Kysymyksiä rehtoriehdokkaille

Jaakko Suominen

Turun yliopiston hallitus valitsee yliopistolle uuden rehtorin 1.8.2019 alkavalle viisivuotiskaudelle. Uusi rehtori nimetään alkuvuodesta, ja yliopiston väellä on mahdollista osallistua joulukuun puolivälissä viimeiselle kierrokselle päässeiden ehdokkaiden avoimeen haastattelu- ja keskustelutilaisuuteen. Yliopistoyhteisön jäsenet voivat ehdottaa rehtorikandidaateilta kysyttäviä kysymyksiä.

Lähetin jo yhden oman kysymysehdotukseni. Jos olisi mahdollista, kysyisin paljon muutakin. Kysyisin ainakin seuraavia asioita:

Mikä saisi sinut onnelliseksi päivittäisessä työssäsi Turun yliopiston rehtorina? Ketä työtoveriasi olet viimeksi kehunut ja missä tilanteessa?

Missä tilanteessa olet viimeksi osoittanut esimerkkiä muille ja missä tilanteessa olet kantanut vastuuta? Missä tilanteessa olet tunnistanut ja tunnistanut oman inhimillisyytesi? Mikä saa sinut suuttumaan?

Mikä on sinun merkittävin tai tärkein kokemuksesi yliopistossa? Mikä on tärkein tieteellinen oivalluksesi? Minkä luennon haluaisit pitää ja kenelle? Kuka tai ketkä ovat esikuviasi yliopistolla? Oletko mieluummin juhla- vai arkiasussa? Oletko mieluummin Twitterissä vai Facebookissa?

Millaisen aiemman johtamiseen liittyvän virheesi haluaisit välttää rehtorina? Millä tavalla saat annettua itsellesi anteeksi tekemäsi virheet? Miten kestät painetta ja arvostelua?

Minkälaista palautetta olet saanut johtajana? Minkälaista palautetta olet saanut opiskelijoilta? Milloin olet viimeksi jutellut opiskelijoiden kanssa?

Miten tukisit entistä paremmin Turun yliopiston monitieteistä ja poikkitieteellistä toimintaa? Miten konkreettisesti kannustaisit yliopistoyhteisön jäseniä tiedekuntien, laitosten ja tieteiden väliseen yhteistyöhön?

Mitä kertoisit Turun yliopistosta opetus- ja kulttuuriministerille sekä ministeriön kansliapäällikölle, kun tapaisitte ensimmäisen kerran rehtorikaudellasi? Entä mitä kertoisit lukuvuoden alussa yliopistosta uusille opiskelijoille, joista osa on muuttanut Turkuun kaukaa muualta, Perniöstä, Perthistä ja Pekingistä? Mihin uuteen hankkeeseen pyytäisit rahaa Turun kaupungilta?

Kulkisitko työmatkasi mieluiten kävellen, autolla vai lentokoneella?

Turun yliopisto korostaa strategiassaan hyvinvoivan työyhteisön merkitystä. Miten sinä huolehtisit omien alaistesi työhyvinvoinnista ja työssäjaksamisesta? Miten edesauttaisit koko yliopistoyhteisön hyvinvointia? Entä miten huolehdit omasta jaksamisestasi? Mitä teet yliopistotyösi ulkopuolella? Kenen kanssa voit jakaa työhösi kuuluvat ilot ja surut ja keneltä kysyt neuvoja pulmatilanteissa?

Entä mitä ajattelet tekeväsi sen jälkeen, kun et enää ole rehtori?

Mitä ja kenet ottaisit mukaan kanssasi Seilin saarelle?

Jaakko Suominen
Kirjoittaja on humanistisen tiedekunnan dekaani

Kategoriat: Yliopistoyhteisö

5 responses to “Kysymyksiä rehtoriehdokkaille”

 1. Hyviä kysymyksiä tosiaan! Olisi kiinnostavaa myös kuulla mitä nykyinen rehtori näihin vastaisi.

 2. Hauskoja ja oivaltavia kysymyksiä tosiaan!

  Kun rivien välistä lukee, monien kysymysten takaa löytyy myös tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja.

  Mutta tärkeimmät kysymykset jäivät toki kysymättä. Näitä olisi esimerkiksi:

  Mikä on näkemyksesi niin kutsutusta hankehumpasta?
  Mikä on näkemyksesi nuorten tutkijoiden asemasta?
  Mikä on näkemyksesi Turun yliopistossakin vallitsevasta prekariaatista?

  Yms.

 3. Kun paneelikeskustelu on nyt takana, niin minä rohkenen myös todeta, että Jaakon kysymykset ovat erittäin osuvia. Minuun ne kolahtivat niin hyvin, että sparrasin itseäni viime viikolla kirjoittamalla omat vastaukseni auki. Erinomainen harjoitus ajatusten selkeyttämiseksi! Kiitos, Jaakko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *