Astetta synkempi kuva-analyysi

Alla oleva huumevastaisen internet-sivuston theantidrug.comin julkaisema juliste varoittaa huumeiden vaaroista etenkin nuorison kohdalla. Kuvan pääosassa on kokolattiamatolla lepäävä, ojennettu käsi, jonka kämmen on veltosti kääntyneenä ylöspäin. Käsi myös näyttäisi olevan melko nuoren ihmisen käsi, korostaen kuvan sanomaa nimenomaan nuorison huumeiden käytöstä.

Kuva: theantidrug.com

Sommittelu

Kuva on rajattu niin, että julisteen keskellä näkyy kämmen, jonka vierellä on huumeruisku sekä pillereitä. Käsi on sommiteltu keskelle kuvaa, kun taas ruisku ja pillerit ovat enemmän etualalla, melkein tyrkyllä katsojalle – katsoja ei voi siis erehtyä, etteikö kyseessä olisi huumeisiin liittyvä juliste. Kaikesta tästä voimme päätellä, että kuvassa oleva henkilö on vähintäänkin tajuton ja ottanut yliannostuksen.

Kuvateksti ja tematiikkaa

Kuvateksti kuitenkin paljastaa, että kuvan käsi kuuluu 21-vuotiaalle Thomakselle, joka on ottanut yliannostuksen ja menehtynyt. Nämä yksityiskohdat tekevät kuvan kädestä henkilön, mikä vetoaa tunteisiin – etenkin kun kyseessä on nuori henkilö näinkin traagisessa asemassa. Kuvateksti leikittelee myös videopeliteemalla ja yhdistelee huume- ja videopelisanastoja, mikä on osuva valinta, jos halutaan vedota nuorisoon. Teema viittaa myös siihen, että nuoriso saattaa leikkiä huumeilla ja riskeeraa samalla elämänsä. Kuvateksti antaa ymmärtää, että huumeilla pelatessa ei saa tarvittaessa mahdollisuutta uuteen elämään, kuten videopeleissä.

Värimaailma ja valaistus

Kirkas, vihreä teksti hyppää silmille tummaa taustaa vasten. Teksti onkin julisteen ainoa värikäs elementti – muuten kuvan värimaailma on hyvin neutraali. Vihreä saattaa edustaa sekä terveyttä että sairautta, mutta tässä yhteydessä uskon sen edustavan huumeiden tuomaa sairautta. Toisaalta se saattaa edustaa myös kasvua ja uudistumista, mikä sopisi tähän kontekstiin myös hyvin siinä mielessä, että kyseisestä elämäntyylistä voi myös päästä eroon. “Myrkynvihreä” sopii myös sekä huume- että peliteemaan. Kuvan valaistus on myös oikein synkkä, mikä kuvaa myös huumeiden käytön tuomaa synkkyyttä. Vastapainona kuvassa esiintyvä kohdistettu valo voisi kuvata toivon pilkettä.

Symboleja ja semiotiikkaa

Ruisku on samassa linjassa käsivarren kanssa, luoden symmetrisyyttä ja rauhaa kuvan tunnelmaan. Kuvan tunnelma on muutenkin rauhallinen ja pysähtynyt, mikä kuvaa yliannostuksen ottaneen, kuvassa olevan henkilön tilaa. Kuva välittää ajatuksen siitä, että vaikka huumeiden käyttäminen ja sen tuoma elämäntyyli saattaa olla hyvinkin kaoottista, se saattaa johtaa peruuttamattomaan ja lopulliseen pysähdykseen.

Koska kuvassa oleva käsi on ojennettuna oikealle kohti valoa, kuvaa voisi myös tulkita niin, että käsi kurottaa kohti valoisampaa tulevaisuutta. Kenties tällä viitataan siihen, että huumekoukusta voi kuitenkin päästä eroon – ehkä kuvassa esiintyvällä henkilöllä oli toivoa tulevaisuudelle, kunnes olikin jo liian myöhäistä. Toisaalta ojennettu käsi ja avoin kämmen saattavat olla vailla apua ulkopuoliselta. Sen sijaan ruisku osoittaa vasemmalle hämärämpään, symboloiden synkkää, huumeiden täyteistä menneisyyttä.

Yhteenveto

Kyseisen mainosjulisteen tarkoituksena on vedota tunteisiin ja korostaa huumeiden käytön karuimpia puolia. Kuva on kieltämättä hyvinkin traaginen ja järkyttävä – mutta juuri se tekee siitä vaikuttavan. Kaikin puolin tästä synkästä kuvasta voimme todeta sen verran, että vaikka se on melko yksinkertainen, sisältöä ja pohdittavaa siinä on kuitenkin valtavasti.

Tämän harjoituksen jälkeen

  • tiedän kuva-analyysin erilaisia lähestymistapoja.
  • ymmärrän väripsykologian perusteet.
  • voin soveltaa oppimaani jatkossa, kun luon tai kohtaan erilaista visuaalista sisältöä.
  • pohdin, kuinka laskelmoitua visuaalinen sisältö yleisesti ottaen on.

Lähteet:

Luomajoki, Niina. 2019. ”Väripsykologiaa brändinäkökulmasta”. https://www.wtfdesign.fi/blogi/varipsykologiaa-brandinakokulmasta

Oksanen, Johanna. 2018. ”Matka kuvien ytimeen: Semiotiikka ja kuvallisen merkityksen rakentuminen”. STT Viestintäpalvelut. https://www.viestintapalvelut.fi/blogi/visuaalinen-viestinta-semiotiikka-kuvallinen-merkitys

Theantidrug.com: “Game Overdose”. Poimittu sivustolta: Crowley, Julian. 2011. “13 Most Disturbing Anti Drugs Ads”. https://www.businesspundit.com/13-most-disturbing-anti-drugs-ads/

Yksi vastaus artikkeliin “Astetta synkempi kuva-analyysi”

  1. Analysoit kuvaa yksityiskohtaisesti ja monipuolisesti monista eri kuvan analysoinnin näkökulmista. Erityisesti kuvan sisältöä ja sommittelua kuvaat tarkkaan. Teet analyysisi perusteella loogisia olettamuksia kuvaan upotetuista viesteistä. Löydät kuvasta monipuolisia merkityksiä, kuten videopeliteeman ja oikealle ojennetun käden, joka voi symboloida esimerkiksi tulevaisuutta ja avun pyytämistä.

    Värimaailman analyysisi on osuvaa valaistuksen ja värivalintojen tarkastelua. Analyysissäsi vihreä väri voi edustaa sekä terveyttä että sairautta, mutta kuvan aihe huomioiden sairauden teema korostuu. Vihreä väri tummalla taustalla voisi olla myös viittaus vanhoihin videopeleihin, joissa grafiikka esitettiin ”myrkynvihreällä” mustaa taustaa vasten.

    Lisäksi käytät kirjoituksessasi verkkotekstille tyypillisiä korostuksia ja väliotsikoita, jotka tekevät tekstistä helposti luettavaa ja silmäiltävää. Kirjoitustyylisi on myös miellyttävän kepeä. Lukukokemus ei tunnu liian raskaalta kiireiselle verkkoselailijalle.

    Olet saanut kuvasta paljon irti! Erityisen mielenkiintoisena pidin huumeiden asettelua painottuen vasempaan reunaan eli menneeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *