31 provinssia – 31 eri kulttuuria

Kiina on valtavien etäisyyksien maa, ehkä suurempi mitä moni muistaakaan.

Reissu ja upeat kuukaudet Shanghaissa alkavat lähenemään loppuaan. Täällä on jo täysi touhu paluuvalmisteluissa. Pidänkin viimeisen blogipostauksen lähinnä kuvina ja vinkkeinä.

Sademetsästä lumihuippuisiin vuoriin

Kiinan muuri oli yksi hienoimmista kokemuksista 4 kk aikana. Ensilumi oli satanut juuri sopivasti ja muuri oli tyhjä turistiryhmistä meidän ryhmää lukuunottamatta.

USA:n ja Venäjän lisäksi Kiina taitaa olla ainoa maa, josta löytyy oikeastaan kaikki mahdolliset ilmasto/kasvillisuusalueet. Kiinalaisena sinun ei tarvitse ikinä poistua maasta jos haluat laskettelemaan tai rantalomalle. Kun olin viettänyt hetken Kiinassa, tajusin etten vaihdon aikana mitenkään kerkeä käymään kaikkia kiinnostavia paikkoja. Pääsin kuitenkin näkemään lunta ja vuoristoa Pekingin lähellä ja turkoosin meren Etelä-Kiinassa, sekä tietysti Shanghain suistoalueen ympäristöineen.

Yksi iso tilkkutäkki

Laajuuden myötä ymmärsin, että Kiinan kulttuuri on hyvin pirstoutunut ja erilaisia vähemmistöjä on runsaasti. Jos menet läntiseen Kiinaan kuten Tiibetiin, et tunnista paikkaa samaksi maaksi. Välttämättä et edes ymmärrä paikallista kieltä vaikka osaisit mandariinikiinaa. Onneksi kehonkieli on universaali!

Kohtasimme tämän näyn yhdellä Hainanin rannoista. Tiedät löytäneesi kuvankauniin rannan kun sinua ympäröi tusinan verran hääpareja

Mikä kulkuneuvo valita?

Kiinassa on usein helpoin liikkua junilla. Luotijunat (yli 300 km/h) vievät  suurien kaupunkien välillä joissain tunneissa ja ovat halvempia kuin lennot. Lisäksi matkan sujuvuudessa VR:llä ei olisi mitään asiaa kilpailla kiinalaisen partnerinsa kanssa.

Luotijuna sopii pitkille matkoille
Metro on ehdoton valinta kaupungissa liikkumiseen

Kaupungissa liikkumiseen metro toimii parhaiten ja on halpa. Bussit ovat varsinkin sadesäällä suomalaiseen makuun (tai ainkin jämsäläiseen) ahdistavan täynnä. Takseilla pääsee myös pilkkahintaan kotimaahan verrattuna, kunhan muistaa sopia hinnan tai katsoa että mittari alkaa raksuttamaan.

Tämä ei ole lentokenttä vaan YKSI Shanghain rautatieasemista, jossa on kymmenittäin laitureita. Odottelimme junan saapumista ja meidän päästämistä laiturille Mid Autumn -festivaalin ruuhkan aikaan.

Lentoja saatta saada tarjouksena halvalla, varsinkin jos välttää yleisinä loma-aikoina matkustamista. Yli viiden tunnin junamatkoilla kannattaakin ehkä alkaa harkitsemaan vaihtoehtoa. Jos haluat lähteä rannikolta sisämaahan, junamatkojen pituudet voivat nousta jopa vuorokauteen.

Mihin aikaan matkustaa?

Tällainen sateenvarjomeri meitä odotti Westlaken lähellä Mid Autumn -festivaalina

Paikalliset juhlapyhät ovat usein huonoa matkustusaikaa. Monta kymmentä tai sataa miljoonaa kiinalaista on samanaikaisesti liikkeellä ja liikennejärjestelyt ylikuormittuvat. Kannattanee siis nöyrästi katsoa joku muu aika. Toisaalta esim. kiinalaisen uudenvuoden näkeminen läheltä on varmasti hieno kokemus.

Kansallispäivän loman jälkeen totesimme kiltisti että jäädään nauttimaan Shanghain nähtävyyksistä ja tunnelmasta. Keltään meistä ei löytynyt mielenkiintoa lähtee liikenteen hullunmyllytykseen mukaan.

Omat näkemykseni matkaamisen arvoisista paikoista

Kaupunkimatkailijalle:

Jos tulisin ensimmäistä kertaa Kiinaan, tutustuisin johonkin seuraavista kohteista (paljon nähtävää ja ovat helppo saavuttaa):

  • Hong Kong, Macau, Shenzhen
  • Shanghai, Suzhou, Hangzhou
  • Peking ja Kiinan muuri (Jinshanling)
  • Xi’an
  • Qingdao

Tai tekisin junamatkan pohjois-etelä Kiinan rannikkoa pitkin!

Enemmän luontokohteita rakastaville Kiinan sisäosat lienevät parempi vaihtoehto. En uskalla sanoa niistä enempää koska nämä kokemukset jäivät harmillisen vähälle syksyn aikana. Erilaiset puistot ja Hainanin rannat olivat lähin kokemus luonnosta. Pekingin muurilla saimme kokea myös harvinaista ylhäistä hiljaisuutta osaksi täysin onnekkaan sattuman vuoksi.

Perinteisessä vesikaupungissa käyminen on huikean hieno kokemus. Suzhou, Zhouzhuang water town.
Hainan, pitkien hiekkarantojen ja vuoristoisen sademetsän saari. Kuva otettu Boaon hiekkarannalta, kohdassa missä joen suisto laskee mereen.

Ole utelias

Pekingin reissulla saimme metrolla ajellessa idean käydä olympiapuistossa. Pääsimme siellä käymään tyhjän olympiastadionin sisällä, oli kyllä vaikuttava näky. Pystyi oikein tuntemaan suuren urheilujuhlan tunnun roikkuvan ilmassa.

Yleisesti suurin osa kiinnostavista asioista tapahtuu tavallisella kadulla. Kiinan kulttuuri ja käyttäytymistavat poikkeavat täysin suomalaisesta. Näet, kuulet, haistat ja maistat mitä kummallisempia asioita kaupunkien kaduilla seuratessa tavallista elämää. Pikkulapsia syömässä kananjalkoja ja huutelemassa englantia, kaikenkarvaisia kojuja, erikoisia hajuja leijumassa katukojuista, työmiehiä kuljettamassa valtavia kuormia mopolla jne. Jos haluat ymmärtää kiinalaisia paremmin (tai hämmentyä pahemmin) vietä muutama päivä käyskennellen pikkukatuja.

Varaudu yllätyksiin, niitä ei voi välttää Kiinassa

Ei kannata tulla matkustamaan Kiinaan sillä odotuksella että päivästä toiseen asiat sujuvat saksalaisella täsmällisyydellä (ehkä jos otat valmismatkan). Varaa yleisesti runsaasti aikaa kaikkeen tekemiseen ja siirtymiseen, sekä nauti kommelluksista kokemuksina.

Loppusanat

Kiinassa tapahtuu kokoajan uskomattoman paljon mielenkiintoisia juttuja vaikket tykkäisi kaikesta. Neljä kuukautta täällä olivat samalla yhdet haastavimmat ja parhaimmat kuukaudet elämästäni. Olit sitten nautiskelija tai elämänfilosofi ja kyynikko, reissu Kiinaan on ehdottomasti käymisen arvoinen!

Suomeen nappaamme parikymmentä kiinalaista luokkatoveriamme mukaan. Sitten on meidän vuoromme päästä tutustuttumaan uteliaita ihmisiä hyvin erilaiseen paikkaan 😉

Kiitos lukemisesta, loma ja Suomi häämöttävät jo lähihorisontissa

Gambei!

我们都 – Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma

Kiinassa ruoka on erittäin tärkeä osa elämää. Monesti kysyessäni kavereideni kotipaikkakunnasta, ensimmäinen asia mitä kerrotaan on keittiötyyppi. Ruoka ja juoma ovatkin olleet kenties suurin nautinto tämän reissun aikana. Ja sitähän ollaan otettu pitkän kaavan kautta.

Monet yhteisistä illoistamme ovat olleet suuren pöydän ääressä. 4, 6 tai jopa yli 10 ihmistä jakamassa samoista padoista ruokaa. Se on ehdottomasti hieno asia, jota Suomessa ei juurikaan pääse kokemaan ravintolassa. Kiinalaisilla on myös oma sana ruokailuilmapiirille – qifen, jota ylläpidetään aktiivisella keskustelulla.

Käytän toistamiseen samaa kuvaa, mutta se sopii taas täydellisesti. Tilanteessa yhdistyy sekä yhdessä kokkaaminen että ruoan jakaminen ja sosiaalinen kanssakäyminen.

Aivoja, lotusta, tofua, mitä vaan..

Kiinassa ei myöskään kannata nirsoilla, koska jää helposti pois monta hyvää ruokalajia. Närppijälle tämä on vaikea maa, koska kaikenlaiset lihat ja kasvikset soosseineen laitetaan monesti sekaisin, ja onkin usein mahdotonta tietää ilman hyvää kiinan kielen taitoa mitä ruoka sisältää. Tietysti kalliissa ravintoloissa asia on erikseen. Valitettavasti tästä seuraa myös se, että erikoisruokavalioisille ihmisille elämä vaikeutuu huomattavasti. Poikkeustapauksia ei täällä juurikaan huomioida.

Henkilökohtainen suosikkikattaukseni tähän mennessä. Vasemmalta oikealle; mahalaukkua, kaulaa, suolta ja padassa porisee aivoja.

Yhdellä mainolla ravintolareissulla söin muun muassa aivoja, mahalaukkua, kaulaa ja suolta. Aivot huuhdeltiin paikallisella baijiulla (yli 50 %). Saatoin tosin olla mukana pienessä yllytyspelissä kiinalaisten puolesta. Ruoassa ei silti ollut mitään valittamista, osa mauista ja koostumuksesta tietysti oli hieman erikoista.

Toinen hauska mainitsemisen arvoinen ruokailuyllätys oli kerta, jolloin luulimme tilaavamme perus ankkasettiä. Yllätykseksemme saimme kuitenkin ankanpäitä, jotka tietysti kiltisti popsimme kerran olimme ne tilanneetkin. Olivat muuten ihan hyviä!

Katukojuilla on tunnelmaa. Ihan dormimme vierestä löytyy aina iltaisin tusina kojuja, joilla tulee käytyä säännöllisesti. Olisipa tällaista kotopuolessakin.

Eri keittiöt

Ruoan voi jakaa täällä oikeastaan kahden eri suunnan mukaan, Kiinan sisäiset keittiöt ja eri maiden keittiöt. Kiinalaiset ystäväni sanovat että oikeastaan joka provinssissa on oma keittiönsä. Shanghain alueen ruoka on makeata, sen huomaa varsinkin juotavista, jotka ovat usein äklömakeita. Muita suuria keittiöitä on Peking, Kanton ja Sichuan.

Kahta erilaista kalaa hyvinhyvin runsailla mausteilla. Oikean puoleinen on täynnä chiliä, olisikohan tämä sieltä Sichuanin keittiöstä lähtöisin?

Näiden lisäksi Shanghaissa pääset helposti maistelemaan erityisesti korealaista ruokaa. Japanilainen ja muut Itä-Kiinan keittiöt ovat kanssa suosittuja. Itse olen syönyt ainakin indonesialaista, thaimaalaista ja vietnamilaista.

饭局 = kirjaimellisesti “riisi tilanne” (ruokailu)

Yhteinen asia Kiinan keittiöiden välillä on tietysti riisi ja nuudelit. Ja toinen yhteinen asia on, ettei täältä huonoa ruokaa saa kuin hakemalla. Kiinalaiset ystävämme katsovat ravintoloita yleensä arvosteluiden perusteella ja sen mukaan kuinka siistiltä paikka vaikuttaa. Itse arvioin myös ravintolan ruuhkaisuuden mukaan. Kiinankielistä Dianping applikaatiota käytetään täällä paljon, mutta kielitaidottomuutemme takia menemme usein mututuntumalla tai suosituksien mukaan. Tästä huolimatta hinta/laatu-suhde on yleensä hyvä.

Tee on täällä kahvi, tai oikeastaan vesi

Pääsääntöisesti täällä Shanghain alueella juomiin pätee sama juttu kuin paikalliseen keittiöön. Juomat ovat makeita, usein liiankin sokeroituja mielestämme.

Paras juomani tee. Reseptinä vain kuumaa vettä ja Longing-teelehtiä. Nautitaan kaatosateessa Westlakella.

Teetä juodaan tietysti paljon ja saman tavan olen itsekkin oppinut. Enpä olisi uskonut että kahvin korvaaminen teellä tapahtuu niinkin vaivattomasti, tosin nyt vanhat tavat ovat alkaneet nousta esiin. Toisaalta teen laatu on ihan eri tasolla. Täällä ei kehtaakaan puhua mistään Liptonin pussiteestä. Hyvää kahvia täältä on kuitenkin suhteellisen hankala löytää kohtuulliseen hintaan.

Alkoholivero Kiinassa tuntuu olevan olemattoman pieni ja myyntirajoituksia ei juurikaan ole. Aasialainen olut maistuukin usein katuruoan kanssa kyytipoikana, hinta on noin kymmenesosa Suomen hintatasosta. Kuten aikasemmin mainitsinkin kiinalaisten opiskelijoiden keskuudessa tämmöisille nautinnoille ei yleensä kuitenkaan ole aikaa.

Paikallinen herkku, Shanghain jogurtti.

Jälkiruoat

Tämä on tärkeä osuus etenkin karkeille ja muille makealle persoille suomalaisille. Todennäköisesti et tule tyytymään tämän maan antimiin herkkujen suhteen! Suurin osa makeisista mitä olemme löytäneet ovat aika kehnoa laatua ja makua. Kaikki hyvä suklaa on importattu ulkomailta. Eli varaudu isoilla karkkimättösäkeillä tänne, jos luulet sen olevan heikko kohta ja mahdollisuuden tullen laita länsimainen vieraasi tuomaan sitä hyvää tavaraa.

Vaikka Shanghailainen ruoka on yleisesti makeata, se ei päde jälkiruokiin. Olemme muun muassa syöneet sikakarkkeja ja riisikakkua jälkiruoaksi. Niissä ei ollut juurikaan sellaista joka tuo mieleeni jälkiruoan. Nykyään tosin jäätelöä löytyy hyvin monesta paikasta, ja se on etenkin lämpimällä ehdoton suosikkini.

Ruoan turvallisuus

Tässä maassa vallitsee tällä hetkellä sellainen kulttuuri että rahaa on tarkoitus tehdä ja mieluiten mahdollisimman nopeasti. Ajatusmaailma vaikuttaa myös ruoan luotettavuuteen sitä kautta, että järkyttäviä hartsimuna, vauvanmaito tai ruokaöljy tapauksia ilmenee silloin tällöin. Silmät kannattaa pitää auki, vaikka yleisesti ruoan laatu on ollut hyvä.

Tässä maassa rakastetaan muovia, tämäkin patukka täytyi kääriä tuplamuoviin.

Juttelin Slushin yhteydessä kiinalaisen ruokafirman johtajalle, joka sanoi että ruoan turvallisuus vaivaa myös osaa kiinalaisista ja siksi kysyntää ulkomaisille tuotteille on. Sanoinkin että meillä Suomessa on paljon hyviä raaka-aineita, joita voisi alkaa enemmissä määrin tuomaan Kiinaan. Olisiko idea?

Meidän porukasta kukaan ei ole saanut pahaa ruokamyrkytystä. Pientä vatsan sekaisin menoa on sattunut ja olen kuullut harvoista ruokamyrkytystapauksista. Fakta on se, että kylmäketjut tässä maassa eivät toimi ja hygieniakäsite ei ole sama kuin Suomessa. Silti olemme aika vapaasti maistelleet mitä eteen sattuu. Suosittelen miettimään pari sekuntia ennenkö tilaa, kuitenkin turhaa varomista vältellen.

Käännösvirheet yltyvät välillä aika hauskoiksi, tämä on pelkästään yhdestä ravintolasta Pekingissä. Kokistako vai kokkelia lipsahti lihapullille?

Shanghain sykkeessä

mmexport1477971902230
Lokakuun loppu meni suurelta osin Slushin parissa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Shanghaissa, menestyksekkästi tottakai.

Shanghai on kaupunki, jossa aina tapahtuu (paitsi yöllä, jolloin kadut ovat yllättäen tyhjät 11 jälkeen). En ole kokenut vielä yhtään tylsää päivää täällä; pikemminkin päinvastoin, kaupunki kuluttaa helposti tällaisen introvertin voimat.

Annan tässä postauksessa lähinnä kuvien kautta johdattelun Shanghaihin. Kuten aiemmin, kerron lähinnä asioista joita tulee mieleen, joten kysy rohkeasti kommenteissa.

sdr
Shanghaistakin (Yuyan Garden) löytyy vielä vanhaa kiinalaista tyyliä; ranskalaisalueella emme ole vielä käyneet kunnolla, se olkoon seuraava kohteemme.

上海 Shanghai

Shanghaista puhuessa on hyvä mainita, että täällä asuu 25 miljoonaa ihmistä pienellä alueella, ja ympäröivässä kaupunkikeskittymässä vielä hurjempi määrä ihmisiä. Junassa tai bussissa huomaa kuinka monta kaupunkia on sulautunut yhteen ja niiden välillä näkee pellosta nousevia kerrostaloalueita. Muita vaikuttavia faktoja on muun muassa se, että täällä rakennetaan enemmän kuin missään muualla maailmassa, ja Shanghai asuttaa noin 10 miljoonaa siirtolaista.

Kaupunki itsessään on jakautunut moneen eri alueeseen. Pääjako menee Huangpu-joen mukaan, joka erottaa kaupungin läntiseen Puxiin ja itäiseen Pudongin alueeseen. Me majailemme Yangpun kaupunkipiirissä, joka on Puxissa. Puxin puolella on myös Shanghain varsinainen keskusta, ja alueelta löytyy paljon historiallisia rakennuksia siirtomaavaltojen ajalta. Pudong pilvenpiirtäjinen taasen on rakennettu uskomattoman lyhyessä ajassa. 2000 luvun vaihteessa Pudongista on tullut Kiinan finanssikeskus ja lukematon maanomistaja on äkkirikastunut.

hdr
Tämä näkymä Pudongilla on rakennettu viimeisen 25 vuoden aikana. Sinällään uskomaton suoritus, jota korostaa fakta että alue oli hajanaisia rakennuksia ja suota 90-luvun vaihteeseen asti, jolloin alikulkusilta rakennettiin ja alue muutettiin vapaakauppa-alueeksi. Kuva on otettu Oriental Pearl Towerista (470 m), tosin olimme vaatimattomasti tornin alemmassa näköalapallurassa.

Hyvän käsityksen Shanghain kehitysbuumista saa tämän linkin takaa:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2384438/The-photographs-Shanghai-mega-city-Images-taken-just-26-years-apart-reveal-Chinese-powerhouses-transformation.html

dav
People’s Squaren läheisellä ostoskadulla National Dayn aikaan oli hieman ruuhkaa. Tämä alue on “perinteistä” Shanghaita, vanhan kaupungin ytimessä. Katukuva on hyvin värikäs ja siisti, länsimaalaisia näkyy suhteellisen paljon, samoin kuin feikkikellokauppiaita.
sdr
Silloin tällöin metrossa tulee hiukan ahdasta..
dav
Toisinaan ruuhka-aikoina on niin täyttä, ettei vaunuun mahdu ja joutuu odottamaan seuraavaa.

Kiina on myynyt länsimaihin viimeisten vuosikymmenten aikana vinon pinon tavaraa, rahatulva alkaa näkymään katukuvassa ja se halutaan myös näyttää. Autokanta ja kännykät ovat uudempia kuin Suomessa. Kotopuolessa ollaan totuttu ajattelemaan, että Kiina tuottaa tavaraa. Tämä on totta, lisätään vain siihen, että Kiina myös ostaa ne tavarat. Täällä on paljon sellaista mistä Suomessa ei olla kuultukaan.

sdr
Törmäsin sattumalta tähän melkein valmiiseen rakennustyömaahan. Puitteissa ei säästellä.

Shanghain kulttuuri

On selvää, että suurin kulttuurillinen tekijä tässä kaupungissa on ollut sen poikkeuksellinen avoimuus muulle maailmalle ja eri kulttuurien sekoittuminen. Vähän kuin New York, Lontoo, Pietari ja muut kansainväliset kaupungit, Shanghai on yleisesti muuta maata avoimempi uusille ideoille, ihmisille ja kulttuureille.

dav
Sekalainen joukko eurooppalaisia Shanghaissa, hyvä esimerkki sinällään 😉

Tästä kaupungista löytyy eritoten brittiläistä ja ranskalaista vanhaa rakennustyyliä, joka kertoo ulkomaiden vaikutuksesta. Kaupungissa on suuri japanilaisten, amerikkalaisten ja korealaisten asukaskunta. Tietysti siirtotyöläisten valtavaan määrään kuuluu kansalaisia kaikkialta Aasiasta. Kaupunkia voisi verrata Itä-Aasialaiseen hot pot -pataan, vastine USA:sta kulttuurien sulatusuunina.

mmexport1478005731136
Hot pot yhdistää niin einekset kuin ihmisetkin.

Suomalaisilla on myös vahva yhteisö Shanghain alueella, joka oli itselleni positiivinen yllätys. Jos lähdet opiskelemaan tai työskentelemään Shanghain alueelle, löydät varmasti vertaistukea. Kaupungissa on vaihto-opiskelijoiden lisäksi koko yliopistotutkinnon tekijöitä, expatriaatteja ja säännöllisen epäsäännöllisesti Shanghaissa käyviä suomalaisia. Yhteisön koosta kertoo se, että täällä järjestetään suurin Suomen ulkopuolella oleva itsenäisyyspäivän juhla, johon ajattelin itsekin osallistua.


Urheilusta kiinnostuneille löytyy katsomista. Hieman yllättäen koripallo tuntuu nykyään olevan ykköslaji Kiinassa, tähän lienee vaikuttanut eräs Yao Ming. Koripallokentät on tässä maassa aina täynnä, jostain syystä laji sopii tänne kuin nenä päähän. Myös futis on suosittua, kuulin että nykyinen presidenttikin rakastaa jalkapalloa ja toimintaa laitetaan pystyyn kaikkialla. Kumpiakin lajeja pääsee katsomaan kohtuulliseen hintaan ja tunnelman katsomossa pitäisi olla korkealla.

Talvilajit ovat vielä oma juttunsa. Kiina yrittää nyhjäistä tyhjästä joukkueet talvilajeihin, joten kaikkea hassua tapahtuu varmasti kulissien takana. Yle kirjoitti hetki sitten pyrkimyksistä perustaa hiihtomaajoukkue talviolymppialaisia 2022 varten. Voi tulla kiire, löytyyköhän esimerkiksi  mäkihyppääjiäkin jostain.

sdr
Kiinassakin pelataan nykyään kiekkoa; Yle teki juuri jutun myös Red Star Kunlunista ja kiinalaisesta kiekosta. Kävimme katsomassa KHL ottelun Shanghaissa, hyvä peli. Jokerit-Kunlun peli pelataan myös ihan piakkoin!

Shanghaissa pitäisi olla myös korkeatasoista teatteria. En ole itse vielä kerinnyt perehtyä asiaan, mutta mainostamiseen käytetystä vaivasta päätellen näin täytyy olla. Ylipäätänsä taide ja kulttuuritapahtumia täältä ei puutu, täytyy vain nähdä vaiva selvittää miten liput saa ja kuinka pelipaikoille siirtyy parhaiten. Oikeastaan on turha puhua mitä täältä löytyy, pikemminkin voi puhua siitä mitä täältä ei löydy.

Kokemuksia ja nähtävyyksiä etsimässä?

Vaihto-opiskelijan kannalta heti Fudanin pääkampusalueen vierestä löytyy korealaisten alue ja länsimaalaisten alue (Daxue road). Kummastakin löytyy hyviä ruokapaikkoja kohtuu hintaan, ja kadut ovat siistissä kunnossa. Kampus sinällään on jo varsinaisen keskustan ulkopuolella, ja maisemaa hallitsee laajalti asuin- ja toimistokerrostalot.

dav
Mielenkiintoinen päivä Kiinassa koostuu usein yksinkertaisista asioista. Tosielämän komediaa tarjoutuu avaamalla silmät ja kurkistamalla sinne sivukujalle.

Turistina tässä kaupungissa on niin paljon nähtävää, etten ala listaamaan kohteita. Voin kuitenkin sanoa, että Shanghai sopii urbaaniympäristöä rakastaville ihmisille, jotka pitävät kaupungin dynaamisuudesta ja eläväisyydestä. Kaupungissa on monia erilaisia alueita, jotka ovat todella erilaisia toisistaan. Suuri osa Shanghaista voi kuitenkin tuntua kylmältä bisneskaupungilta. Siksi suosittelen vanhaa keskustaa, Bundia ja ranskalaisaluetta monelle. Metro on kaupungissa elintärkeä liikkumismuoto, kieltä osaamattomalle ainoa helppo julkinen liikkumistapa kävelyn lisäksi.

hdr
Bundin kävelykatu on aivan Huangpu-joen rannalla. Bundin takana taasen näkyy pilvenpiirtäjiä lähellä People’s Squarea.

Shanghaissa on menossa Disneypark villitys, joten se lienee must see -kohde jokaiselle. Kannattaa myös käydä yhdessä Pudongin pilvenpiirtäjistä, jotta saa käsityksen kaupungin koosta. Shanghaissa seikkaillessa suosittelen kuluttamaan mojovan osan ajasta erilaisia ruokapaikkoja tutkien ja ruokalajeja maistellen. Ruoka on on hyvin tärkeä asia Kiinassa niin nautinnon kuin seurankin kannalta. Muuten uskon että Trip Advisor ja muut palvelut listaavat kiinnostavat kohteet.

Itseäni on kiinnostanut paljon kävellä myös tavallisilla asuinalueilla; nähdä minkälaista elämä täällä on ja mitä kaikkea käsittämätöntä aina tuleekaan vastaan.

dav
Silloin tällöin jotkut asiat – kuten tämä maassa lojuva muovikassi – täällä saavat mietteliäiksi..

Kampuselämää

Rekisteröityminen kesti kuukauden kaikkinaan byrokratian luvatussa maassa
Rekisteröityminen kesti kaikkiaan kuukauden täällä paperien pyörittelyn luvatussa maassa.

Rutiineihin asettuminen

Mistä tietää, että alkaa sulautua osaksi paikallista opiskelijaelämää? Aamukaaos, ruokalan riisivelli ja 2,5 h luennot alkavat tuntumaan ihan normaalilta. Herää kello 8, aamutoimet, pyörällä luennolle, lounas opiskelijaravintolassa, päiväunet, toinen luento, päivällinen, pingistä tai muuta urheilua ja omaa aikaa illasta. Siinä tiivistettynä tyypillinen päivä Fudanissa.

Asun tuolla punaisessa ympyröidyssä talossa
Asun tuolla punaisella ympyröidyssä talossa, jonne on välimatkaa kuvassa noin 8 km.

Tässä postauksessa aion kertoa vähän mitä tyypilliseen opiskelijaelämään täällä kuuluu.

Pingistä ja lautapelejä

Nää pelit menee aina tunteisiin
Nää pelit menee aina tunteisiin

Kiinalaiset ovat kovia urheilemaan. Koriskentiltä kuuluu aina pomputtelua, sulkapallovuorot ovat aina täynnä ja pingissalissa on ruuhkaa iltaisin. Täällä ei istuskella montaa tuntia television ääressä. (Ehkä syynä on se ettei telkkaa ole monella tai se, että netti on hidas). Mutta kuitenkin, opiskelijat lähtevät mielummin ulos dormista touhuamaan.

Me suomalaiset saatiin oikein kunnolla turpaan korispeleissä, ei ihmekään kun tietää kuinka usein muut pelaavat. Onneksi kiinalaisia ei näytä haittaavan meidän töppäilyt. Kovin laji täällä on kuitenkin pingis, tai ehkä se on meidän stereotyyppinen ajatus. No kuitenkin, siinä saadaan välillä vielä pahemmin turpiin, mutta oppimiskäyrä osoittaa aika jyrkästi ylöspäin kun on mistä ottaa mallia.

Käydään pari kertaa viikossa läheisellä pingissalilla
Yleensä käydään pari kertaa viikossa läheisellä pingissalilla.

Kerhotoiminta on täällä hyvin aktiivista. Samanlaisia opiskelijakiltoja kuin Suomessa ei kuitenkaan ole, vaan toiminta painottuu enemmän tietyn harrastuksen tai aktiviteetin ympärille. Yhteisöllisyys rakentuu lähinnä oman luokan kesken tai oman kiinnostuksen aiheen mukaan.

Iltaisin aikaa vietetään porukalla usein hyvän ruoan tai lautapelejen parissa, tai kummankin. Juomakulttuuri ei ole täällä iskostunut opiskelijoihin, mutta hauskaa osataan silti pitää. Kortin tai mahjongin pelaaminen on hyvin yleistä ajanviettoa. Myös muita pelejä kuten Go:ta pelaillaan, mutta näihin en ole vielä päässyt tutustumaan.

Kuka on uunoin? Kiinalaiset toverimme olivat lisänneet Uunoon pari uutta piirrettä
Kuka on uunoin? Kiinalaiset toverimme olivat lisänneet meidän tuntemaamme Uunoon uusia piirteitä.

Kovaa kuria ja pitkäjänteisyyttä

dav
Koulun tervetuliaisseremonia maisteriopiskelijoille oli aika massiivinen ja välillä siitä löytyi huvittaviakin piirteitä jäyhine muodollisuuksinen.

Täällä opiskelijat ovat valmiita viettämään pitkiä päiviä kirjojen parissa. Kuulemma yksi syy tähän on apurahat, joita jaetaan koulumenestyksen mukaan. Hyvä vai huono? Ainakin se aiheuttaa stressiä ja kilpailua opiskelijoiden välillä. Viime viikon aikana meille selvisi, että kahdesta asiasta ei kannata kauheasti kysellä: raha ja kouluarvosanat. Moni opiskelija on käynyt läpi aikamoisen myllyn, että on selvinnyt tällaiseen huippuyliopistoon.

Kuukauden perusteella uskallan sanoa, ettei opiskelu tässä opetusohjelmassa paljoakaan eroa Suomesta. Luennoitsijan englannin ymmärtäminen voi välillä olla haastavaa, samaa tapahtuu kotopuolessakin. Luennoitsijamme ovat sekoitus kiinalaisia ja suomalaisia, joten vaihtelu kurssien välillä tulee olemaan suurta. Voisinpa rohkaisuna väitää, että suomalainen pärjää hyvin missä vaan, koska saamme niin hyvän peruskoulutuksen ja yleissivistyksen.

Haluan kehua myös hieman tätä yliopistoa ja opintojamme, jos joku on nimenomaan tästä vaihto-ohjelmasta kiinnostunut. Ymmärtääkseni Fudan on Kiinan muutosvalmiimpia yliopistoja: utelias ottamaan uusia opetusmenetelmiä käyttöön ja kehittymään aina paremmaksi. Tämä on tervetullutta ajattelua koulujärjestelmään, jossa ulkoaopettelu on turhankin yleistä. Itse ajattelen, ettei sillä ole niinkään väliä mitä osaan, vaan mitkä ovat valmiuteni oppia uutta, niinpä tämä ympäristö sopii mainiosti itselleni.

KTV!

Ollaan jo muutaman kerran vietetty iltaa luokkalaisten kesken isommalla porukalla. Kuten aikasemmin sanoin, täällä ruoka ja pelit ovat hyvin tärkeässä roolissa. Yksi asia on myös paikallisille lähellä sydäntä: KTV eli karaoke, ja hehän osaavat laulaa! Onneksi mekin satumme olemaan sinut lauluäänemme kanssa ;). Kuuleman mukaan kiinan kielen intonaatioerot tekevät kiinalaisista luonnostaan hyviä laulajia. Niin tai näin, ollaan kuultu uskomattomia suorituksia KTV:n parissa.

Yhdessä ruoan laittaminen on tärkeä osa iltaa. HotPot, paras tapa siihen
Yhdessä ruoan laittaminen on tärkeä osa iltaa. Paras tapa siihen on Hot pot.

Kaupungilla on erikseen paikkoja, joihin mennään syömään, juomaan ja laulamaan karaokea. Länsimaalaista baarikulttuuria ei niinkään ole (paitsi länsimaalaisille turisteille), vaan iltaa istutaan pikemminkin ruoan parissa. Muutenkin alkoholi näyttelee täällä pienempää osaa opiskelijoiden parissa.

Vähän kuin arki Turussa muttei kuitenkaan

Oikeastaan tykkään tästä maisemien vaihdoksesta ja tuntuu, että täälläkin pääsee kiinni rutiineihin. Vielä kuitenkin tulee jokapäiväisiä yllätyksen hetkiä kun katselee tarkemmin ympärilleen. Tyypillisimpiä mietintöjä meidän porukan kesken on ollut mm.

  • Miksi kysymysten esittäminen kiinalaisille ymmärrettävästi voi olla niin vaikeata?
  • Miksei kellään tunnu olevan kiire mihinkään vaikka töitä tehdäänkin ajallisesti paljon?
  • Mitä ylipäätänsä jokaisen päässä liikkuu, kun tunteita ei paljastetakaan niin avoimesti?

Kulttuurin pinnan alla olevat perustavanlaatuiset arvoerot heijastuvat jokapäiväisiin tekoihin. Suurin osa kiinalaisten arvoista tulee kungfutselaisuudesta ja taolaisuudesta, joihin olisi hyvä tutustua paremmin jos näitä asioita haluaa oikeasti ymmärtää.

Toisaalta Kiina on suurien myllerrysten alla ja kulttuuri on tuskin koskaan muovautunut näin nopeasti. Sukupolvierot ovat täällä valtavia! Kerron tästä yksinkertaisella esimerkillä. Läheisessä pikkukaupungissa huomiomme kiinnittyi joihinkin perheisiin. Useassa ravintolassa ja kauppapaikassa koko suku tuntui olevan paikalla. Vanhukset näyttivät elävän vielä omassa kuplassaan; länsimaalaiset olivat kovin ihmeellinen asia ja vaatetyylikin oli enemmän vanhaa Kiinaa. Pikkulapset taas heittivät englannin kielisiä tervehdyksiä ja räpläsivät älypuhelimiaan. Välillä tuntuukin, että stereotypiat, käyttäytymissäännöt jne. ovat enemmän vanhan polven juttuja, jotka siirtyvät sivuun Kiinan länsimaalaistuessa.

Päädyin koulun kautta tekemisiin Slush poppoon kanssa. Seuraavasta kuukaudesta tulee jännä, mutta koetan viimeistään sen jälkeen laittaa postausta!
Päädyin koulun kautta tekemisiin Slush poppoon kanssa. Seuraavasta kuukaudesta tulee jännä, mutta koetan viimeistään sen jälkeen keretä laittamaan postausta!

Uuden löytämistä ja paikoilleen asettumista

Ni hao! Kaksi viikkoa on kulunut älyttömän nopeasti, ja pitäisi blogiakin päivitellä. Nyt viikonloppuna löytyi aikaa istahtaa alas ja kertoa kuulumiset täältä 7500 km:n takaa.

Bund ja Huangpu-joki Pudongilta päin katsottuna. Tähän kaupunkiin tutustumiseen saa kulumaan monta viikkoa.
Bund ja Huangpu-joki Pudongilta päin katsottuna. Tähän kaupunkiin tutustumiseen saa kulumaan monta viikkoa.

Tällä kertaa keskityn Shanghaihin asettumiseen ja siihen minkälainen kulttuurishokki maisemien vaihdokseen liittyy. Tämänkertaisen postauksen lisäksi aion kirjoittaa ainakin seuraavista aiheista:

  • Ruoka- juomakulttuuri
  • Opiskeluelämä
  • Shanghain kaupunki
  • Matkaaminen ja liikenne Kiinassa

Voit myös ehdottaa aihetta kommenttina.

Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat olleet huikea kokemus. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt kiinalaisten vieraanvaraisuus ja avuliaisuus. Vaihto-opiskelijana Kiinassa ensimmäinen viikko kuluu hyvin paljon rekisteröitymisjärjestelyjen parissa ja juoksevien asioiden hoitamisessa. Kerkesimme silti pikaisesti tutustua muihin opiskelijoihin, kampusalueeseen ja kaupunkiin.

Fudan International Dorm. 23 kerroksinen kompleksi, jossa on yli 700 asuntoa. Majailemme kerroksessa 20, josta on hienot näkymät keskustaan saakka.
Fudan International Dorm on 23 kerroksinen kompleksi, jossa on yli 700 asuntoa. Majailemme kerroksessa 20!

Asettuminen Shanghaihin on ollut mielenkiintoinen kokemus. Heti lentokentältä lähdimme taksilla kaupungin sekavaan ruuhkaan. Kuski poltteli samalla kun tööttäili autoille joita syöksyi ohitse vasemmalta ja oikealta. Perillä koulun porteilla oli vastassa kolme nuorta miestä, jotka nappasivat reppumme ja johdattelivat meidät rekisteröitymisen byrokratiarumbaan. Olemme tutustuneet (tai meidät on tutustutettu) lukemattomiin paikallisiin, syöneet oudon näköisiä mutta hyviä ruokia, keskustelleet maidemme eroista ja nähneet paikallista opiskelijaelämää. Illat ollaan vietetty paljolti pingistä pelaten tai kaupungilla seikkaillen. Lämpötila on ollut suomalaiseen makuun hyvin korkea; parhaimmillaan tai pahimmillaan 35 astetta monta päivää putkeen. Siihen on ollut totuttelemista.

Ensimmäinen ruoka Kiinassa. Tikut olivat hieman solmussa nuudelien kanssa :D
Ensimmäinen ruoka Kiinassa. Tikut olivat hieman solmussa nuudelien kanssa 😀

Luennot alkoivat heti toisella viikolla, ja päätimme kaikki yhteistuumin aloittaa myös kielen lukemisen. Viikonloppuisin meillä on enemmän aikaa elää uteliaisuudesta. Heti kampuksen muurien ulkopuolella voi käyskennellä Yangpun alueella, jossa asuu reilusti yli miljoona ihmistä. Olemme pari kertaa käyneet ydinkeskustassa noin 5 km:n päässä joko metrolla tai taksilla. Sieltä löytyvät muun muassa futuristinen Pudongin pilvenpiirtäjäalue:

Pimeän tulo päästää Shanghain valot oikeuksiina. Shanghai tower vihreällä valojuovalla on tällä hetkellä maailman toiseksi korkein rakennus.
Pimeän tulo päästää Shanghain valot oikeuksiina. Vihreällä valojuovalla näkyvä Shanghai Tower on tällä hetkellä maailman toiseksi korkein rakennus.

Ja Bundin vanhat eurooppalaistyyliset rakennukset:

Bund on suosittu kävelykatu, kuten kuvasta näkyy
Bund on suosittu kävelykatu, kuten kuvasta näkyy.

Palaan hiemaan blogini alkuperäiseen aiheeseen. Uuteen paikkaan ja kulttuuriin siirtyminen tuntuu aluksi mitä huikeimmalta kokemukselta. Kukapa ei tykkäisi matkustamisesta ja uuden oppimisesta? Pikku hiljaa hyvien ja huonojen puolien pitäisi kuitenkin alkaa erottua selvemmin, ja eroihin alkaa kiinnittämään huomiota. En väitä etteikö esimerkiksi jonoissa seisoskelu olisi välillä turhauttavaa, mutta näistä tilanteista ollaan tähän mennessä lähdetty vitsaillen pois. Teorian mukaan eri asia on, jos maassa haluaa viettää pidemmän aikaa.

Lysgaardin U-kurvi
Lysgaardin U-kurvi kuvaa kulttuuriin sopeutumista. Tällä hetkellä olen vuoristoradan huipulla, josta suunnan pitäisi olla vain alaspäin..

U-kurvi perustuu olettamukseen, että tietyt kulttuurin arvot ja normit täytyy omaksua, ennenkö arkipäiväinen elämä voi jatkua normaalisti. Alun innostus tulee jossain vaiheessa muuttumaan turhautumiseen tai jopa masennukseen ennenkö uuden kulttuurin on omaksunut tarvittavalla syvyydellä. Pohja pitäisi saavuttaa noin 3-4 kk kohdalla, eli vähän ennenkö lähden takaisin Suomeen. Itse uskon, ettei sitä välttämättä tulekaan, koska tiedän pian saapuvani takaisin kotiin.

Yksi hämmentävä asia lisää, vakuumipakattu kananjalka. Ostaisitko?

Täytyy sanoa, että hämmentävin asia reissun alussa on ollut ehdottomasti kielimuurin leveys. Tätä on tullut ihmeteltyä suomalaisten kanssa useaan kertaan. Yksinkertaiset asiat, kuten puhelinliittymän ostaminen osoittautuvat lähes mahdottomiksi, koska yhteistä kieltä ei löydy. Kielikursseista ja sanakirjasta löytyy pientä apua, mutta tulkki on joissain tilanteissa välttämätön. Oletuksena kaikilla oli, että kansainvälisessä metropolissa – kuten Shanghai – puhutaan kelvollista englantia, mutta oletus osoittautui vääräksi. Tietysti suurimmissa turistikohteissa pystyy asioimaan englanniksi. Lähinnä tästä syystä suosittelenkin vahvasti, että manner-Kiinaan vaihtoon hakeva lukee ainakin peruskurssin verran kieltä etukäteen.

Kielimuurin lisäksi olemme huomanneet, että keskustelu paikallisten kanssa ei välttämättä ole mutkatonta. Kiinalaiset keskustelevat asioista jokseenkin eri tavalla kuin me suomalaiset, eikä ole lainkaan tavatonta että saamme vastauksen aivan eri kysymykseen minkä olemme esittäneet. Onneksi selvä ja yksinkertainen insinöörienglanti ja toisto pelastavat meidät monesta tilanteesta. Väärinymmärrykset aiheuttavat joskus hulvattomiakin tilanteita; “Tätähän täältä tultiin hakemaan” voi ajatella itsekseen jälkeenpäin.

Mutta palataanpa takaisin nykyhetkeen. Tämä viikko kuluu nopeasti Mid-Autumn -festivaliin valmistautuessa, joka alkaa torstaina ja kestää 3 päivää. Juhla on ensimmäinen syyslukukauden kahdesta kansallisesta lomasta. Olemme suunnitelleet sen ajaksi matkaa läheisiin Hangzhoun ja Suzhoun kaupunkeihin, joiden pitäisi kuulua Kiinan kauneimpiin sisäisistä turistikohteista. Joten kuulumisiin taas muutaman viikon kuluttua uusien kokemusten kera!

Korvaamaton omatuutorini

 

Alkusanat lähdön edellä

Kiinnostuin vaihto-opiskelusta Shanghaissa kaksi ja puoli sitten, jokseenkin sattumalta. Päätimme parin opiskelukaverin kanssa mennä kuuntelemaan infoa kaksoistutkinto-ohjelmasta Fudan-Turku. Innostuin ideasta ja aloin selvittelemään, kuinka tämä onnistuisi osaltani kun opiskelen vaihdon kannalta hieman “väärää” alaa, biotekniikkaa. Seitsemän kuukautta sitten kuulin sen onnistuvan; sain pari päivää aikaa harkita ennen haastattelua. Päätös oli osaltani helppo; pääsin mukaan, ja siitä lähin onkin pitänyt kiirettä matkavalmisteluissa.

Tarkoituksena on kirjoittaa blogia syyslukukauden ajan vaihto-opiskelijan näkökulmasta. Paneudun kirjoitusaiheissani joka kerta myös Kiinan ja Suomen kulttuurieroihin, joita tuleekin varmasti paljon eteen! Blogilla saan korvattua samalla vaihtokertomuksen, joten enhän voi jättää tätä synergiaetua käyttämättä.

dav
Litsi on Kiinassa hyvinvoinnin ja rakkauden hedelmä, Suomessa lähes tuntematon. Kenties tämän nauttiminen tuo onnea matkalleni 😉

Olen viimeiset kaksi vuotta tutustunut pintapuolisesti kiinan kulttuuriin niin kielen oppituntien, dokumenttien kuin tuttavien kertomusten kautta, joten minulla on jo paljon ennakko-oletuksia kulttuuria kohtaan. Kirjoitusteni on tarkoitus paneutua myös hieman syvemmin kulttuurin pinnan alle.

 

Saatan samalla ottaa kirjoituksissani esille hieman teoriaa kulttuurien takana; toivottavasti en kuitenkaan kyllästymiseen saakka. Kiina on mielestäni mielenkiintoinen suomalaisen näkökulmasta, koska kulttuurieroja on monella tasolla ja ne ovat yleensä suuria. Voit esimerkiksi vertailla maiden välisiä eroja Hofsteden viiden kulttuuridimension avulla: https://geert-hofstede.com/finland.html. Kun valitset Kiinan vastapariksi, huomaat ettei mikään näistä viidestä kulttuurin ulottuvuudesta osu kohdakkain maiden välillä.

Noh, kohta pääsen paikan päälle kokemaan paikallista menoa oikeasti. Seuraavan postaukseni onkin tarkoitus olla kattavampi ja sisältää kuvia paikan päältä. Ja toivottavasti blogistani on apua muille vaihtoon lähtöä harkitseville tai Shanghain suuntaan matkaaville. Tavoitteeni on tartuttaa innostukseni syksyn mittaan muihin.

dav
Tässä blogin kirjoittaja matkalle valmiina. Olin viimeisen yön Suomessa virallisesti koditon, mutta onneksi yöpaikka kuitenkin hoitui.

Nyt viimeisetkin romppeet kasaan ja kohti lentokenttää! Zàijiàn!