Tutkimustulosten avoin julkaiseminen on viime vuosina vakiintunut osaksi tiedeyhteisön toimintaa. Myös monet tutkimusrahoittajat, kuten Suomen akatemia, edellyttävät avointa julkaisemista. Turun yliopiston julkaisupolitiikka edellyttää avointa julkaisemista silloin kun kustantajan ehdot sen sallivat. Avoin julkaiseminen toteutuu käytännössä joko julkaisemalla artikkeli avoimessa (”FullOA”) tai hybridilehdessä (”HybridOA”) tai rinnakkaistallentamalla artikkelin kopio (usein hyväksytty käsikirjoitus) avoimeen julkaisuarkistoon (”Green OA”).

Rinnakkaistallentamisesta ei aiheudu kirjoittajille suoria näkyviä kustannuksia, sen sijaan artikkelin välittömästä, avoimesta julkaisemisesta lähes aina veloitetaan tekijöiltä artikkelin julkaisumaksu (APC=article processing charge). Julkaisumaksut vaihtelevat huomattavasti lehdittäin ja kustantajittain. Esim. vuonna 2018 keskimääräinen yksittäinen artikkelin julkaisumaksu (FullOA/HybridOA) oli n. 1860 euroa, keskihajonnan ollessa n. 910 euroa (1).

Julkaisumaksujen suuruus ja vaihtelu on herättänyt keskustelua ja huolta tutkijayhteisössä. Lisäksi eri organisaatioiden maksuista on ollut haastavaa saada tietoa. Helmikuussa 2019 käynnistettiin FinELibin johdolla vuoden mittainen hanke, jossa kirjoittajamaksukäytäntöjä kartoitetaan kansallisella tasolla. Hankkeeseen valittiin eri keruuvaiheessa olevia pilottiorganisaatioita, joista Turun yliopiston kirjasto on yksi.

Kansainvälisen OpenAPC-palvelun tavoitteena on kerätä yhteen eri maiden ja yliopistojen julkaisumaksutietoja ja näin osaltaan edistää tietojen läpinäkyvyyttä. Sitä ylläpitää saksalainen Bielefeldt:in yliopisto. Palvelu alkoi vuonna 2015 saksalaisten omasta tarpeesta saada tietoja avointen julkaisujen julkaisumaksuista. Syyskuussa 2019 palvelussa on mukana jo lähes 250 yliopistoa, pääosin Euroopasta. Suomesta mukana on Turun yliopiston lisäksi Jyväskylän yliopisto.

Turun yliopisto liittyi palveluun elokuussa 2019. Tiedot sisältävät vuodet 2017-2018 ja alkuvuoden (1-4/2019) FullOA- ja hybridimaksut. OpenAPC-palveluun toimitetut maksutiedot perustuvat Turun yliopiston taloushallinnosta saatuihin kirjanpitotietoihin, joita kirjasto on rikastanut julkaisujen bibliografisilla ja avoimuutta käsittelevillä tiedoilla.

Kuva 1. OpenAPC –palvelun maantieteellinen kattavuus (lokakuu 2019).

OpenAPC-palvelussa tietojen esitys perustuu erilaisiin visualisointeihin. Maksutietoja voi tarkastella usealla eri tavalla. Tietoja voi selata esim. kustantajan, lehden tai organisaation mukaisesti. Tietoja voi suodattaa vuoden, maan ja avoimuuden tyypin (FullOA/Hybridi-OA) mukaan. Palvelu tarjoaa valitusta hausta maksujen kokonaissumman, artikkelien määrän, maksujen keskiarvon sekä standardipoikkeaman.

Kuva 2: OpenAPC:n käyttöliittymä.

Esimerkiksi yllä olevasta kuvasta näkee, että palveluun liittyneiden yliopistojen kaikista OA-maksuista lähes viidennes on mennyt Elsevier-kustantamolle. Kustantajan tiedostoista pääsee edelleen näkemään tarkemmin sen, mille kustantajan lehdille maksut ovat kohdistuneet, kuka on ollut artikkelin julkaisumaksun maksaja ja mitä yksittäisiä artikkeleita maksaja on kustantanut.

Kuva 3. OpenAPC -palvelussa mukana olevien suomalaisten yliopistojen maksutiedot (Turun yliopisto, Jyväskylän yliopisto).

Turun yliopiston maksutietoja pääsee tarkemmin katsomaan valitsemalla käyttöliittymästä Turun yliopiston.  Tietoja voi suodattaa vuoden ja avoimuuden tyypin (FullOA/HybridOA) mukaan. Suodattimen valinta tapahtuu kuvion oikeasta yläreunasta.

Kuva 4. Esimerkki: Turun yliopiston FullOA-kirjoittajamaksutiedot v. 2018.

Kuviosta näkee, että vuonna 2018 Turun yliopisto on maksanut eniten FullOA-kirjoittajamaksuja Scientific Reports-lehdelle. Lehden osuus kaikista maksuista on ollut lähes 13 %. Lehden nimeä klikkaamalla pääsee eteenpäin tarkastelemaan niitä artikkeleita, joita maksuilla on rahoitettu. Artikkelien bibliografisista tiedoista palvelu tarjoaa DOI-tunnuksen jonka avulla pääsee artikkelin tarkkoihin tietoihin ja kokotekstiin.

Kuva 5. Esimerkki. Scientific Reports-lehdessä vuonna 2018 ilmestyneet Turun yliopiston maksamat FullOA-artikkelit.

OpenAPCpalvelu ei tarjoa valitettavasti tietoa suoraan julkaisumaksujen jakautumisesta yliopiston sisällä tiedekunnittain ja laitoksittain. Turun yliopiston kirjasto saa kuitenkin tiedot pääsääntöisesti selville yliopiston talousjärjestelmän tietojen perusteella. Alla oleva kuvio esittää julkaisumaksujen (FullOA/Hybridi) jakautuman tiedekunnittain vuosina 2017-2018 ja alkuvuonna 2019. Tiedot perustuvat Turun yliopiston kirjanpidosta saatuihin ostolasku- ja luottokorttitietoihin.

Kuviossa: LUT=Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta, vuoteen 2017 asti Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta;TSE=Turun kauppakorkeakoulu

Kuva 6. Julkaisumaksujen jakautuma tiedekunnittain v. 2017-2018, 2019 (1-4).

Kuviosta näkee, että avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksut keskittyvät kolmelle eri yliopiston tiedekunnalle/yksikölle: luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnalle, lääketieteen tiedekunnalle ja erillislaitoksille. Erillislaitoksissa maksut keskittyvät lähinnä PET-keskukselle ja biotekniikan keskukselle (biotiedekeskus). Yliopiston yksiköiden jakautuman perusteella huomaa, että kirjoittajamaksuja ovat maksaneet eniten kovien tieteiden edustajat.

Avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksut jakaantuvat FullOA- ja hybridimaksuihin hieman eri tavalla eri tieteenalojen tiedekunnissa.

Kuva 7. Kirjoittajamaksujen jakautuma FullOA vs. hybridijulkaisumaksuihin tiedekunnittain v. 2017-2019/1-4.

Kuviosta näkee, että ns. kovilla tieteenaloilla yli puolet julkaisuista ilmestyy avointen julkaisukanavien lehdissä. Sen sijaan humanisteilla ja oikeustieteilijöillä maksut kohdistuvat lähinnä hybridijulkaisuihin. Tulee myös huomata, että kasvatustieteiden-, yhteiskuntatieteellinen ja humanististen tiedekunta on maksanut julkaisumaksuja vuosittain vain muutamasta artikkelista, joten tapausten pieni määrä saattaa aiheuttaa vääristymää jakautumaan.

Yhteenveto

Paineet avointa julkaisemista kohti ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Merkittävien tutkimusrahoittajien vuosi sitten laatima Plan S (cOAlition Plan S) asettaa suuria vaatimuksia julkaisujen avoimuudelle. Tieteellisten julkaisujen tulisi olla välittömästi avoimia ilman määräaikoja (embargo). Periaatteen pitäisi tulla voimaan vuoden 2021 alusta. Plan S hyväksyy avoimuutena sekä julkaisemisen avoimissa lehdissä että myös artikkelien rinnakkaistallennuksen julkaisuarkistoihin. Hybridijulkaisemista pidetään vain välivaiheen ratkaisuna josta tulee päästä eroon vuoteen 2025 mennessä. (2).

Avoimeen julkaisemiseen liittyvien kustannuksien hahmottaminen on tärkeää siirryttäessä kohti tutkimusjulkaisujen avointa saatavuutta. Tietoja hyödynnetään esim. kustantajien kanssa käytävissä neuvotteluissa. Esim. Suomessa kansallisen lehtisopimuksia tekevän FinElib-konsortion tavoitteena on siirtyminen lehtien tilausmaksuista uuteen toimintamalliin, jossa maksettaisiin ainoastaan avoimesta julkaisemisesta. Hintatietojen julkistaminen on myös herättänyt tutkijoiden huolen tieteellisen julkaisemisen kustannuksista (vrt. esim. ”Tiedonhinta”-huoli) (4). OpenAPC-palvelu kokoaa tietoa artikkelien julkaisumaksuista kansainvälisesti ja lisää näin maksujen läpinäkyvyyttä.

Yhteystiedot:

Turun yliopiston kirjasto

Tutkimuksen palvelut

Sähköposti openutu@utu.fi

Sähköposti julkaisut@utu.fi

Linkit:

OPenAPC-palvelu: https://treemaps.intact-project.org/

Lyhyt video palvelusta: https://dreambroker.com/channel/3wt2kydd/c8x8rusw (suomeksi).

Viitteet:

(1) Ks. https://treemaps.intact-project.org/apcdata/openapc/#institution/period=2018, (viitattu 24.9.2019). Summa on voinut linkin avaushetkellä muuttua jos palveluun on toimitettu uusia tietoja.

(2) https://www.coalition-s.org/

(3) http://finelib.fi/neuvottelut/tavoitteet/

(4) https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/6fd8e8de-9985-4b55-b59e-b6a929ab13f4  Video: Mikä on tiedon hinta? Tutkijoiden Townhall-keskustelu avoimesta julkaisemisesta.