“Sigrid Helmi Helin” ja “Aune Martta Laine” (Tekijä: Tiina Tommila)

Sigrid Helmi Helin

Sigrid on syntynyt 1878. Hän avioituu miehensä kanssa 18-vuotiaana ja elää onnellisessa liitossa kunnes mies kuolee rintamalla 1918. Näin ollen suurehko tila ja kaksi tytärtä jäävät Sigridin yksin hoidettaviksi. Sigridin isä on kotoisin Ruotsista, jossa koko perhe vieraili usein. Sodan alkaessa vanhemmat pohtivat muuttoa Ruotsiin, mutta koska Sigridin mies Eino ei ollut halukas lähtemään, jäi pari Suomeen. Vuoden 1918 tapahtumien jälkeen Sigrid kokee velvollisuudekseen auttaa suojeluskuntaa tavalla tai toisella, joten hän päätyy tukijoukkoihin, enimmäkseen muonituksesta huolehtimaan. Sigrid on opiskellut nuorena saksaa yliopistotasolla, mutta päätynyt kuitenkin takaisin Poriin nuoruuden heilansa luo. Sigrid on luonteeltaan vastuuntuntoinen, mutta lievästi hemmoteltu: elämä on ollut hyvää perheen ainoalle lapselle, jonka vanhempien varallisuus on taannut tälle hyvät olot.

Aune Martta Laine

Aune syntyi vuonna 1882, ja meni naimisiin vuonna 1898, vain 16-vuotiaana. Hänellä on kolme poikaa ja yksi tytär, joista jälkimmäinen on aviottomasta suhteesta. Tämä on tarkoin varjeltu salaisuus, jonka vain Aune itse sekä mies Matti tietävät. Aune potee asiasta edelleen aika ajoin tunnontuskia. Koska perheen rahallinen tilanne on muutenkin heikko, yrittää Aune hankkia lisätienistejä punakaartin huoltojoukoissa. Hän osaa jotenkuten lukea, mutta ei kirjoittaa. Luonteeltaan Aune on heikkohermoinen, mutta varsin yritteliäs sekä toimelias. Sota on vaikuttanut asiaan heikentämällä stressinsietokykyä entisestään.

Sigrid & Aune

Sigridillä ja Aunella on yhteistä historiaa: molemmat olivat samassa samalla vanhallapiialla hoidettavana Aunen äidin tehdessä pitkiä työpäiviä ja Sigridin vanhempien lomaillessa yhdessä Ruotsissa. Aune oli pelokas lapsi, jota Sigrid rakasti kuin omaa siskoa, jota hän ei koskaan saanut. Naisten tiet eroavat vasta Sigridin lähtiessä opiskelemaan Helsinkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *