Utopioita ja tähtitiedettä! –Hankkeen päätöstapahtuma pidettiin ainutlaatuisessa ympäristössä.

Kokosimme hankkeen työpajateemat ja paikkasidonnaiset teokset näyttelyiksi Avaruuspuisto Väisälään Piikkiöön. Avajaiset pidettiin aurinkoisena iltapäivänä 13.8.2021. Näyttelyitä pääsi katsomaan viikon ajan ja kävijöitä oli kaikkiaan noin 130.




Tekijät ryhmäkuvassa. Kuva Essi Jäälinna.

Utopia-näyttelyn paikkasidonnaiset taideteokset levittäytyivät ympäri Avaruuspuiston tiloja: tähtitorniin, lammelle, planetaarioon, kalliotunneliin ja vanhaan toimistorakennukseen. Yleisöllä oli mahdollisuus saada taide-elämyksiä ympäristössä, jossa on nähtävissä mm. akateemikko Yrjö Väisälän tähtitieteellisiin tutkimuksiin liittyviä rakennuksia ja välineistöä sekä nykytähtitieteeseen ja optiikkaan liittyvää huippuosaamista.

Avaruuspuiston suurin tähtitorni. Kuva Essi Jäälinna.

Paikkasidonnaiset taideteokset

Hankkeen kuluessa yhdeksän kuvataiteen opiskelijaa Turun AMK:n Taideakatemiasta toteutti paikkasidonnaisia teoksia kuvataiteilija Lilli Haapalan vetämässä Utopia-työpajassa. Prosessi lähti liikkeelle vapaasta haaveilusta ja suuruudenhulluistakin utopistisista ideoista.

Tekijät ja teokset

Lilli Haapala oli muokannut osan aiemmin tekemästään mediainstallaatiosta Blues esitettäväksi pitkässä kalliotunnelissa. Blues on esitys ihmisen kehityksestä ja yhteydestä luontoon. Sen taustalla vaikuttavat nykyaikaa leimaavat melankolia ja ilmasto-ongelmat ja toisaalta pyrkimys vapautua niistä. Haapala on myös kiinnostunut siitä, miten ihminen on tutkinut ja selittänyt maailmankaikkeutta eri aikoina.

Blues (osa)

Mediainstallaatio

2020

Videot: (12:14 min) Lilli Haapala, NASA Goddard Space Flight Center

Äänet: Lilli Haapala, Gertude Ma. Rainey – Blues Oh Blues

Tukijat: TOP-Säätiö, Turun kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö




Blues (osa), Lilli Haapala. Kuva Essi Jäälinna.

Milja Hakkaraisen veistos Näkki oli sijoitettu lammen rannalle puiden katveeseen. Tarinoiden mukaan jokaista vesistöä asuttaa vedenväki, joista on huolehdittava pitämällä vesi puhtaana.

Näkki

45 x 30 cm

Veistos (betonivalu, suihkulähdepumppu aurinkokennolla, vedenalaiset valot)  

2021  





Näkki, Milja Hakkarainen. Kuva Essi Jäälinna.

Rafael Heikkilän installaatio Juurilla otti haltuunsa johtaja Väisälän entisen työhuoneen. Katsoja pääsi tarkastelemaan kettingeillä pingotettua sammalmattoa yhdessä vierellään penkillä istuvan sammalhahmon kanssa. Heikkilälle utopia on paluu juurille, mistä kaikki kauneus on peräisin. 

Juurilla

240 x 240 x 240 cm

Installaatio (puu, sammalkuntta, kanaverkko, harso, jouluvalot)

2021




Juurilla (detalji), Rafael Heikkilä. Kuva Essi Jäälinna.

Salla Kempin värikkäässä Karuselli-teoksessa kurkistetaan toiseen ulottuvuuteen, jossa materia muodostaa monisoluisia älyllisiä olentoja, jotka pyörivät karusellissa ikuisesti aika-avaruuteen eksyneinä.

Karuselli

Veistosinstallaatio (kierrätysmateriaalit)

Ääni: Risto Laivo

Valot: Lauri Jeffrey 

2021





Salla Kemppi, Karuselli. Kuva Essi Jäälinna.

Aleksi Kolmosen videoteoksen keskiössä on kaipuu henkilökohtaiseen utopiaan. Planetaarion kattoon projisoitu video puhui vähemmistöstressistä voimakkaasti tunteen kautta.

SUO

Video

7 min.

2021

Teksti ja lukija: Noa Laaksonen

Ääni: Aleksi Kolmonen & Maisa Laitinen





SUO, Aleksi Kolmonen. Kuva Essi Jäälinna.

Aapo Kotilaisen veistosta tarkasteltiin pimennetyssä huoneessa tuolilla istuen. Kuutiomaisen läpileikkauskuvan veden vallassa olevassa ihmeellisessä maisemassa vaelsi ihmishahmo ympärillään eläimiä ja kasveja. Vedenpinnan päällä oli enää vain kulkijan lippalakki.

Utopia

Veistos

Valuhartsi

2021





Utopia, Aapo Kotilainen. Kuva Essi Jäälinna.

Elise Lehikoisen maalaamat suurikokoiset kankaat nousivat esiin värikkäinä kalliotunnelin hämärästä. Seikkailulle tulevaisuuteen puhuu siitä, miten edessä oleva tuntematon on paitsi pelottavaa myös yhdessä toteutettu mielenkiintoinen seikkailu.

Seikkailulle tulevaisuuteen

Kaksi osaa, noin 140 x 300 cm kukin.

Maalausinstallaatio (sekatekniikka ja valot)

2021





Seikkailulle tulevaisuuteen, Elise Lehikonen. Kuva Essi Jäälinna.

Kaisa Nurmisen tähtitorniin installoitu teos koostuioptisista esineistä, valoista ja varjoista. Näköhavaintoja hämäävät osaset tarjosivat katsojalle mahdollisuuden näkökulman vaihtamiseen – välillä on hyvä olla uskallusta katsoa lähelle ja nähdä myös kauas, jotta utopia voi toteutua.

Snellius

95 x 105cm

Veistos (rauta, suurennuslasit, ovisilmät, prismat, kohdevalot)

2021




Snellius, Kaisa Nurminen. Kuva Essi Jäälinna.

Janne Punkarin installaatiossa kirkasväriset valokuvat ja eri materiaaleille tehdyt pigmentinsiirtokuvat levittäytyivät eri puolille toimistohuonetta. Punkari käsittelee teoksellaan unen ja todellisuuden sekoittumista. 

Unennäköä

Valokuvainstallaatio

2021





Unennäköä, Janne Punkari. Kuva Essi Jäälinna.

Marika Schulzen installaatiossa kaunis valkeista helmistä tehty verkko näytti leijuvan tilassa ja kiertyvän itsensä ympäri. Helmien täydellinen muoto ja puhdas, ylellinen kiilto vertautuivat utopiaan, jota emme tule koskaan saavuttamaan. 

Saavuttamaton harmonia

Installaatio

90 x 190 cm 

2021 





Saavuttamaton harmonia, Marika Schulze. Kuva Essi Jäälinna.

Työpajoihin liittyvät näyttelyt

Hankkeen työpajoissa tuotettuja teoksia ja metodeja taas esiteltiin näyttelyssä Luomuksia Utopiaako? -hankkeesta. Kolmeen huoneeseen oli ripustettu kuvia työpajoissa tuotetuista Black out Poetry -töistä, majoista ja vuorovaikutustehtävistä. Jokainen huone oli myös sisustettu teemaan sopivasti.  Lisäksi tarjottiin Työpajamaistiaisia, eli Vaatepaja-työpajan pohjalta avajaisissa pidetty paja, jossa valmistettiin Äiti Maalle kaksi erityyppistä juhla-asua: toinen muovista ja roskista, toinen herkistä luonnonmateriaaleista.

Teosten ripustaminen oli suuri ponnistus uransa alussa oleville taiteilijoille, koska nyt ei oltu varsinaisessa valmiissa näyttelytilassa. Oli pohdittava tilojen ripustusmahdollisuuksia ja yleisön turvallista näyttelykokemusta pandemian aikana. Myös hankenäyttelyä tehnyt ryhmä teki hienoa työtä muokatessaan digitaaliset materiaalit tilalliseen ja osallistavaan muotoon. Tuloksena olikin oppimiskokemuksen lisäksi kiinnostava näyttely!





Black out -poetry -huone. Kuva Essi Jäälinna.



Vuorovaikutushuone. Kuva Essi Jäälinna.
Majahuone. Kuva Essi Jäälinna.


Äiti Maan luontopukua valmistellaan. Kuva Essi Jäälinna.