Uuden löytämistä ja paikoilleen asettumista

Ni hao! Kaksi viikkoa on kulunut älyttömän nopeasti, ja pitäisi blogiakin päivitellä. Nyt viikonloppuna löytyi aikaa istahtaa alas ja kertoa kuulumiset täältä 7500 km:n takaa.

Bund ja Huangpu-joki Pudongilta päin katsottuna. Tähän kaupunkiin tutustumiseen saa kulumaan monta viikkoa.
Bund ja Huangpu-joki Pudongilta päin katsottuna. Tähän kaupunkiin tutustumiseen saa kulumaan monta viikkoa.

Tällä kertaa keskityn Shanghaihin asettumiseen ja siihen minkälainen kulttuurishokki maisemien vaihdokseen liittyy. Tämänkertaisen postauksen lisäksi aion kirjoittaa ainakin seuraavista aiheista:

  • Ruoka- juomakulttuuri
  • Opiskeluelämä
  • Shanghain kaupunki
  • Matkaaminen ja liikenne Kiinassa

Voit myös ehdottaa aihetta kommenttina.

Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat olleet huikea kokemus. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt kiinalaisten vieraanvaraisuus ja avuliaisuus. Vaihto-opiskelijana Kiinassa ensimmäinen viikko kuluu hyvin paljon rekisteröitymisjärjestelyjen parissa ja juoksevien asioiden hoitamisessa. Kerkesimme silti pikaisesti tutustua muihin opiskelijoihin, kampusalueeseen ja kaupunkiin.

Fudan International Dorm. 23 kerroksinen kompleksi, jossa on yli 700 asuntoa. Majailemme kerroksessa 20, josta on hienot näkymät keskustaan saakka.
Fudan International Dorm on 23 kerroksinen kompleksi, jossa on yli 700 asuntoa. Majailemme kerroksessa 20!

Asettuminen Shanghaihin on ollut mielenkiintoinen kokemus. Heti lentokentältä lähdimme taksilla kaupungin sekavaan ruuhkaan. Kuski poltteli samalla kun tööttäili autoille joita syöksyi ohitse vasemmalta ja oikealta. Perillä koulun porteilla oli vastassa kolme nuorta miestä, jotka nappasivat reppumme ja johdattelivat meidät rekisteröitymisen byrokratiarumbaan. Olemme tutustuneet (tai meidät on tutustutettu) lukemattomiin paikallisiin, syöneet oudon näköisiä mutta hyviä ruokia, keskustelleet maidemme eroista ja nähneet paikallista opiskelijaelämää. Illat ollaan vietetty paljolti pingistä pelaten tai kaupungilla seikkaillen. Lämpötila on ollut suomalaiseen makuun hyvin korkea; parhaimmillaan tai pahimmillaan 35 astetta monta päivää putkeen. Siihen on ollut totuttelemista.

Ensimmäinen ruoka Kiinassa. Tikut olivat hieman solmussa nuudelien kanssa :D
Ensimmäinen ruoka Kiinassa. Tikut olivat hieman solmussa nuudelien kanssa 😀

Luennot alkoivat heti toisella viikolla, ja päätimme kaikki yhteistuumin aloittaa myös kielen lukemisen. Viikonloppuisin meillä on enemmän aikaa elää uteliaisuudesta. Heti kampuksen muurien ulkopuolella voi käyskennellä Yangpun alueella, jossa asuu reilusti yli miljoona ihmistä. Olemme pari kertaa käyneet ydinkeskustassa noin 5 km:n päässä joko metrolla tai taksilla. Sieltä löytyvät muun muassa futuristinen Pudongin pilvenpiirtäjäalue:

Pimeän tulo päästää Shanghain valot oikeuksiina. Shanghai tower vihreällä valojuovalla on tällä hetkellä maailman toiseksi korkein rakennus.
Pimeän tulo päästää Shanghain valot oikeuksiina. Vihreällä valojuovalla näkyvä Shanghai Tower on tällä hetkellä maailman toiseksi korkein rakennus.

Ja Bundin vanhat eurooppalaistyyliset rakennukset:

Bund on suosittu kävelykatu, kuten kuvasta näkyy
Bund on suosittu kävelykatu, kuten kuvasta näkyy.

Palaan hiemaan blogini alkuperäiseen aiheeseen. Uuteen paikkaan ja kulttuuriin siirtyminen tuntuu aluksi mitä huikeimmalta kokemukselta. Kukapa ei tykkäisi matkustamisesta ja uuden oppimisesta? Pikku hiljaa hyvien ja huonojen puolien pitäisi kuitenkin alkaa erottua selvemmin, ja eroihin alkaa kiinnittämään huomiota. En väitä etteikö esimerkiksi jonoissa seisoskelu olisi välillä turhauttavaa, mutta näistä tilanteista ollaan tähän mennessä lähdetty vitsaillen pois. Teorian mukaan eri asia on, jos maassa haluaa viettää pidemmän aikaa.

Lysgaardin U-kurvi
Lysgaardin U-kurvi kuvaa kulttuuriin sopeutumista. Tällä hetkellä olen vuoristoradan huipulla, josta suunnan pitäisi olla vain alaspäin..

U-kurvi perustuu olettamukseen, että tietyt kulttuurin arvot ja normit täytyy omaksua, ennenkö arkipäiväinen elämä voi jatkua normaalisti. Alun innostus tulee jossain vaiheessa muuttumaan turhautumiseen tai jopa masennukseen ennenkö uuden kulttuurin on omaksunut tarvittavalla syvyydellä. Pohja pitäisi saavuttaa noin 3-4 kk kohdalla, eli vähän ennenkö lähden takaisin Suomeen. Itse uskon, ettei sitä välttämättä tulekaan, koska tiedän pian saapuvani takaisin kotiin.

Yksi hämmentävä asia lisää, vakuumipakattu kananjalka. Ostaisitko?

Täytyy sanoa, että hämmentävin asia reissun alussa on ollut ehdottomasti kielimuurin leveys. Tätä on tullut ihmeteltyä suomalaisten kanssa useaan kertaan. Yksinkertaiset asiat, kuten puhelinliittymän ostaminen osoittautuvat lähes mahdottomiksi, koska yhteistä kieltä ei löydy. Kielikursseista ja sanakirjasta löytyy pientä apua, mutta tulkki on joissain tilanteissa välttämätön. Oletuksena kaikilla oli, että kansainvälisessä metropolissa – kuten Shanghai – puhutaan kelvollista englantia, mutta oletus osoittautui vääräksi. Tietysti suurimmissa turistikohteissa pystyy asioimaan englanniksi. Lähinnä tästä syystä suosittelenkin vahvasti, että manner-Kiinaan vaihtoon hakeva lukee ainakin peruskurssin verran kieltä etukäteen.

Kielimuurin lisäksi olemme huomanneet, että keskustelu paikallisten kanssa ei välttämättä ole mutkatonta. Kiinalaiset keskustelevat asioista jokseenkin eri tavalla kuin me suomalaiset, eikä ole lainkaan tavatonta että saamme vastauksen aivan eri kysymykseen minkä olemme esittäneet. Onneksi selvä ja yksinkertainen insinöörienglanti ja toisto pelastavat meidät monesta tilanteesta. Väärinymmärrykset aiheuttavat joskus hulvattomiakin tilanteita; “Tätähän täältä tultiin hakemaan” voi ajatella itsekseen jälkeenpäin.

Mutta palataanpa takaisin nykyhetkeen. Tämä viikko kuluu nopeasti Mid-Autumn -festivaliin valmistautuessa, joka alkaa torstaina ja kestää 3 päivää. Juhla on ensimmäinen syyslukukauden kahdesta kansallisesta lomasta. Olemme suunnitelleet sen ajaksi matkaa läheisiin Hangzhoun ja Suzhoun kaupunkeihin, joiden pitäisi kuulua Kiinan kauneimpiin sisäisistä turistikohteista. Joten kuulumisiin taas muutaman viikon kuluttua uusien kokemusten kera!

Korvaamaton omatuutorini

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *