31 provinssia – 31 eri kulttuuria

Kiina on valtavien etäisyyksien maa, ehkä suurempi mitä moni muistaakaan.

Reissu ja upeat kuukaudet Shanghaissa alkavat lähenemään loppuaan. Täällä on jo täysi touhu paluuvalmisteluissa. Pidänkin viimeisen blogipostauksen lähinnä kuvina ja vinkkeinä.

Sademetsästä lumihuippuisiin vuoriin

Kiinan muuri oli yksi hienoimmista kokemuksista 4 kk aikana. Ensilumi oli satanut juuri sopivasti ja muuri oli tyhjä turistiryhmistä meidän ryhmää lukuunottamatta.

USA:n ja Venäjän lisäksi Kiina taitaa olla ainoa maa, josta löytyy oikeastaan kaikki mahdolliset ilmasto/kasvillisuusalueet. Kiinalaisena sinun ei tarvitse ikinä poistua maasta jos haluat laskettelemaan tai rantalomalle. Kun olin viettänyt hetken Kiinassa, tajusin etten vaihdon aikana mitenkään kerkeä käymään kaikkia kiinnostavia paikkoja. Pääsin kuitenkin näkemään lunta ja vuoristoa Pekingin lähellä ja turkoosin meren Etelä-Kiinassa, sekä tietysti Shanghain suistoalueen ympäristöineen.

Yksi iso tilkkutäkki

Laajuuden myötä ymmärsin, että Kiinan kulttuuri on hyvin pirstoutunut ja erilaisia vähemmistöjä on runsaasti. Jos menet läntiseen Kiinaan kuten Tiibetiin, et tunnista paikkaa samaksi maaksi. Välttämättä et edes ymmärrä paikallista kieltä vaikka osaisit mandariinikiinaa. Onneksi kehonkieli on universaali!

Kohtasimme tämän näyn yhdellä Hainanin rannoista. Tiedät löytäneesi kuvankauniin rannan kun sinua ympäröi tusinan verran hääpareja

Mikä kulkuneuvo valita?

Kiinassa on usein helpoin liikkua junilla. Luotijunat (yli 300 km/h) vievät  suurien kaupunkien välillä joissain tunneissa ja ovat halvempia kuin lennot. Lisäksi matkan sujuvuudessa VR:llä ei olisi mitään asiaa kilpailla kiinalaisen partnerinsa kanssa.

Luotijuna sopii pitkille matkoille
Metro on ehdoton valinta kaupungissa liikkumiseen

Kaupungissa liikkumiseen metro toimii parhaiten ja on halpa. Bussit ovat varsinkin sadesäällä suomalaiseen makuun (tai ainkin jämsäläiseen) ahdistavan täynnä. Takseilla pääsee myös pilkkahintaan kotimaahan verrattuna, kunhan muistaa sopia hinnan tai katsoa että mittari alkaa raksuttamaan.

Tämä ei ole lentokenttä vaan YKSI Shanghain rautatieasemista, jossa on kymmenittäin laitureita. Odottelimme junan saapumista ja meidän päästämistä laiturille Mid Autumn -festivaalin ruuhkan aikaan.

Lentoja saatta saada tarjouksena halvalla, varsinkin jos välttää yleisinä loma-aikoina matkustamista. Yli viiden tunnin junamatkoilla kannattaakin ehkä alkaa harkitsemaan vaihtoehtoa. Jos haluat lähteä rannikolta sisämaahan, junamatkojen pituudet voivat nousta jopa vuorokauteen.

Mihin aikaan matkustaa?

Tällainen sateenvarjomeri meitä odotti Westlaken lähellä Mid Autumn -festivaalina

Paikalliset juhlapyhät ovat usein huonoa matkustusaikaa. Monta kymmentä tai sataa miljoonaa kiinalaista on samanaikaisesti liikkeellä ja liikennejärjestelyt ylikuormittuvat. Kannattanee siis nöyrästi katsoa joku muu aika. Toisaalta esim. kiinalaisen uudenvuoden näkeminen läheltä on varmasti hieno kokemus.

Kansallispäivän loman jälkeen totesimme kiltisti että jäädään nauttimaan Shanghain nähtävyyksistä ja tunnelmasta. Keltään meistä ei löytynyt mielenkiintoa lähtee liikenteen hullunmyllytykseen mukaan.

Omat näkemykseni matkaamisen arvoisista paikoista

Kaupunkimatkailijalle:

Jos tulisin ensimmäistä kertaa Kiinaan, tutustuisin johonkin seuraavista kohteista (paljon nähtävää ja ovat helppo saavuttaa):

  • Hong Kong, Macau, Shenzhen
  • Shanghai, Suzhou, Hangzhou
  • Peking ja Kiinan muuri (Jinshanling)
  • Xi’an
  • Qingdao

Tai tekisin junamatkan pohjois-etelä Kiinan rannikkoa pitkin!

Enemmän luontokohteita rakastaville Kiinan sisäosat lienevät parempi vaihtoehto. En uskalla sanoa niistä enempää koska nämä kokemukset jäivät harmillisen vähälle syksyn aikana. Erilaiset puistot ja Hainanin rannat olivat lähin kokemus luonnosta. Pekingin muurilla saimme kokea myös harvinaista ylhäistä hiljaisuutta osaksi täysin onnekkaan sattuman vuoksi.

Perinteisessä vesikaupungissa käyminen on huikean hieno kokemus. Suzhou, Zhouzhuang water town.
Hainan, pitkien hiekkarantojen ja vuoristoisen sademetsän saari. Kuva otettu Boaon hiekkarannalta, kohdassa missä joen suisto laskee mereen.

Ole utelias

Pekingin reissulla saimme metrolla ajellessa idean käydä olympiapuistossa. Pääsimme siellä käymään tyhjän olympiastadionin sisällä, oli kyllä vaikuttava näky. Pystyi oikein tuntemaan suuren urheilujuhlan tunnun roikkuvan ilmassa.

Yleisesti suurin osa kiinnostavista asioista tapahtuu tavallisella kadulla. Kiinan kulttuuri ja käyttäytymistavat poikkeavat täysin suomalaisesta. Näet, kuulet, haistat ja maistat mitä kummallisempia asioita kaupunkien kaduilla seuratessa tavallista elämää. Pikkulapsia syömässä kananjalkoja ja huutelemassa englantia, kaikenkarvaisia kojuja, erikoisia hajuja leijumassa katukojuista, työmiehiä kuljettamassa valtavia kuormia mopolla jne. Jos haluat ymmärtää kiinalaisia paremmin (tai hämmentyä pahemmin) vietä muutama päivä käyskennellen pikkukatuja.

Varaudu yllätyksiin, niitä ei voi välttää Kiinassa

Ei kannata tulla matkustamaan Kiinaan sillä odotuksella että päivästä toiseen asiat sujuvat saksalaisella täsmällisyydellä (ehkä jos otat valmismatkan). Varaa yleisesti runsaasti aikaa kaikkeen tekemiseen ja siirtymiseen, sekä nauti kommelluksista kokemuksina.

Loppusanat

Kiinassa tapahtuu kokoajan uskomattoman paljon mielenkiintoisia juttuja vaikket tykkäisi kaikesta. Neljä kuukautta täällä olivat samalla yhdet haastavimmat ja parhaimmat kuukaudet elämästäni. Olit sitten nautiskelija tai elämänfilosofi ja kyynikko, reissu Kiinaan on ehdottomasti käymisen arvoinen!

Suomeen nappaamme parikymmentä kiinalaista luokkatoveriamme mukaan. Sitten on meidän vuoromme päästä tutustuttumaan uteliaita ihmisiä hyvin erilaiseen paikkaan 😉

Kiitos lukemisesta, loma ja Suomi häämöttävät jo lähihorisontissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *