Kerroksellista Linnakaupunkia

Linnakaupunki rakentuu ja maisema uudistuu, mutta alueen historiallisia kerroksia säilytetään valittujen kohteiden suojelulla.  Näitä suojeltuja rakennuksia voi ihailla lyhyellä kiertokävelyllä. 

Alueen näyttävimmän ja tunnetuimman kokonaisuuden muodostaa Turun linna ympäröivine puistoineen. Linnan historia ulottuu 1280-luvulle, ja se on ehtinyt toimia niin Suomen hallintokeskuksena, Juhana Herttuan hovina kuin vankilanakin. Nykyiseen käyttöönsä museokokonaisuudeksi se on vihitty vuonna 1961.  

Lähdetään kävelylle Turun linnan naapurustoon. Heti sen vieressä Linnankadulla päivystävät puiset kauppiasmakasiinit vuodelta 1888. Kesällä pihapiirissä voi nauttia hampurilaisia Linna Burgers and Coffeen valikoimista.  Makasiinien naapurissa kohti satamaa käveltäessä sijaitsee vuonna 1930 rakennettu talo, jossa tällä hetkellä toimii suosittu gluteeniton ravintola Nick´s Food Design. Linnankadun ja Satamakadun risteyksessä on Merimieskotina tunnettu rakennus, jossa on toiminut myös poliisiasema ja ruokala. Tällä hetkellä talossa on asutusta ja yritystoimintaa. 

Linna Burgers and Coffee odottelee kesäkautta kauppiasmakasiinien vieressä. Kuva: Mia Nilsson

Merimieskotia vastapäätä piirtyy kokonainen säilytettävä kortteli, jota hallitsee tyylikäs keltaiseksi rapattu toimistotalo. Sen on rakennuttanut Huolintaliike A. E. Eriksson & Co vuonna 1921. Sen Satamakadun siivessä toimii nykyään tilausravintola Cigges Club. Linnankadun naapurissa sijaitsee tanssistudio Flama. Korttelissa on myös runsaasti asuin- ja toimitiloina toimivia puutaloja, kuten Neljännen linjan vuosina 1880–1924 rakennettu näyttävä rivistö.    

Osuusliike Tarmolan ruokalassa vuodelta 1939 toimii nykyään tanssistudio Flama. Huolintaliike A.E. Eriksson & Co:n keltainen asuin- ja konttoritalo on nykyäänkin toimistokäytössä. Kuva: Mia Nilsson 
Neljännen linjan keltainen siltavahdin asuintalo (1883) on siirretty ja korotettu 1912.  Punaisessa VR:n tavaratoimistossa (1924) toimii Wendy House, englanninkielinen päiväkoti. Vaalea asuinrakennus on ollut palovartioasema ulkorakennuksineen (1920). Kuva: Mia Nilsson.

Seuraavaksi saavutaan satamaan, jonka kaavoitus on Turun suurpalon (1828) jälkeistä perua. Satama on ollut luontainen tukikohta monelle yritykselle ja toiminnolle. Esimerkiksi  alueelle ensimmäisenä  valmistunut Warranttimakasiini on ollut aikansa panttilainaamo.  Vuodesta 1986 tässä näyttävässä tiilirakennuksessa on toiminut  Hotel Seaport.  Kaunislinjainen, vuonna 1910 rakennettu  Rettigin tupakkavarasto Kolmannella linjalla on kokenut muodonmuutoksen ikkunattomasta varastosta nykyiseksi toimistorakennukseksi, jonka alakerrassa voi ruokailla Kolmas linja –ravintolassa.    

Näyttävän Warranttimakasiinin ovat suunnitelleet arkkitehdit Elia Heikelin ja Stefan Michailow vuonna 1899.  Viking Linen nykyiseen terminaaliin suunnitellaan uutta toimintaa laivojen siirtyessä alueuudistusten myötä niemen läntiselle rannalle. Kuva: Kanerva Kuitu. 

Kierretään Turun linnan ja Linnanpuiston itäpuolelle: Linnankadun ja Vallihaudankadun risteykseen jää pieni keltainen puutalo, joka tunnetaan Lennätintupana. Sen vieressä säilyy toinen samantyylinen talo, ratavartijan vahtitupa. Lennätintä käytettiin Suomen junarataverkoston viestintään, kunnes puhelin syrjäytti sen 1950-luvulla. Ratavartijan tehtävä oli huoltaa tiettyä rataosuutta, ja virkaan kuului yleensä asunto. Ammatti katosi tekniikan kehityksen ja töiden koneellistumisen myötä. 

Lennätintupa (1911) palvelee nykyään asuinrakennuksena. Kuva: Mia Nilsson

Pikku kävelyä voi jatkaa Linnankatua pitkin keskustan suuntaan. Linnankadun ja Fleminginkadun varrella säilytetään vastakin puutaloja – myös tulipalossa huhtikuussa 2023 pahoin vaurioitunut puutalo näiden katujen risteyksessä. Täällä uuden ja vanhan Linnakaupungin kerroksellisuus on jo nähtävissä ja koettavissa. 


Teksti: Mia Nilsson 

Lähteet: 

Gherghel Noora 2023: Linnakaupungin rakennettu kulttuuriympäristö. Luento. 

Historian ja tulevaisuuden museo: Linnanniemen ja sataman historiaa. 

Rajavartijana Pietarin radalla: https://helsinkipietari150.vayla.fi/ratavartijana-pietarin-radalla/ 

Turun linnan kotisivut 

Turun kaupungin yleiskaava 

Uutinen palaneesta puutaloista: https://yle.fi/a/74-20029141 

Zetterberg, Seppo: Yhteisellä matkalla. VR 150 vuotta, s. 90. Helsinki: WSOY, 2012 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *