Tavoitteena uusia suomalaisia nimisuojatuotteita

Euroopan unionilla on maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimiä suojaava EU:n nimisuojajärjestelmä, jonka puitteissa elintarvikkeiden nimet voidaan suojata alkuperänimityksinä (SAN), maantieteellisinä merkintöinä (SMM) tai aitoina, perinteisinä tuotteina (APT). Järjestelmä on sama kaikissa EU-maissa ja suojaus toimii automaattisesti myös EU:n ulkopuolella kolmansien maiden kanssa tehtyjen sopimusten kautta. Suojauksen tavoitteena on edistää monipuolista maataloustuotantoa, suojata tuotenimiä väärinkäytöltä ja jäljittelyltä sekä antaa kuluttajille tietoa tuotteen erikoisluonteesta.

Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten elintarvikkeet on valmistettu, sekä kuulla niiden erityisyydestä. Kuluttajalle nimisuoja onkin tae siitä, että tuotteen alkuperä ja tuotantotapa tiedetään. EU ylläpitää eAmbrosia-tietokantaa kaikista nimisuojatuotteista. Merkin antamaa lisäarvoa voivat hyödyntää myös monet muut paikalliset toimijat kuin itse tuotetta valmistavat yritykset. Esimerkiksi ravintolat, agroturismi ja kulttuuriaktiviteetit saavat lisäarvoa omaan toimintaansa suosimalla nimisuojatuotteita, sillä nimisuoja lisää tunnettuutta niin Suomessa kuin maailmallakin.

Perustiedot piirrosvideolla

Käynnissä oleva valtakunnallinen #nimisuoja2025 – Suomalaisen nimisuojan uudet tuotteet, tekijät ja kuluttajat -hankkeen tavoitteena on edistää uusien suomalaisten nimisuojatuotteiden saamista nimisuojajärjestelmään ja tehdä suomalaisia nimisuojatuotteita tunnetuksi nuorille kuluttajille. Hankkeen nimessä mainittu 2025 viittaa siihen, että maa- ja metsätalousministeriön nimisuojatyöryhmän kehittämissuunnitelman tavoitteissa on saada 20 uutta maantieteellistä merkintää rekisteröityä EU-tasolla vuoteen 2025 mennessä. Tätä tavoitteen saavuttamista edistetään monin toimin.

#nimisuoja2025-hanke on tuottanut lyhyen piirrosvideon, joka kertoo keskeisimmät asiat nimisuojan hakuprosessista ja suojauksen mukanaan tuomista eduista. Videon avulla halutaan madaltaa kynnystä nimisuojan hakemiseen. Videon suomen- ja ruotsinkieliset versiot löytyvät aitojamakuja.fi-sivuston YouTube-kanavalta.

#nimisuoja2025-hanke jatkuu aktiivisesti erilaisten hankeryhmittymien työn tukemisen parissa, uusien ryhmittymien kokoamisessa. Hankkeen loppupuolella selvitetään vielä, miten kuluttajien tietämys on muuttunut verrattuna vuoteen 2018. Hanketta rahoitetaan maa- ja metsätalousministeriön ruokaketjun kehittämishankkeiden kautta.

Videot on tehty yhteistyössä MotionPro Oy:n kanssa.

Kirjoittaja

Mervi Louhivaara toimii projektipäällikkönä Turun yliopiston Brahea-keskuksen Ruokaketju ja kestävä kehitys -teemaryhmässä.