Vaalikokous ja esitelmä silakkatutkimuksesta

TEKSin vaalikokous, johon sisältyvät sääntömääräiset asiat, pidetään Turun yliopistolla
maanantaina 2.12.2024 klo 18.00 alkaen. Paikkana on perinteinen Biologian seminaarihuone (Natura 215).

Kokousesitelmän pitää dosentti Marjut Rajasilta aiheesta ”Neljä vuosikymmentä Seilin silakkatutkimusta”. Silakkatutkimus on ollut 60 vuotta toimineen Saaristomeren tutkimuslaitoksen lippulaivahankkeita. Silakka on myös vahvasti poliittinen eläin. Viimeksi kesällä 2023 Euroopan komissio esitti silakan kohdennetun kalastuksen kieltämistä Suomen lähivesillä.

Vieraslaji-ilta Turun kaupunginkirjastossa 29.8.2024

Kaupunginkirjasto ja Turun Eläin- ja Kasvitieteellinen Seura järjestävät Itämeri-päivän kunniaksi vieraslaji-illan, johon yleisöllä on vapaa pääsy. Vieraslajit ovat ihmisen tietoisesti tai tahattomasti uusille alueille levittämiä lajeja, joista voi aiheutua haittaa niin alkuperäiselle luonnolle kuin ihmisen toiminnalle. Vieraslajeja ovat esimerkiksi merirokko, minkki, kiehkuravesirutto ja jättiputket. Paneelin asiantuntijoina ovat ryhmäpäällikkö Leena Lehtomaa (ELY-keskus), emeritusprofessori Erkki Leppäkoski ja ympäristönsuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala (Paimion kaupunki). Paneelin juontaa dosentti Timo Vuorisalo. Kuulijoilla on mahdollisuus esittää asiantuntijoille kysymyksiä vieraslajeihin ja niiden torjuntaan liittyen.

Aika ja paikka: Turun kaupunginkirjaston tapahtumatila Studio, torstaina 29.8.2024 klo 18.00-19.30

Keväinen puistokävely 28.5.2024

Keväinen puistokävely Turun kulttuurimaisemassa. Tervetuloa tutustumaan Vanhan Suurtorin ympäristön ja Aurajokirannan puistomaisemiin ja kaupunkiluontoon Turun kaupungin puuasiantuntija Aki Männistön opastuksella tiistaina 28.5.2024. Kokoontuminen klo 17.00 Brahenpuistossa Pehr Brahen patsaan aukiolla. Kierroksen kesto on runsas tunti. Puistopuiden ja muiden istutusten ohella havainnoimme luonnollisesti myös kaupunkiluontoa, etenkin lintuja. Lintuoppaana toimii Timo Vuorisalo. Kaikki seuran jäsenet perheineen ja ystävineen ovat tervetulleita. Mukaan mahtuu kuitenkin vain noin 30 osallistujaa. Ilmoittaudu siis hyvissä ajoin eli 27.5. klo 12.00 mennessä Timo Vuorisalolle (timovuo@utu.fi).

Hyönteiskerhon kokous

Seuraava hyönteiskerhon kokous on ke 24.4.2024 klo 18.00. 
Paikka: Turun yliopisto, Natura 2. krs, seminaarihuone (no. 215)

Ohjelmassa on kolme lyhyempää esitystä:
Pasi Virta: Klooratut hiilivedyt perhosten kestopyydysten myrkkyinä.
Antti Haarto: Aarteita rysien pohjilta.
Veli-Matti Mukkala: Projekti Ruissalo – ne parhaat kovakuoriaiset. Lisäksi Janne Jokinen saattaa kertoa projektin parhaista perhoshavainnoista.

Halukkaat kokoontuvat ennen kokousta syömään, paikka: ravintola Zhong Hua, Hämeenkatu 10, klo 16:30.

Vuosikokous

Seuran vuosikokous pidetään Turun yliopistolla Biologian seminaarihuoneessa maanantaina 25.3.2024 klo 18.15 alkaen. Seminaarihuone (SH215) sijaitsee Natura-rakennuksen 2. kerroksessa. Kokousesitelmän pitää ympäristöntutkija, lehtori ja seuran uusi puheenjohtaja Timo Vuorisalo otsikolla ”Turkuun istutetut eläimet”. Esitelmän aihe liittyy Timon pitkäaikaiseen kiinnostukseen Turun kaupunkieläimistön kehitystä kohtaan. Turkuun istutettuja eläimiä ovat muun muassa fasaani, kanadanhanhi ja valkohäntäkauris.

Lisäksi kokouksessa käsitellään perinteiseen tapaan normaalit vuosikokousasiat. Kokousta voi seurata etäyhteydellä osoitteessa https://meet.jit.si/TEKS.

TEKS 100-vuotisjuhlat

TEKS:in 100-vuotista taivalta juhlistettiin lauantaina 2.12.2023, päivälleen 100 vuotta seuran perustamisen jälkeen Ravintola Suomalaisessa Pohjassa. Juhlissa mm. kuulimme tervehdyksen seuran pitkäaikaiselta puheenjohtajalta Kalle Ruokolaiselta zoomin välityksellä Tanskasta, seuran uuden puheenjohtajan Timo Vuorisalon esitelmän TEKS:in retkistä 1940 ja 1950 luvuilla kuvilla höystettynä sekä Pekka Niemelän mainion juhlapuheen. Heikki Minn viihdytti juhlijoita musiikkiesityksellä.

Kevään 2022 ohjelma julkaistu

Kevään ohjelmassa on luvassa kaksi kokousta. 14.3. pidettävän vuosikokouksen kokousesitelmä käsittelee kasvikattojen mahdollisuuksia luontokadon torjumisessa. 11.4. puolestaan kuulemme keisari Fredrik II hohenstauffilaisen merkityksestä länsimaiselle kokeelliselle luonnontieteelle. Lisätietoja ohjelmasta löytyy Toiminta-sivulta.