Rauhallista, elämyksellistä arkea 

Linnakaupunki on jatkuvasti kehittyvä kaupunginosa, joka houkuttelee asukkaita monipuolisuutensa ja sijaintinsa avulla. Hyvinvoiva Linnakaupunki -hankkeen kävelyhaastatteluissa ihmiset kertoivat, miksi ovat muuttaneet alueelle ja mikä on saanut heidät jäämään. Asukkaat kuvailevat kaupunginosaa kokonaisuudessaan mukavaksi ja eläväiseksi, ja he ovat siellä asumiseen tyytyväisiä. 

Linnakaupunki on sulava jatke keskustalle, jonne ulottuvat kattavat julkisen liikenteen väylät. Vastikään rakennetut asuinrakennukset ja uudet palvelut, alueen muokattavuus sekä potentiaali houkuttelevat ihmisiä alueelle. Linnakaupungin potentiaali mainitaankin useassa haastattelussa. Asukkaat korostavat kaupunginosan hyvää sijaintia, lisääntyviä palveluita sekä asuntojen mahdollista arvonnousua. Osaa asukkaista Linnakaupunkiin kutsuukin asuntojen rahallinen arvo ja sen mahdollinen nousu. Monet haastateltavista kokevat asumisen myös keskustassa asumista edullisemmaksi ja vuokrat kohtuuhintaisiksi.  

Muutamat asukkaat kertovat muuttamisen olleen sattuman kauppaa, esimerkiksi sopivan asunnon löytyessä opintojen alkaessa. Satama ja telakka houkuttelevat myös paljon lähiseudulla työskenteleviä. Monet haastatelluista tiesivät Linnakaupungista melko vähän ennen kaupunginosaan muuttoa. Osa kertoo kuitenkin kuulleensa tutuiltaan hyvää alueesta. He ovat viihtyneet hyvin, mikä on saanut heidät jäämään.  

Asukkaiden vastauksissa korostuu erityisesti läheisyys Aurajokeen, meri-ilma sekä vanhat rakennukset. Yhden asukkaan mukaan luonto ja rauhallisuus ovat ratkaisevia tekijöitä kaupunginosaan jäämiselle. Linnakaupunki on haastatteluun vastanneiden asukkaiden mielestä mainio lemmikkejä omistaville. Esimerkiksi koirien ulkoiluttaminen alueen puistoissa ja ulkoilureiteillä nousee haastatteluissa esiin. Muutamat vastaajista pitävät puurakennuksia ja puistoalueita, kuten Linnapuistoa, suuressa arvossa. Yksi haastateltava mainitsi myös asuntonsa ikkunanäkymän sekä lintujen laulun merkityksen. 

Linnakaupunki on kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue. Haastatteluissa käykin ilmi asukkaiden arvostus Turun linnaa sekä historian tuntua kohtaan. Vanhojen rakennusten kuvaillaan tuovan paljon luonnetta kaupunginosaan. Yksi haastateltavista kertoo kokevansa kuulumisen tunnetta ja yhteyttä historiaan. Asukkaiden arkeen vaihtelua tuovat erilaiset kävelyetäisyydellä järjestetyt tapahtumat, kuten jokirannassa järjestettävät Silakka- ja Saaristolaismarkkinat sekä Linnanpuiston Kesärauha-festivaalit. 

Kirjoittaja: Liisa Uoti 

Kuva: Kanerva Kuitu 

Lähteet 

Hyvinvoivalinnakaupunki-hankkeen yhteydessä tehdyt haastattelut 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *