Menestystarinat saavat alkunsa kohtaamisissa

Maailma muuttuu kiihtyvällä ja väistämättömällä tahdilla yhä vahvemmin tietopohjaiseksi. Vaikka tulevaisuudenkin Suomelle perusteollisuus ja peruspalvelut ovat yhä tärkeitä, tarvitsemme entistäkin kipeämmin tietopohjaista osaamista, kehittämistä, innovaatioita ja ennen kaikkea tutkimusta.

Olen toiminut Turun yliopiston rehtorina pian puoli vuotta. Menneinä kuukausina olen toistuvasti kuullut tarpeesta entisestään tiivistää yliopiston ja lähialueiden toimijoiden yhteistyötä, olivat ne sitten yrityksiä, jotka kaipaavat tutkimusyhteistyötä tai vaikka kaupungin toimijoita, joille yliopisto on ja haluaa olla merkittävä yhteistyökumppani.

Nämä moninaiset kohtaamiset ovat saaneet minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että lyhyetkin kohtaamiset voivat olla menestystarinan alku. Miten muuten uusia ideoita ja hedelmällisiä törmäytyksiä edes löytyisi? Juuri ne ovat avain yhä tietopohjaisemman kasvun saloihin myös Suomessa.

Strategisten kumppaniemme ja muiden alueellisten yhteistyötahojen kanssa on viime aikoina käyty kiinnostavia ja merkittäviä keskusteluita sekä tavoitteistamme puolin ja toisin että niiden yhdistämisestä. Tutkimus-, innovaatio- ja kehittämistoiminnassa yliopistolla ja yrityksillä on yhä runsaasti käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Yliopistolla painotamme tänä päivänä vahvasti monitieteisyyttä. Uudistetussa strategiassamme olemme tunnistaneet viisi monialaista teemaa, joiden sisällä on erityisen korkeatasoisia tutkimusaloja ja -kokonaisuuksia, mutta tarjolla on mittavasti muutakin. Monialaisten teemojen perustavaa laatua oleva idea on koota yhteen eri tieteenalojen tutkijoita ja asiantuntijoita etsimään ratkaisuja aikamme vaikeisiin ongelmiin. Tämän positiivisen törmäyttämisen tarkoitus ei kuitenkaan ole jäädä yliopiston tai edes tiedeyhteisön sisälle, vaan haluamme tehdä aktiivista yhteistyötä yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Toivon virkeää keskustelua ja vuorovaikutusta – on hyvä muistaa, että yhteistyömahdollisuuksia on odottamattomissakin suunnissa.

Turun yliopiston monitieteiset teemat kiinnittyvät esimerkiksi sellaisiin päivänpolttaviin aiheisiin kuin tekoäly, terveysteknologia, oppimisympäristöt, väestön eriarvoisuus, ihmisen monimuotoisuus, ilmastonmuutos ja uusiutuvat energiamuodot. Näiden teemojen parissa työskennellään myös muualla ympäri yhteiskuntaa – teemoihin liittyvät kysymykset ovat niin suuria, että niitä ei ratkota ilman kumppaneita. Yhteistyöhön meillä on myös esimerkiksi tutkimuksen ja yritykset yhteen saattavan Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksia. Tänä vuonna käynnistyy uudentyyppinen Näytönpaikka-rahoitushaku, jossa etsitään vaikuttavimpia tutkimusavauksia. Tavoitteena on kytkeä tutkimuksesta syntyvää osaamista elinkeinoelämän uudistamiseen. Konseptissa rahoitus on vaiheistettua, ja yritykset liittyvät mukaan rahoitusta saaneiden projektien toisessa vaiheessa. Uskon, että tämä houkuttelee esiin aivan uudenlaisia yritysyhteistyöavauksia alueellamme.

Yliopistolla ja yrityksillä on yhteisiä tavoitteita myös koulutuspuolella. Yliopistossa varmistamme, että tarjoamamme koulutus on korkeatasoista ja uusiutuu muuttuvan maailman mukana. Yritykset taas tarvitsevat huippuosaajia. Yhteistä kehittämistä meillä onkin alueemme pitovoiman lisäämisessä – osaajapulan ja jouhevan työllistymisen kohtaantoa on varaa parantaa. Olemme yliopistolla ja yrityksissä aivan samaa mieltä siitä, että alueelle sitouttavia harjoittelupaikkoja tarvitaan lisää koulutusohjelmiin. Esimerkiksi strategisen kumppanimme Meyer Turun kanssa olemme rakentaneet laaja-alaista harjoitteluohjelmaa eri tiedekuntien ja koulutusalojen opiskelijoille.

Yliopiston ja alueen tavoitteiden kulkeminen käsi kädessä on aivan keskeistä yhteiselle menestymisellemme. Turun yliopistossa haluamme haastaa sekä nykyisiä että tulevia kumppaneitamme miettimään, millaisissa asioissa voisimme kehittää alkuja uudelle yhteistyölle ja tulevaisuuden menestystarinoille. Yliopistosta löytyy monipuolista näkemyksellisyyttä ja erilaisia tulokulmia sekä vahva tahto rakentaa vaikuttavuutta ja muutosta yhdessä alueen toimijoiden kanssa.

Menestystarinat todella saavat alkunsa kohtaamisissa. Turun yliopisto on aina avoinna kohtaamisille, ja tarkoituksemme on järjestää entistä enemmän tilaisuuksia tavata alueen toimijoita eri yhteyksissä. Toivon virkeää keskustelua ja vuorovaikutusta – on hyvä muistaa, että yhteistyömahdollisuuksia on odottamattomissakin suunnissa.

Marjo Kaartinen
Turun yliopiston rehtori

Kirjoitus on alunperin julkaistu Turun Sanomissa 11.1.2025. 

Categories: Koulutus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *