Linnakaupungin lapset

Kannen kuva: Kanerva Kuitu

Lapset muodostavat varsin pienen osan linnakaupungin asukaskannasta. Monet asuntotyypit on suunniteltu esimerkiksi opiskelijoita ja ikäihmisiä ajatellen: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Koska alueella ei asu paljon lapsiperheitä, lasten tarpeita ei ole huomioitu ympäristösuunnittelun saralla. Sisäpihatyyppiset puistoalueet toimivat yhteisön kohtaamispaikkoina, mutta sitäkin useammin lasten ajanviettoalueina. Linnakaupungin leikkipaikat ja alueen ainokaisen päiväkodin sisäpiha eivät tyydytä kaikkia asukkaita. Kritiikin kohteena on virikkeiden ja kasvillisuuden puute.  Jos leikkimiseen sopiville alueille on pitkä matka, on niissä vierailemisen kynnys suurempi. Moni linnakaupungin asukas toivookin, että alueella olisi enemmän ajanviettoon sopivia viheralueita, niin itseään kuin lapsiakin ajatellen. Huolletut tasaiset ruohikkopalstat ovat sopivia rauhalliseen kesätoimintaan, kuten auringonottoon tai piknikkeihin, mutta ne eivät valitettavasti aina tyydytä lasten ulkoilutarpeita. Luonnollisten ärsykkeiden” puute heikentää alueen sopivuutta lapsiperheille. 

Linnakaupungilla on kuitenkin alueena myös vahvuuksia, mitä tulee lasten hyvinvointiin. Erityisen tärkeitä asioita ovat alueen rauhallisuus ja hiljaisuus. Linnakaupungissa tunnelma on yleisesti ottaen turvallinen ja suojaisa, koska alueen asukkaina on monen ikäisiä ihmisiä, ja koska autot pysyvät hieman sivummalla. Vanhemmat varoittelevat lapsiaan erityisesti alueen läpi kulkevasta junaradasta. Linnakaupungin päiväkodin pihasta puuttuu virikkeitä, mutta suojaisa piha on perheille leikkivälineitä tärkeämpi. 

Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä vastakkainasettelu hauskuuden ja turvallisuuden välillä, eivätkä lapsiperheet ole jatkuvasti huolissaan. Linnakaupungista löytää halutessaan lapsille suunnattua tekemistä. Kun muut ulkoilumahdollisuudet talvella vähenevät, lasten kanssa voi suunnata Linnapuiston pulkkamäkiin. Pulkkailemassa käyvät sekä lapsiperheet, että ne Linnakaupungin asukkaat, joille tulee kylään lapsia. Herttuankulman parkkihallin katolle on teetetty leikkipaikkaterassi, jossa niin aikuiset kuin lapsetkin viihtyvät. Lapsille on laaja ja avoin alue leikkimistilaa ja aikuisille istumapaikkoja auringonpaisteessa.  

Jos aluetta ei ole alun perin suunniteltu lapsiperheiden asumiselle, ei leikkimahdollisuuksillekaan ole huutavaa tarvetta. Kenties siitä huolimatta pirteät värit, kasvillisuus ja matalan kynnyksen kohtaamispaikat tekisivät myös aikuisten elosta miellyttävämpää. Tai ainakin näin on käynyt ilmi paikallisten omista kertomuksista. Ja ken tietää, ehkä linnakaupungin aikuisväestö innostuisi ikiomasta leikkipaikastaan. 

Kuva: Linnakaupungin leikkipuisto, Kanerva Kuitu 


Teksti: Ira Kantoniemi 

Lähteet: 

Hyvinvoiva Linnakaupunki –hankkeen kävelyhaastattelut 2023 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *