TIETOA / INFO

Arkeologisten löytöjen digitointihanke tutkii ja tuottaa 3D-malleja yleisölle ja tutkijoille 

Turun yliopiston arkeologian oppiaine, Turun museokeskus sekä Aboa Vetus et Ars Nova –museo tutkivat hankkeessaan arkeologisten esinekokoelmien 3D-digitointiprosessia. Vertailemalla laajasti eri digitointimenetelmiä tutkimme erilaisille arkeologisille esinetyypeille ja käyttäjille parhaiten sopivia laitteita, ohjelmistoja ja käytänteitä.  

Hankkeen aikana digitoidaan arkeologisia löytöjä museoiden ja oppiaineen kokoelmista. Luvassa on esimerkiksi rautakautisten löytöjen sekä Turun jokikatuun liittyvien historiallisen ajan esineiden 3D-digitointeja. Tavoitteena on tuottaa aineistoa, joita on mahdollista hyödyntää tieteellisessä tutkimuksessa sekä opetus- ja näyttelytoiminnassa. Siksi hankkeessa selvitetään muun muassa, mitä ominaisuuksia ja kontekstitietoja eri kohderyhmät vaativat 3D-digitoinneilta. Minkälaisia vaatimuksia digitoinneille antavat esimerkiksi osteologinen analyysi tai esinetutkimus? 

3D-digitointi halutaan hankkeessa tuoda tavalliseksi työkaluksi osaksi arkeologista tutkimusta. Tutkimustyön lisäksi hanke järjestääkin 3D-kurssin Turun yliopistossa keväällä 2020 ja jakaa tietoa ja osaamista työpajoissa. Tavoitteena on ottaa askel kohti yhteisöllistä digitointiprosessia, jossa 3D-digitointien tarpeelliset metatiedot ja Finna-hakupalvelun tarjoama saavutettavuus mahdollistavat niiden hyödyntämisen laajasti erilaisissa yhteyksissä nyt ja tulevaisuudessa. 

Kiinnostuitko hankkeesta? Olemme avoimia yhteistyölle kiinnostuneiden tutkijoiden ja projektien kanssa. Ota yhteyttä hankkeen projektitutkija Annukkaan annukka.debenjak-ijas@utu.fi. Voit seurata hankkeen etenemistä myös arkeologian oppiaineen ja Facebook-sivuilta: Arkeologia – Turun yliopisto https://www.facebook.com/arkeologiaTY/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *