Yliopistolaisia lettukesteillä pitkän pöydän ääressä yliopiston päärakennuksen edessä

Yliopiston hyvinvointiviikko korostaa jokaisen yliopistolaisen oikeutta tasapainoiseen opiskelu- ja työyhteisöön

Lokakuun 10. päivä on vietetty Maailman mielenterveyspäivää jo vuodesta 1992 lähtien. Teemapäivän tarkoituksena on ollut lisätä tietoisuutta mielenterveydestä sekä edistää avointa keskustelua mielen hyvinvoinnista. Turun yliopistossa teemapäivä toimii ankkurina aina syksyisin pidettävälle hyvinvointiviikolle, jota yliopiston hyvinvointipalvelut ja Mielen päällä -toiminta koordinoivat.  

Tänään Maailman mielenterveyspäivänä viisikymmentä yhteisömme jäsentä viettävät parhaillaan yhdessä aikaa EC2U:n kanssa yhteistyönä toteutetulla retkellä Paimion parantolaa ympäröivässä mäntymetsässä rentouttavan aistikävelyn merkeissä. Aiemmin tällä viikolla olemme mm. kokoontuneet pitkän pöydän ääreen yliopistonmäelle lettukesteille, tavanneet Porin kampuksen opiskelijoita taidetuokion merkeissä, pohtineet palautumista opintopsykologi Louise Hellströmin johdolla sekä tutustuneet yliopiston tukipalveluihin ja kolmannen sektorin toimijoihin matemaattis-luonnontieteellisen ja teknillisen tiedekunnan ainejärjestöjen ideoimalla hyvinvointitorin rastiradalla. Hyvinvointiviikolla halutaankin ennen kaikkea vahvistaa ajatusta siitä, että jokaisella Turun yliopiston opiskelijalla, väitöskirjatutkijalla ja työntekijällä on oikeus tasapainoiseen ja hyvinvointia tukevaan opiskelu- ja työyhteisöön ja että meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, että tämä oikeus toteutuu.   

Sujuva arki hyvinvoinnin tukipilarina 

Hyvinvoinnin voidaan katsoa olevan seurausta tasapainoisesta, motivoivasta ja sujuvasta arjesta. Mieli ry:n mukaan mielen hyvinvointi rakentuu: (1) arjen rytmistä, (2) fyysisestä terveydestä ja (3) mielenterveydestä sekä (4) toimivista ihmissuhteista ja (5) mielekkyyden kokemuksesta. Oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta onkin tärkeää, että oma opiskelu ja työ on itselle mielekästä ja merkityksellistä. Samaan aikaan on hyvä huomioida, että asiat, joista olet intohimoinen ja innostunut, voivat toisinaan myös lisätä stressiä, väsyttää ja kuormittaa. 

Pienet tärkeät hetket 

 Maailman mielenterveyspäivä tarjoaa oivan hetken pysähtyä miettimään omaa arkea, sen kuormittavuutta ja vaikutusta omaan hyvinvointiin. Kannustankin sinua seuraavaksi kirjoittamaan listan asioista, jotka tuovat arkeesi mielihyvää, sujuvuutta ja tasapainoa. Entä millaiset asiat arjessasi pikemminkin vievät sinulta energiaa ja siten heikentävät hyvinvointiasi?  

MIELI ry on luonut oivan työkalun, Mielenterveyden käden, joka kuvaa mielen hyvinvoinnista huolehtimista arjessa. Se auttaa tunnistamaan omia fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja sekä huolehtimaan niistä ja vahvistamaan niitä.  

Maailman mielenterveyspäivä muistuttaa, että me kaikki voimme vaikuttaa omaan ja toistemme hyvinvointiin. Arkiset kohtaamiset ja muiden huomioinen luovat pohjan vahvemmalle ja kestävämmälle yhteisölle. Kuulumisten kysyminen ja kuunteleminen voi olla merkittävä tapa osoittaa toiselle, että välitämme. Vaikeina aikoina jo se, että joku pysähtyy kuuntelemaan, voi auttaa keventämään kuormittavia tunteita. Puhuminen ja tunteiden jakaminen vahvistavat yhteisöllisyyttä, ja luovat tilaa avoimelle keskustelulle mielen hyvinvoinnista. Siispä pysähdytään välillä havainnoimaan arjen pieniä tärkeitä hetkiä – niillä voi olla suuri vaikutus hyvinvointiimme.  

Keskustelutukea ja apua on saatavilla:  

On lohdullista tietää, että haastavassa tilanteessa ei tarvitse jäädä yksin. Turun yliopistossa on monipuolisesti tarjolla tukea opintojen edistämiseen. Esimerkiksi MIELI Suomen Mielenterveys ry tarjoaa keskusteluapua niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin ja eri muodoin toteutettuna: puhelimitse, kasvokkain ja etäyhteyksin. Lisäksi yliopiston Mielen päällä -vertaistukitoiminnan tavoitteena on tukea ja vahvistaa opiskelijoiden ja väitöskirjatutkijoiden kokemaa yhteisöllisyyttä, opiskelukykyä sekä hyvinvointia, jottei yksikään opiskelija joutuisi viettämään opiskeluvuosiaan yksin. Meille on tärkeää myös henkilökunnan osaamisen laajentaminen ja syventäminen henkiseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä sekä työkalujen tarjoaminen mahdollisesti haastaviin puheeksiottotilanteisiin. Jo lähemmäs 200 yhteisömme jäsentä on osallistunut Mieli ry:n Mielenterveyden ensiapukoulutuksiin! 

Hyvinvointipalvelut: tukea opintojen edistämiseen  

 MIELI Suomen Mielenterveys ry 

  • MIELI Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111 ja englanniksi perjantaisin klo 9-13 numerossa 925250116
  • Turun kriisikeskus antaa keskusteluapua kasvokkain, etäyhteyksin ja ryhmissä maksutta ja ilman lähetettä.
  • Netissä keskusteluapua tarjoavat MIELI Kriisichat, MIELI Tukisuhde ja nuorille suunnattu Sekasin-chat.

 

Heidi Vuoristo 

Kirjoittaja työskentelee koordinaattorina yliopiston hyvinvointipalveluissa. 

 Lähteet:  

World Mental Health Day – October 10th (wmhdofficial.com)
About the World Mental Health Day – World Mental Health Day (wmhdofficial.com)
Maailman mielenterveyspäivä 10.10.2024 – MIELI ry
Mielenterveyden käsi kertoo mielen hyvinvoinnista – MIELI ry 

Categories: Hyvinvointi, Yliopisto, Yliopistoyhteisö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *