Uusi artikkeli Rauman kirkon alttarikaapista

Hankkeessa on ilmestynyt uusi julkaisu. Elina Räsäsen artikkeli “Plunder and Memento: Iconoclashes on the Itinerary of the Medieval Altarpiece of Rauma” on ilmestynyt tuoreessa teoksessa Indifferent Things? Objects and Images in Post-Reformation Churches in the Baltic Sea Region, jonka ovat toimittaneet Krista Kodres, Merike Kurisoo ja Ulrike Nürnberger.

Artikkelikokoelman “Indifferent Things? Objects and Images in Post-Reformation Churches in the Baltic Sea Region” kansi.

Onko Rauman kirkon alttarikaappi sotasaalis? Artikkelissa tarkastellaan Rauman näyttävän keskiaikaisen alttarikaapin (n. 1430) tuntemattomia vaiheita. Alttarikaapin lahjoittaja oli eversti Michel Jordan, joka soti Puolassa 1600-luvun alussa, ja maantieteellisesti sinne teos tyylillisesti kuuluu. Mutta oliko se sittenkin käytössä jo keskiajalla silloisessa Suomessa, mihin seikkaan vuonna 2014 tehty dendrokronologinen analyysi tuntuu viittaavan? Artikkelissa pohditaan myös aiemmin tutkimattomia ja virheellisesti tulkittuja 1600-luvulla tehtyjä raaputuksia teoksen kullatussa paneelipinnassa. Suurin salaisuus saattaa kuitenkin kätkeytyä alttarikaapin rakenteisiin, sillä artikkelissa osoitetaan nyt ensi kertaa, että alkuperäiset ovipaneelit ovat piilossa myöhemmin asetettujen uudempien puupaneelien alla. Räsänen asettaa teoksen elämäkerrassa tai reitillä tapahtuneet muutokset eli ”kuvakalskahdukset” osaksi ikonoklasmin ilmiöitä käsittelevää teoreettista keskustelua.

https://www.imhof-verlag.de/objects-and-images-in-post-reformation-churches-in-the-baltic-sea-region.html