Hyvää tammikuuta ja uutta vuotta 2025! Vuodenvaihde on monelle reflektion aikaa, jolloin käydään mielessä läpi edellistä vuotta ja sen mieleenpainuvimpia hetkiä. Vaan miltä näytti vuosi 2024 lainvalmistelun näkökulmasta? Lähdin Lakitutkan avulla muistelemaan eduskunnassa viime vuonna eniten keskustelua herättäneitä lakiesityksiä.
Eduskunnassa eniten keskustelua herättäneet hallituksen esitykset ovat nähtävissä helposti Lakitutkan etusivun pikalinkin kautta. Jos talousarvioita ei lasketa mukaan, vuonna 2024 eniten keskustelua herättivät seuraavat hankkeet:
- Hallituksen esitys eduskunnalle paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi (HANKE HE 85/2024 vp)
- Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi (HANKE HE 53/2024 vp)
- Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta sekä siihen liittyviksi laeiksi (HANKE HE 149/2024 vp)
- Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta (HANKE HE 13/2024 vp) ja
- Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työehtosopimuslain ja työriitojen sovittelusta annetun lain muuttamisesta sekä niihin liittyviksi laeiksi (HANKE HE 12/2024 vp).
Näistä lakiesityksistä kaikki tulivat hyväksytyiksi. Esitys välineellistetystä maahantulosta hyväksyttiin kiireellisenä, ja se olikin vuoden ainoa kiireellisenä hyväksytty esitys.
Jo lakiesitysten nimistä näkee, että vuonna 2024 keskustelua ovat herättäneet työhön, maahanmuuttoon ja terveydenhuoltoon liittyvät hallituksen esitykset. Näistä työhön liittyvät esitykset ovat puhuttaneet erityisesti: viidestä eniten keskustellusta lakihankkeesta kolme liittyi jollain tapaa työhön. Tämä heijastuu myös hankkeiden asiasanoista, joista kolme eniten toistunutta asiasanaa ovat juuri näihin työaiheisiin hankkeisiin liittyviä: ”työnantajat”, ”työehtosopimukset” ja ”kesto”. Tästä huolimatta ei voida kuitenkaan sanoa, että työ olisi yleisesti ollut erityisen vahva teema vuoden 2024 lainvalmistelussa: kyseisen listan kärjessä ovat muun muassa EU-aiheiset asiasanat, ”valvonta” ja ”viranomaiset”.


Sen lisäksi, että nämä hallituksen esitykset synnyttivät runsaasti keskustelua eduskunnassa, herättivät ne kiinnostusta myös eduskuntatalon ulkopuolella: Lakitutkasta huomaamme, että yhteensä nämä viisi esitystä keräsivät lausuntokierrosten aikana 417 lausuntoa. Kun tämän määrän jakaa viidellä, tulee yhden esityksen keskiarvoksi 83,4 lausuntoa. Tämä on huomattavasti enemmän kuin hallituksen esityksillä keskimäärin vuonna 2024: 22,8. Näyttää siis siltä, että kansalaisyhteiskunta on halunnut osallistua näiden viiden lakihankkeen valmisteluun erityisen aktiivisesti!
Tammikuu alkaa kohta olla puolessa välissä, ja vuoden 2024 muistelemisen jälkeen on aika suunnata katse kohti tulevaa vuotta. Minkälaisia lakiesityksiä se mahtaakaan tarjota? Mitkä esitykset nousevat vuoden kuumimmiksi puheenaiheiksi? Sen näyttää vain aika (ja Lakitutka)! Tällä hetkellä eduskunnassa olevat lakiesitykset löydät kuitenkin jo nyt helposti Lakitutkan etusivun linkistä.
Teksti: Anniina Laitakari, tutkimusavustaja