Museo osana yhteisöä

Mikä on museon tarkoitus? Toimiiko se pelkästään tiedon välittäjänä, jonka läpi passiivisesti kulkevat? Voisiko se vaikuttaa laajemmin ja tarjota muutakin kuin tietoa historiasta? Nämä kysymykset nousevat esille, kun tarkastellaan Turun Historian ja tulevaisuuden museota ja ihmisten toiveita uutta museota kohtaan. 

Suunnitteilla oleva museo ei ole Linnaniemen alueen ensimmäinen. Forum Marinum on jo vuosia toiminut alueella ja Turun linna vielä sitäkin pidempään. Läheisinä ajanvietto paikkoina asukkaiden on ollut helppo piipahtaa niihin. Tämän seurauksena ovat ne omaksuneet roolin, joka menee yli pelkän historian esittelemisen. Etenkin Forum Marinum on ollut aktiivinen toimija tämän suhteen.  

Alue, johon Historian ja Tulevaisuuden museo tullaan suunnitelmien mukaan sijoittamaan. Turun Linna näkyvissä oikealla. Kuva: Kanerva Kuitu 

Asukkaiden haastatteluissa tulee tämä paikallisten ja museoiden välinen vuorovaikutus hyvin esille. Forum Marinum esimerkiksi, on lapsiperheille mieluisa käynti kohde. Siellä voi matalalla kynnyksellä käydä ja museo on panostanut lasten leikkialueeseen, joka on suosittu kohde itsessään. Myös Linnanpuisto on suosittu asukkaiden keskuudessa. Sitä pidetään rauhallisena ja mukavana ajanviettopaikkana.  

Asukkaat toivovat Historian ja tulevaisuuden museolta samanlaista, yhteisöä palvelevaa toimintaa. Uusi museo pystyisi elävöittämään aluetta ja tuoda huomiota etenkin viereiselle Linnanpuistolle. Museolta toivotaan myös matalan kynnyksen palveluita ja vuorovaikutusta asukkaiden kanssa, samaan tapaan kuin Forum Marinum on onnistuneesti tarjonnut. Esimerkiksi kahvilat mainittiin lisäpalveluna, jota uusi museo voisi tarjota. 

Näistä haastatteluista nousee esille ajatus siitä, kuinka Turun linna, Forum Marinum ja Historian ja tulevaisuuden museo voivat tulevaisuudessa luoda yhtenäisen kulttuurikeskittymän Ajatus laajemmista palveluista on ollut esillä jo Historian ja tulevaisuuden museon suunnitelmissa alusta saakka. Tässä mielessä jää sitten nähtäväksi, kuinka se vastaa asukkaiden omia toiveita ja odotuksia, etenkin verrattuna jo olemassa olevaan toimintaan. 


Teksti: Tuomas Korhonen

Lähteet: 

Hyvinvoiva Linnakaupunki –hankkeen kävelyhaastattelut 2023 

https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/htm_konsepti_suomi.pdf 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *