Ladataan...

Events

Tulevat tapahtumat

KULTVAn ohjelma syksyllä 2021

HUOM! Teppo Eskelisen luento Puheenvuoroja utopioista -keskustelusarjassa ke 24.11. klo 14-16 on siirretty Zoomiin muuttuneen koronavirustilanteen vuoksi. Luento pääsee kuuntelemaan tästä linkistä: https://utu.zoom.us/j/66205384191

Miten pysähtyä mielen liikkeiden äärelle ja kuulostella niitä? Mitä tarkoitetaan globaalilla, entä ekososiaalisella sosiaalityöllä? Miten lähiöiden eriarvoisuutta ja yhteisöllisyyttä voidaan tarkastella etnografisen tutkimuksen keinoin? Miten voimme kuvitella ja rakentaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää yhteiselämää ilmastokriisin, kasvavan sosiaalinen eriarvoisuuden, pandemioiden, työn murroksen ja demokratian kriisin määrittelemällä aikakaudella?

Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella toimiva tutkimusverkosto KULTVA paneutuu syksyn 2021 tapahtumissa muun muassa näihin kysymyksiin. Tapahtumat ovat avoinna kaikille kiinnostuneille ja opiskelijat voivat kerätä luentopassimerkintöjä. Merkitse kalenteriisi tapahtumien ajankohdat alla, lämpimästi tervetuloa osallistumaan ja keskustelemaan! Tarkemmat tapahtumatiedot päivitetään lähempänä kunkin tapahtuman ajankohtaa tälle sivulle.

SYYS-LOKAKUU 2021

1.9.-31.10. New Performance Turku & KULTVA: Maria Kananen – Kehokätköilyä-yhteisötanssiteos (Omatoiminen QR-koodirasti Publicumin ja Educariumin edustalla). QR-koodirastin takaa löytyvä Maria Kanasen tanssiteos kutsuu pysähtymään mielen liikkeiden äärelle ja se on kaikkien ohikulkijoiden löydettävissä. Rasti on toteutettu yhteistyössä New Performance Turku –festivaalin kanssa. Lisätietoja täällä.

Ma 4.10. klo 14-16 Globaali sosiaalityö ja ylirajainen hoiva. Verkkoseminaari Zoomissa. Mitä globaalilla sosiaalityöllä tarkoitetaan? Millaisia merkityksiä hoivaverkostot saavat Etelä-Afrikassa ja kuinka ilmasto- ja ympäristökriisi haastavat hoivan? KULTVAn lokakuun teemaseminaari Globaali sosiaalityö ja ylirajainen hoiva pureutuu näihin kysymyksiin. Sosiaalityön väitöskirjatutkijat Elina Laine (TY) ja Saana Raittila (HY) pohtivat yhteisessä puheenvuorossaan kriittisiä näkökulmia globaalin sosiaalityön määritelmiin ja mahdollisuuksiin sekä hoivan ja sukupuolen jäsentymisiin Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa. Raittila tutkii väitöskirjassaan epävirallista dementian hoitoa Etelä-Afrikan maaseudulla ja Laineen tutkimusaiheet paikantuvat sukupuolen merkityksiin sosiaalityössä Tansaniassa. Toisessa puheenvuorossa yliopistonlehtori, dosentti Satu Ranta-Tyrkkö (JY) pureutuu ilmasto- ja ympäristökriisiin hoivan haastajina. Ranta-Tyrkön tutkimusaiheet paikantuvat laajasti muun muassa ekososiaalisen työn näkökulmiin, tulevaisuuden etiikkaan ja paikallisiin sekä globaaleihin jatkumoihin sosiaalityössä. Linkki Zoom-tapahtumaan: https://utu.zoom.us/j/62359822541 Meeting ID: 623 5982 2541

Ohjelma:

Elina Laine ja Saana Raittila Globaali sosiaalityö, sukupuolistunut hoiva ja hoivaverkostot Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa
Satu Ranta-Tyrkkö Ilmasto- ja ympäristökriisi hoivan haastajina.

14.10. klo 12-14 Lotta Junnilainen: Etnografinen tutkimus lähiöissä. Verkkoluento Zoomissa. Luento pureutuu yhteisöllisyyden ja eriarvoisuuden kysymyksiin lähiötutkimuksessa ja pureutuu lähiötutkimukseen etnografisen havainnoinnin näkökulmista. Luento toteutetaan yhteistyössä CaST-tutkimushankkeen kanssa. Lisätiedot päivittyvät syyskuun aikana osoitteeseen https://blogit.utu.fi/kultva/events/ Linkki Zoom-tapahtumaan: https://utu.zoom.us/j/61816055226 Meeting ID: 618 1605 5226

MARRASKUU 2021

Keväällä 2021 käynnistynyt Puheenvuoroja utopioista –keskustelusarja jatkuu marraskuussa kahdella puheenvuorolla. Puheenvuoroja utopioista on KULTVAn ja POLIMA-tutkimushankkeen (Suomen akatemia 2020-2024) yhteinen keskustelusarja, jonka puheenvuoroissa tarkastellaan eri näkökulmista utopioita ja kysytään, kuinka maailma voisi järjestyä toisin; puheenvuorot kytkeytyvät Poliittinen mielikuvitus ja vaihtoehtoiset tulevaisuudet (POLIMA) –hankkeen teemoihin. POLIMA tutkii arkipäivän utopioita sekä pyrkimyksiä kohti vaihtoehtoisia yhteiskuntamuodostelmia ja kestävää tulevaisuutta yhdistäen sosiaalitieteellistä ja taiteellista tutkimusta.

Ma 1.11. klo 14-16 Puheenvuoroja utopioista osa 2: Salome Tuomaala-Özdemir – Tilat utopian rakennusaineina. Verkkoluento. Tuomaala-Özdemir avaa puheenvuorossaan sitä, mitä on oppinut yhteisötyötä ja naapurustotutkimusta tehdessään tilojen merkityksestä kohtaamiselle, yhdessäololle ja dialogin mahdollisuuksille. Tätä kautta päästään pohtimaan konkreettisten ja materiaalisten asioiden merkityksiä niin yhdessä ajattelulle kuin uusien tulevaisuuksien muotoilullekin. Puheenvuoro sisältää pienen aiheeseen liittyvän harjoituksen ja keskustelua. Linkki luennolle: https://utu.zoom.us/j/65814732789 Meeting ID: 658 1473 2789

Ke 24.11. klo 14-16 Puheenvuoroja utopioista, osa 3: Teppo Eskelinen — Utopian tasot, kaappaukset ja tilat. HUOM! Luento siirretty Zoomiin: https://utu.zoom.us/j/66205384191 Esitelmässä avataan poliittisen mielikuvituksen käsitettä ja käytäntöä erityisesti kahdesta näkökulmasta. Ensinnäkin, mikä on kielen ja kielen uudistamisen merkitys uuden poliittisen tilan luomisessa? Toiseksi, milloin poliittinen mielikuvitus merkitsee aidosti saavuttamattoman hahmottelua ja milloin kykyä nähdä jo idullaan oleva muutos? Näiden näkökulmien kautta pohditaan ajankohtaisia kysymyksiä utopiadiskurssin kaappauksista sekä toivon mahdollisuudesta ekokriisin olosuhteissa. Jälkimmäisen osalta hahmotellaan toivoa eloon jäämisenä (kollektiivinen selviytyminen) ja elossa olemisena (laadullisesti parempi yhteiskunnallinen elämä) ja näiden välistä dynamiikkaa. 

 
 

***

 
Menneet tapahtumat
KULTVA & POLIMA: Puheenvuoroja utopioista, osa 1
Pilvi Porkola: Kuvittelun käytäntöjä – taiteen poliittisuudesta ja potentiaalisuudesta

Aika: Keskiviikkona 28.4.2021 klo 14:15-15:45

Paikka: Verkkotapahtuma Zoomissa, ennakkoilmoittautumiset 27.4. mennessä.

**In Finnish only**


Tutkimusverkosto KULTVAn ja tutkimushanke POLIMAn
Puheenvuoroja utopioista -keskustelusarja käynnistyy keskiviikkona 28.4. klo 14:15-15:45 Pilvi Porkolan puheenvuorolla Kuvittelun käytäntöjä – taiteen poliittisuudesta ja potentiaalisuudesta.

Puheenvuorossaan esitystaiteilija ja tutkija Pilvi Porkola pohtii taiteen poliittisuutta ja taiteessa tapahtuvaa kuvittelua. Millaisia kohtaamisen ja kuvittelun tiloja taide mahdollistaa? Miten taide osallistuu yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja miten taide vaikuttaa? Entä millaisia vihjeitä toisenlaisista tulevaisuuksista voisimme löytää tässä ja nyt? Puheenvuoro sisältää Porkolan alustuksen ja yhteisen harjoituksen, johon osallistuminen on vapaaehtoista.
 

Torstaina 25.3. klo 14:15-16:45 Nuorten tutkijoiden iltapäivä – yhteisöllisyys ja jaksaminen pandemian aikana

Tutkimusverkosto KULTVA sekä Kielen ja hyvinvoinnin tutkimuskeskus LaWe järjestävät yhteistyössä tapahtuman, jossa pureudutaan jaksamisen tukemiseen pandemian aikana eritoten yhteisöllisyyden näkökulmasta. Tapahtumassa alustavat tutkimustyönsä ohella taiteellisesta työstään sekä feministisestä aktivismistaan tunnettu tohtori Saara Särmä sekä tieteellisen kirjoittamisen pedagogiikkaan erikoistunut tohtori Carol Kiriakos.

Ohjelma:

14:15-15:15 Saara Särmä Jaksaminen ja sen rajat: apuna vertaistuki ja yhteisöllisyys
15:15-16:45 Carol Kiriakos Kirjoittaminen voimavarana: miten kirjoittaa yhdessä vaikka kirjoittaakin yksin

Keskiviikkoina 14.10. ja 28.10. 18.11. klo 14:15-15:15 KULTVA ja New Performance Turku: Kaksi kävelyä

Tervetuloa keskiviikkokävelyille KULTVAn ja New Performance Turku –festivaalin kanssa. Helsingin yliopistossa työskentelevän väitöskirjatutkija Annaliina Niitamon ohjaamilla kävelyillä yhdistellään tutkimuksen ja kehollisuuden näkökulmia sekä pohditaan kävelyä tutkimusmenetelmänä ja –kohteena. Kävelyt lähtevät Turun yliopistolta, Publicumin edestä (Assistentinkatu 7). Mukaan mahtuu enintään 15 osallistujaa / kävely, lisätiedot täällä. Keskiviikkokävelyiden yhteistyökumppanina on esitys- ja performanssitaiteeseen keskittynyt kansainvälinen festivaali New Performance Turku.

HUOM! Jälkimmäinen kävely siirtynyt sairastapauksen vuoksi, uusi ajankohta 18.11.. Ilmoittaudu kävelylle täällä.

Ke 4.11. klo 14:15-15:45 KULTVA-luento: Mona Mannevuo: Itsekurin nykyisyyden historia
Miten tahdonvoima, neurotieteet, tehokkuusopit ja self help -kirjallisuus kytkeytyvät toisiinsa? FT, erikoistutkija Mona Mannevuo luennoi itsekurin nykyisyyden historiasta perustuen lokakuussa ilmestyvään kirjaansa Ihmiskone töissä. Sotienjälkeinen Suomi tehokkuutta tavoittelemassa. Luentoa seuraa professori Suvi Salmenniemen kommenttipuheenvuoro, jonka jälkeen on aikaa avoimelle keskustelulle. Luento lähetetään verkkoluentona Zoomissa: https://utu.zoom.us/j/66680263260 Lisätietoja luennosta täällä.

To 1.10. klo 12:15-14:00 KULTVA-verkkoseminaari: Kuvitellut kaupungit
Millaisia kaupunkien tulevaisuuksia kirjallisuudessa ja elokuvissa on kuviteltu? Mitä tulevaisuuskuvitelmien taakse kätkeytyy? Mitä kuvitelmat kertovat meistä ja meidän ajastamme? Entä voidaanko kuvitella muuta kuin dystopioita? Kuvitellut kaupungit -teemaseminaarissa keskustelevat tutkijat Kimi Kärki ja Lieven Ameel sekä kirjailija Hanna-Riikka Kuisma. Yleisölle avoin tapahtuma järjestetään verkossa Zoom-tilaisuutena. Lue lisää ja katso tilaisuuden ohjelma KULTVAn verkkosivuilta täältä.