Pipetti ja pieniä maljoja.

There is no life like SYS-LIFE!

Turun yliopisto sai viime syksynä yli 3,1 miljoonan euron Marie Curie -rahoituksen SYS-LIFE-tutkijatohtoriohjelmalle, johon rekrytoidaan 22 kansainvälistä tutkijaa. Ohjelman tavoitteena on tieteelliset läpimurrot sydänterveyden ja aivojen tutkimuksessa, sekä tutkijatohtoreiden urakehityksen tukeminen.

SYS-LIFE-tutkijatohtoriohjelman valintatoimikunta on nyt saanut urakkansa päätökseen ja asettanut paremmuusjärjestykseen ensimmäisen hakukierroksen postdoc-tutkijapaikkaa hakeneet. Lääketieteellisessä ja teknillisessä tiedekunnassa sekä PET-keskuksessa jännitetään parhaillaan, millaisia tutkijoita Turkuun on syksyllä tulossa.

Lääke- ja biotieteissä avoinna olevat post-doc -tutkijapaikat ovat yleensä hankkeen etukäteen määrittelemiä ja hyvinkin tarkkaan rajattuja tiettyyn aihealueeseen. SYS-LIFEssa on toisin. Hakijaryhmänä ovat tutkijakollegiumin tapaan itsenäistymisen kynnyksellä olevat tutkijat, jotka tekevät oman tutkijalähtöisen tutkimussuunnitelmansa. Ennen hakemuksen jättämistä he varmistavat, että suunniteltu tutkimus on mahdollista toteuttaa Turussa. Löytyykö täältä tarvittavat tutkimuslaitteet? Pääseekö tutkija varmasti käsiksi haluamiinsa aineistoihin? Valmis hakemus lähtee sitten ulkoiseen laatuarviointiin asiantuntijoille. Valintaprosessi on useaan kertaan innostanut SYS-LIFEn hankehallintoa tutkiskelemaan omaa sisintään aidon byrokraattiasenteen löytämiseksi, koska tasapuolinen ja läpinäkyvä valinta on toteutettu noudattamalla pilkuntarkasti hankkeen Grant Agreementia.

Tarjottuaan ensin hakijoille moniosaisen ja koko kevään kestäneen hakijakokemuksen, SYS-LIFEn vastuulla on nyt antaa uusille tulokkaille vastineeksi parhaat mahdolliset lähtökohdat tutkijanuran edistämiseen. Marie Curie -tutkijatohtoripaikat ovat erittäin arvostettuja ja kilpailtuja, ja SYS-LIFEn tehtävänä on auttaa tutkijoita kiillottamaan osaamisportfolionsa niin kiiltäväksi, että heillä on edessä loistava tulevaisuus. SYS-LIFE etsii jokaiselle tutkijalle oman mentorin, ja järjestää säännöllistä koulutusta mm. tutkimusrahoituksen haussa, tutkimuksen kaupallistamisessa, johtamisessa ja viestimisessä sekä aineistojen hallinnassa. SYS-LIFEn koulutukset ovat avoinna myös muille yliopiston tutkijoille, ja syksyn ensimmäinen SYS-LIFEn tieteellisen kirjoittamisen kurssi on jo täyteen varattu.

Bioaloilla on ollut huolta siitä, että monella postdoc-vaihe tuntuu venyvän liian pitkäksi. Senioritutkijan paikkoja on harvassa, tenurepaikkoja ei aukea tarpeeksi, ja yliopistouralta ei olekaan kovin helppoa ponnistaa teollisuuteen. Kaikki eivät voi jäädä yliopistolle, joten SYS-LIFEen on sisäänrakennettu mahdollisuus tutustua puolen vuoden ajan elämään akatemian ulkopuolella, ja saada vähitellen ujutettua jalkaa vaikka suuren lääketehtaan oven väliin.

Millaisia odotuksia Turun yliopisto uusille SYS-LIFE-tutkijoille sitten asettaa? He tulevat tänne ensisijaisesti tekemään huippututkimusta. Turun ainutlaatuiset kardiometabolisen ja neurotutkimuksen tutkimusaineistot pääsevät kansainvälisten osaajien ja heidän kauttaan syntyvien uusien yhteistyöverkostojen käyttöön. Tutkimukseen tulee tuoreita näkökulmia ja mahdollisuus merkittäviin tieteellisiin läpimurtoihin kasvaa. Uudet tulokset näkyvät lisääntyvinä julkaisumäärinä, ja kääntävät myös kilpaillun tutkimusrahoituksen nousuun.

Innovaatioilmapiiri kaipaa myös piristystä. Lääketieteellisen tiedekunnan keksintöilmoituksista on krooninen pula, mutta SYS-LIFEn tutkijat saapuvat paikkaamaan tilannetta ja voivat käyttää pienen proof-of-concept -rahan testatakseen tutkimuksensa hyödyntämispotentiaalia. Parhaita ideoijia kannustetaan jatkamaan kohti lääketieteellisen tiedekunnan BlueSkies-innovaatiorahoitushakua, SparkFinlandin tarjoamaa mentorointia ja Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksia. SYS-LIFEn tutkijat auttavat kukin omalta osaltaan nostamaan Suomen jähmettynyttä TKI-kenttää kilpailukykyisemmäksi tuodessaan Varsinais-Suomeen laadukasta tiedettä ja korkeasti koulutettua osaavaa työvoimaa.

Eeva Rainio ja SYS-LIFE-tiimi

> Lue lisää SYS-LIFE-tutkijatohtoriohjelmasta

Categories: Koulutus, Tutkimus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *