1918 joukkosurmat Porin lyseossa

Idea videoon syntyi syksyllä 2016 järjestetystä dokumenttielokuvakurssista, jossa käsiteltiin vuoden 1918 tapahtumia. Porilaisena halusin käsitellä kotikaupunkini keskeistä tapahtumaa liittyen vuoden 1918 sisällisotaan. Porin lyseossa tehty joukkoteloitus, jossa punakaartilaiset ampuivat 11 valkoista uhria, oli mielestäni hyvin hätkähdyttävä ja järkyttävä tapaus, jota ei vieläkään (eikä varmaan koskaan) kykene täysin ymmärtämään. Teloitus tiivistää hyvin koko sodan järjettömyyden ja seuraukset siitä, mitä tapahtuu kun oman maan kansalaiset käyvät toisiaan vastaan. Videossa halusin erityisesti korostaa juuri tätä sotaan liittyvää järjettömyyttä. Videosta ei tullut täysin sellainen kuin halusin, mikä johtui odottamattomista teknisistä ja aikataulullisista syistä. Tästä huolimatta olen kokonaisuudessaan lopputulokseen tyytyväinen.

Alkuperäinen suunnitelmani oli asetella kuvauspaikalle revenneitä vaatteita ja roiskia niihin tekoverta.  Tämä ei kuitenkaan aikataulullisista syistä onnistunut. Videolla saan kuitenkin ”veristä” näkökulmaa tuotua esille punaisella värillä (joka on myös rajoittunutta johtuen käytetystä videonteko-ohjelmasta) Äänitehosteena käyttämäni kolme aseen laukausta liittyvät videossa kuvattuihin tapahtumiin: Kolmen laukauksen ja teloituksen jälkeen yksi vangeista lähti pakoon.

Videon mustavalkoisuus luo mielestäni myös hyvin tunnelmaa vaikeasta, haastavasta ja menneisyydessä tapahtuneesta asiasta. Lumisuus sopii myös hyvin videon tunnelmaan, sillä tapahtumien aikana maassa oli lunta ja kova pakkanen.

Käyttämäni musiikki ”Tension” eli ”jännite” on mielestäni toimiva videon kohdalla: Se tuo esiin jännittyneen tunnelman, joka vuoden 1918 sodan aikana vallitsi kansalaisten keskuudessa.

-Heikki Rosenholm-

https://youtu.be/wU7k9uV_DRA