Viestintä on jatkuvassa muutoksessa oleva käsite. Esimerkiksi työelämässä viestintä ei enää ole vain yksisuuntaista ylhäältä alas -tiedottamista vaan työyhteisöissä on siirrytty kohti keskustelevampaa ja monisuuntaista viestintää, johon kaikki voivat osallistua. Työyhteisöviestinnän uusi aika puhututtaa, sillä toimivan viestinnän merkitys on suuri. Toimiva viestintä takaa esimerkiksi sen, että työtehtävien kannalta tärkeä tieto on kaikkien saatavilla ja sillä vahvistetaan myös yhteishenkeä ja kehitetään työyhteisöä. Viestinnän muutos luo myös uusia mahdollisuuksia ja haasteita työyhteisöille ja näitä käsittelen seuraavissa kappaleissa.

Kuva: Pixabay

Viestinnän muutoksen luomat mahdollisuudet

Viestinnän muutoksesta puhuttaessa esiin nousevat siihen liittyvät megatrendit, joilla on olennainen rooli viestinnän muutoksessa. Yksi viestinnän megatrendeistä on digitalisaatio, joka on ollut osa jokapäiväistä elämäämme jo pitkään ja, jonka merkitys on korostunut varsinkin nyt koronaviruspandemian aikana. Digitalisaatio on luonut erityisesti työelämään uusia mahdollisuuksia. Se helpottaa ja sujuvoittaa työyhteisöjen sisäistä vuorovaikutusta ja luo työntekijöille enemmän vaikutusmahdollisuuksia ja osallisuudentunnetta. Se myös monipuolistaa työskentelytapoja. Työntekijöiden ei esimerkiksi enää tarvitse olla fyysisesti samassa tilassa työskennelläkseen tiimissä. Digitalisaatio mahdollistaa siis monipaikkaisuuden, joka on myös yksi viestinnän megatrendeistä. Kolmantena megatrendinä haluan mainita globalisaation, jonka ansiosta työyhteisöistä on tullut ja tulee yhä enenevässä määrin monikulttuurisempia ja monikielisempiä.

Viestinnän muutoksen luomat haasteet

Viestinnän muutokseen liittyy uusien mahdollisuuksien lisäksi myös monenlaisia haasteita. Teknologiasidonnaisuus voi esimerkiksi yksipuolistaa viestintää ja se voi myös jättää osan ihmisistä tiedon ulkopuolelle. Tämä saattaa johtua puutteellisesta osaamisesta, negatiivisista asenteista teknologiaa kohtaan tai siitä, ettei kaikilla ole mahdollisuutta päästä digilaitteiden äärelle. Olisikin tärkeää pitää huolta siitä, ettei ketään unohdeta viestinnän ulkopuolelle. Globalisaation aikaansaama työyhteisöjen monikulttuuristuminen tuottaa myös omat haasteensa organisaatioiden tasapainotellessa eri kielten ja viestintäkulttuurien keskellä. Monikulttuurisissa organisaatioissa tulisi pitää erityisesti huolta siitä, että kaikilla on hyvät vaikutusmahdollisuudet ja, että kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet päästä käsiksi tietoon ja viestintään.

 

Tämän harjoituksen jälkeen

  • tiedän, miten perustaa blogi WordPressillä.
  • ymmärrän viestinnän ja työyhteisöviestinnän keskeisiä käsitteitä ja lisäksi ymmärrän, mistä hyvä verkkoteksti koostuu.
  • voin soveltaa oppimaani opinnoissani ja työelämässä.
  • pohdin, miksi minusta tuntui tällä kertaa erityisen haastavalta kirjoittaa tällainen lyhyt verkkoteksti. Ehkä viestinnän muutos on aiheena niin laaja, että en oikein tiennyt, miten tiivistäisin kaiken olennaisen niin että tekstin punainen lanka ei kuitenkaan katoaisi.

Lähteet:

Juholin, Elisa. 2017. Communicare! Viestinnän tekijän käsikirja. 118-121.

Kalpio, Anna. 2022. Työyhteisöviestinnän harjoituskurssi: Verkkoviestintä ja portfolio.