Turun Eläin- ja Kasvitieteellisen Seuran tavoitteena on herättää ja ylläpitää eläin- ja kasvitieteellistä harrastusta, edistää biologisten tieteiden tutkimusta ja luonnontuntemusta sekä luonnon- ja ympäristönsuojelua. Tavoitteen saavuttamiseksi TEKS järjestää kaikille avoimia kokouksia esitelmineen vähintään viisi kertaa vuodessa. Vuosittain järjestetään myös tieteellinen symposio, jonne kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Lisäksi TEKS tekee retkiä sekä kotimaisiin että ulkomaisiin kohteisiin.
Seuran toiminnasta ilmoitetaan jäsenille jäsentiedotteissa, lisäksi tapahtumista tiedotetaan näillä sivuilla ja Seuran Facebook-sivuilla sekä eri viestimissä (esim. Turun yliopiston www-sivut ja Turun Sanomien Menovinkit). Menneisiin tapahtumiin ja aiempaan toimintaan voit tutustua tästä.
Seuran tapahtumat ovat kaikille avoimia, tervetuloa mukaan!
KEVÄÄN 2023 OHJELMA
KOKOUKSET
Keväällä järjestetään kaksi kokousta, joihin voi osallistua joko paikan päällä Turun yliopiston Natura-rakennuksen toisen kerroksen seminaarihuoneessa (no. 215) tai etäyhteydellä tämän linkin kautta: https://meet.jit.si/TEKS. Osallistuminen ei edellytä kirjautumista.
Maanantaina 13.3. klo 18.15, vuosikokous. Kokousesitelmän pitää Turun yliopiston väitöskirjatutkija Kimmo Kaakinen aiheesta “Glyfosaatti vaarana pölyttäjähyönteisille?“. Hyönteispölyttäjien määrä on vähentynyt maailmanlaajuisesti ja yhtenä syynä tähän on esitetty jatkuvasti lisääntyvää kemikaalien käyttöä. Yleisesti kasvinsuojeluaineissa käytettävää glyfosaattia on aiemmin pidetty vaarattomana muille kuin kasveille, mutta tuoreet tutkimukset ovat herättäneet huolta sen vaikutuksista ei-kohde-eliöille, kuten hyönteispölyttäjille. Esityksessä tutustutaan pölyttäjiin, glyfosaattiin ja tuoreisiin tutkimuksiin aiheesta.
Maanantaina 17.4. klo 18.15, kuukausikokous. Kokousesitelmän pitää Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen yksikön professori Kari Saikkonen otsikolla “Valoa ilmastonmuutostutkimukseen“. Ilmaston muuttuminen ohjaa lajeja maapallolla levittäytymään yhä lähemmäs napoja. Auringon valon vuodenaikaisuus ei sen sijaan muutu ja siihen napoja kohti levittäytyvien lajien on jollain tavoin sopeuduttava. Kari Saikkonen kertoo esityksessään myös tämänvuotisista kokemuksistaan Antarktiksella.
MINISYMPOSIO “Tulevaisuuden ruoka” 26.1.2023
TEKS:n perinteinen minisymposio järjestetään torstaina 26.1. klo 16.15-18.10 Turun yliopiston Natura-rakennuksen kolmannen kerroksen luentosalissa XIV.
Pienoissymposion ohjelma:
- 16.15-16.50 “Voiko solumaatalous parantaa ruokajärjestelmien ympäristökestävyyttä?” – Hanna L. Tuomisto, Helsingin yliopisto
- 16.50-17.20 “Planetaarinen ruokavalio – erityispiirteet ja terveysvaikutukset” – Kati Hanhineva, Turun yliopisto
- 17.20-17.40 kahvitauko
- 17.40-18.10 “Ruokajärjestelmä sopeutuu – jälkijunassa vai ennakoiden?” – Hanna Mattila, ympäristöministeriö
Tervetuloa kuuntelemaan punnittuja puheenvuoroja tulevaisuuden ruoasta – tilaisuuteen on vapaa pääsy!