiedettä?

Mitä on tulevaisuudentutkimus? Millainen tieteellinen perusta sillä on ja millaisia ongelmia ja kysymyksiä sen avulla voidaan tutkia?  Kehitysjohtaja Olli Hietanen Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta pitää esitelmän aiheesta Tulevaisuudentutkimus – scifiä vai tiedettä?  tiistaina 14.4. klo 17.15  Historian laitoksen Aikala-salissa (Sirkkalan kasarmi,  Kaivokatu 12, 2. krs.).  Tervetuloa.

Elokuva ja alustus – Red Planet Mars

Perjantaina 3.4. Utopiat, aatteet ja tulevaisuus-ryhmä keskustelee kylmän sodan ajan amerikkalaisista uhkakuvista ja dystopioista.  Otamme vauhtia katsomalla elokuvan Red Planet Mars vuodelta 1952 ja sitä ennen FM Kimmo Ahonen (Turun yliopisto, Yleinen historia) panee alustuksessaan Antikommunistinen utopia elokuvan paikalleen amerikkalaisen tieteiselokuvan kontekstissa.  Kokoonnumme Historian laitoksen Aikala-salissa,  Sirkkalan kasarmilla (Kaivokatu 12) kello 16. Tervetuloa.

Vierailuluento – Tatjana Artemjova

Keskiviikkona 18.2. Utopiat, aatteet ja tulevaisuus -ryhmän jäsenillä ja muilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua valistusajan venäläiseen utooppiseen ajatteluun. Professori Tatjana Artemjova Pietarin pedagogisesta Herzen-yliopistosta luennoi teemasta Turun yliopistossa kello 14-16. Luento on englanninkielinen ja otsikoltaan: History and Typology of Russian Utopian Thought. Paikkana on Pharma Cityn (Itäinen Pitkäkatu 4) Seminaarisali Pha 2. Professori Artemjova on 1700-luvun venäläisen filosofian asiantuntija. Hän on julkaisuissaan käsitellyt mm. filosofian ja metafysiikan historiaa, luonnonfilosofiaa ja utopianismia sekä tutkinut laajalti venäläisten ajattelijoiden tekstejä ja käsikirjoituksia. Parhaillaan Artemjova on Aleksanteri-instituutissa vierailevana tutkijana.