Minisymposio epigenetiikasta!

Ensi viikon tiistaina 26.11. järjestetään TEKS:n perinteinen minisymposio Turun yliopiston Natura-rakennuksen luentosalissa XIV klo 16.15–19.00. Symposion aiheena on viime vuosikymmenen aikana yhä paremmin tutkittu ja ymmärretty epigeneettinen periytyminen. Tilaisuudessa kolme suomalaista epigenetiikan asiantuntijaa kertoo tämän ilmiön periaatteista ja niiden soveltamisesta ajankohtaiseen tutkimukseen. Katso sympparin ohjelma täältä.

Syksyn ohjelma päivitetty!

TEKS:n syksyn ohjelma on nyt lyöty lukkoon, ja voit käydä tutustumassa siihen täällä.

Ensimmäinen kokous on jo ensi maanantaina eli 30.9., jolloin Turun yliopiston biologian laitoksen uusi genetiikan apulaisprofessori Teppo Hiltunen kertoo mikrobeista kokeellisen ekologian ja evoluution tutkimusvälineinä.

Mikrobit ovat ihmissilmälle näkymätön, mutta meille kaikille äärimmäisen tärkeä eliöryhmä. Viime vuosina on havahduttu mm. siihen, miten tärkeitä kehossamme elävät mikrobit ovat terveydelle ja miten mikrobit pyörittävät tärkeitä toimintoja lähes jokaisessa tunnetussa ekosysteemissä. Toisaalta mikrobit aiheuttavat useita tauteja, ja antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat suuria ongelmia varsinkin kehitysmaissa. Tätä taustaa vasten mikrobiyhteisöjen ekologian ja evoluution ymmärtäminen on olennaista ihmisen terveyden ja ekosysteemien toiminnan ymmärtämisen kannalta.

Hiltunen on selvittänyt esimerkiksi sitä, miten ekologiset vuorovaikutukset vaikuttavat antibioottirestenttiyden antavan plasmidin leviämiseen bakteeriyhteisössä (linkki julkaisuun).  Ryhmä tutkii myös syanobakteerien eli sinilevien virusten mahdollisia vaikutuksia syanobakteerien populaatiodynamiikkaan ja sinileväkukintoihin. Hiltusen tutkimusryhmän sivut löydät täältä.

Kasvilajiston inventointiretki la 6.7.!

TEKS järjestää Turun kasvit -hankkeeseen liittyen lauantaina 6.7. (huomaa muuttunut päivä!) klo 8.00–18.00 maastoretken, jonka tarkoituksena on inventoida Brinkhallin kartanon ympärille sijoittuva neliökilometrin ruutu kertaalleen. Katso lisätiedot täältäOsallistujia pyydetään ilmoittautumaan sähköpostitse Seuran puheenjohtajalle Kalle Ruokolaiselle (kalle.ruokolainen [at] utu.fi). Retkelle on säävaraus, eli huonon sään sattuessa retki siirretään toiselle päivälle. Tästä tiedotetaan osallistujille ensisijaisesti sähköpostitse.

 

Kesäkuun retkeilyjä

TEKS:n kevätretki Saarenmaalle Viroon peruuntui harmillisesti osanottajien vähyyden vuoksi, joten yritämme ensi vuonna uudestaan.

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä mahdollisuuksia lähempänä tehtäviin opastettuihin luontoretkiin on kesällä enemmän kuin runsaasti! Kannattaa tarkistaa esimerkiksi Suomen Luonnonsuojeluliiton retkitarjonta ja lähiluontoretkiä varten erityisesti 50 vuotta täyttäneen SLL:n Varsinais-Suomen piirin luontoretkisarja, joka alkaa 5.6. Kaarinan Järvelän kosteikolta. Erityisesti linnuista kiinnostuneiden kannattaa seurata Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen retkikalenteria, josta löytyy tietoa mm. lintukävelyistä ja torniopastuksista.

Eikä unohdeta vielä yhtä TEKS:n organisoimaa kesätapahtumaa:

KASVILAJISTON INVENTOINTIRETKI 29.6.2019

TEKS järjestää Turun kasvit -hankkeeseen liittyen lauantaina 29.6. klo 8.00–18.00 maastoretken, jonka tarkoituksena on saada ainakin yksi tai ehkä useampikin neliökilometrin ruutu inventoitua kertaalleen. Liikkeelle lähdetään Ylioppilastalon edessä olevalta parkkipaikalta (Rehtorinpellonkatu 4a). Kohdepaikka on vielä tarkemmin määrittelemätön, mutta se tullaan valitsemaan siten, että inventointia tehdään alueella, jonne muutoin ei tulisi niin helposti lähdettyä. Alustavat ilmoittautumiset Seuran puheenjohtajalle Kalle Ruokolaiselle sähköpostitse vaikka heti ja sitovat ilmoittautumiset tiistaihin 25.6. mennessä.

Retkiä, retkiä!

KEVÄTRETKI Saarenmaalle 30.5.–2.6.2019

TEKS:n kevätretki suuntautuu tällä kertaa Saarenmaalle Viroon. Oppaina matkalla toimivat Roland Võsa ja Jarmo Korteniemi. Retkellä keskitytään niin Saarenmaan lintuihin, kasveihin kuin geologiaankin. Lisätietoa ja ohjeet retkelle ilmoittautumiseen voit ladata tästä!

Retkelle mahtuu vielä, ilmoittautua voi aina tiistaihin 30.4. asti!!!

 

KASVILAJISTON INVENTOINTIRETKI 29.6.2019

TEKS järjestää Turun kasvit -hankkeeseen liittyen lauantaina 29.6. klo 8.00–18.00 maastoretken, jonka tarkoituksena on saada ainakin yksi tai ehkä useampikin neliökilometrin ruutu inventoitua kertaalleen. Liikkeelle lähdetään Ylioppilastalon edessä olevalta parkkipaikalta (Rehtorinpellonkatu 4a). Kohdepaikka on vielä tarkemmin määrittelemätön, mutta se tullaan valitsemaan siten, että inventointia tehdään alueella, jonne muutoin ei tulisi niin helposti lähdettyä. Alustavat ilmoittautumiset Seuran puheenjohtajalle Kalle Ruokolaiselle sähköpostitse vaikka heti ja sitovat ilmoittautumiset tiistaihin 25.6. mennessä.

Turun kasvikartoitus ja seuraava kokous

Seuraava kokous järjestetään maanantaina 1.4. klo 18.15 alkaen. Kokousesitelmän pitää Turun yliopiston väitöskirjatutkija Jussi Lampinen aiheesta “Turun kasvilajiston kartoitus“. Suomessa mm. Helsingin, Vantaan ja Oulun kaupungeilla on oma kirjan muodossa julkaistu kasvilajistokartoituksensa. Nyt Turussakin on lähtenyt liikkeelle Jussi Lampisen johdolla kaupunkikasviston kartoitushanke, jossa myös TEKS on vahvasti mukana.

Tarkempi esittely kartoitushankkeesta löytyy täältä, sivulta löydät myös ohjeet kartoitukseen osallistumiseen!

Kevään ohjelma ja jäsenmaksut

Kevään kokousten ohjelma on lyöty lukkoon ja voit tarkistaa sen täältä.

Ensimmäistä kokousta odotellessa on hyvä hoitaa TEKS:n jäsenmaksu pois mielestä – kas näin se tapahtuu! Vuosijäsenmaksu on 15 €, opiskelijoille 7,50 €. Maksu suoritetaan Turun Eläin- ja Kasvitieteellisen Seuran tilille FI46 4309 0010 4696 82. Käytäthän maksaessasi viitenumeroa 01614, kiitos.

 

Kevätretki Saarenmaalle 30.5.–2.6.2019

TEKS:n kevätretki suuntautuu tällä kertaa Saarenmaalle Viroon. Oppaina matkalla toimivat Roland Võsa ja Jarmo Korteniemi. Retkellä keskitytään niin Saarenmaan lintuihin, kasveihin kuin geologiaankin. Lisätietoa ja ohjeet retkelle ilmoittautumiseen voit ladata tästä! Retkelle mahtuu 25 henkeä ja ilmoittautuminen päättyy 28.2.

Esitys ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta Amazoniassa 29.4.

TEKS:n kevään 2019 ohjelma on vielä suunnittelun asteella, mutta tässä tiedoksenne Valamon ystävät ry:n järjestämä mainio tapahtuma!

Professori Ilari E. Sääksjärvi pitää maanantaina 29.4. klo 17.30 alkaen esitelmän “Ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus Amazoniassa – uskomuksia, myyttejä ja tietoa” Turun ortodoksisen kirkon viereisessä seurakuntasalissa Valamon ystävät ry Turun paikallisosaston kutsusta. Tapahtuman aluksi on kahvi- ja teetarjoilu, josta on tapana antaa 5 euroa Valamon luostarin tukemiseen. Paikka Yliopistonkatu 19 B on esteetön eli taksilla pääsee pihalle aivan oven eteen, jossa on myös pyörätuoliramppi. Tervetuloa keskustelemaan!