Suomi masennusilmiön aattona

Vuonna 2016 länsimaisessa kulttuurissa masennus on läsnä kaikkialla: blogiteksteissä, naistenlehdissä, asiaohjelmissa, tieteellisissä tutkimuksissa, valistusvideoissa, elokuvissa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan masennus on maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen syy työkyvyttömyydelle.

kuvituskuva-3

Pulkkinen Voitto: Depressio. Lehdessä Käsi kädessä juhlajulkaisu/1981, s. 20

Vielä 1980-luvun alussa vain harva suomalainen oli työkyvyttömyyseläkkeellä tai ylipäätään hoidossa vakavan masennuksen takia. Tilastot aloittavat kasvunsa 1980-luvun loppupuolella. Mitä ihmettä tuolloin tapahtui? Entä miten masennuksesta puhuttiin ennen kuin se kasvoi ilmiöksi? Mitä masennuksella tarkoitettiin ennen kaikkien saatavilla olevia masennustestejä?

Muun muassa näitä kysymyksiä Annastiina Mäkilä pohtii masennuksen kulttuurihistoriaa käsittelevällä luennollaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *